nada-mamulaBila je, uz Zaima Imamovića, najbolji i najpopularniji izvodjač sevdalinki u Jugoslaviji. Odlikovao je je specifičan, snažan alt, imala je savršenu dikciju i interpretaciju koja se ne zaboravlja.

Rodjena je u Beogradu, i još u detinjstvu se upoznala sa sevdalinkom, slušajući Vuku Šeherović. Kao mlada devojka položila je audiciju na Radio Beogradu 1946.godine. Udala se za Nikolu Mamulu, pa su za poslom otišli u Sarajevo. 1953.godine prijavila se na audiciju na Radio Sarajevu i bila odmah primljena. Njena prva sevdalinka bila je “Ah meraka u večeri rane”. Kolege su je lepo prihvatile, tada su pevači primali platu i redovno išli na gostovanja, po mnogim mestima, često se putovalo kamionima, traktorima, svuda gde je bilo naroda željnog dobre pesme.

Nada je u Sarajevu provela 15 godina, vremenom je uspešno savladala sevdalinku, izvodeći je na svoj karakterističan način, i bilo joj je drago što su je smatrali bosankom. Sarajlije su joj se odužile tako što su je izabrale za svog doživotnog počasnog gradjanina. 1966.godine vratila se u Beograd, zbog suprugovog posla, ali se uvek rado vraćala u Sarajevo. Šezdesetih i sedamdesetih godina odlazila je na gostovanja širom sveta. Prilagodila se i novim trendovima u narodnoj muzici i snimala novokomponovane pesme bazirane na tradiciji stare sevdalinke, na primer, duet sa Safetom Isovićem “Oj Safete, Sajo, sarajlijo”.

Nada je snimila veliki broj pesama za radio, singl i LP ploče, učestvovala na festivalima “Ilidža i “Beogradsko proleće”. Saradjivala je sa mnogim pevačima i orkestrima (Carevac, Jozo Penava, Jovica Petković, Ismet Alajbegović Šerbo, Radojka i Tine Živković…). Ona je prva snimila pesmu “Kafu mi draga ispeci”, i naučila Cuneta Gojkovića kako se peva.
Posle smrti supruga, povukla se sa scene i živela povučeno u rodnom gradu, gde je preminula 2001.godine.

Kad ja podjoh na Bembašu

Kad ja podjoh na Bembašu
na Bembašu na vodu
ja povedoh bijelo jagnje
bijelo jagnje sa sobom

Sve od verta i sevdaha
od tuge i žalosti
svud sam iš’o, svud sam gled’o
nebi´l dragu vidjeo

Sve djevojke Bembašanke
na kapiji stajahu
samo moja mila draga
na demirli pendžeru

Ja joj je rekoh
dobro veče
dobro veče
djevojče

Ona meni
dodj’, doveče
dodj’, doveče
dilberče

Ja ne odoh isto veče
već ja odoh drugi dan
moja draga drugog dana
za drugog se udala

Sa Igmana pogledat je lijepo – Nada Mamula tekst i video

Omer Beže – Nada Mamula tekst i video

Narodna muzika

PODELI: