Legenda makedonskog i jugoslovenskog glumišta, Petre Prličko rodjen je u Velesu 1907.godine. Kao šesnaestogodišnjak, napušta gimnaziju i rodni kraj i priključuje se putujućoj pozorišnoj trupi Mihajla Lazića. Počeo je kao rekviziter i statista, provodeći više godina po raznim putujićim družinama.

1931.godine osnovao je sopstveno pozorište “Boem”, pa je kao upravnik i glumac putovao širom Jugoslavije, a najviše po rodnoj Makedoniji. Danju je lepio plakate i prodavao ulaznice, a uveče glumio u predstavama. U Tetovu, za vreme izvodjenja predstave “Makedonska krvava svadba”, tadašnja vlast je uhapsila celu trupu, zabranila predstavu i Prličku oduzela dozvolu za rad. Zalaganjem tadašnjeg ministra prosvete književnika Veljka Petrovića, Prličko je oslobodjen i nastavio je sa radom. Član Narodnog pozorišta u Skoplju postao je 1939.godine, a od 1944.godine je član partizanskog pozorišta “Kočo Racin”.

Po oslobodjenju, Petre Prličko je jedan od osnivača Makedonskog narodnog teatra, gde se po prvi put igralo na makedonskom jeziku. Postao je prvo ime makedonskog glumišta, više godina je bio direktor Drame u pozorištu, objavio nekoliko pozorišnih komada, a bavio se i režijom. Osnovao je potom Omladinsko pozorište u Skoplju. Veliki umetnik, Prličko je dao ogroman doprinos stvaranju i negovanju makedonske pozorišne i filmske kulture.

Pored brojnih uloga u pozorištu, Petre je odigrao puno filmskih uloga. Prva uloga je bila glavna, u filmu “Frosina” (1952). Za ulogu Mandane u “Miss Ston” (1958) dobio je Zlatnu arenu u Puli. (to mu je i bila najdraža uloga). U filmu “Kuda posle kiše” (1967) Vladana Slijepčevića igrao je čak šest uloga! Bio je omiljeni glumac reditelja Žike Mitrovića (“Kapetan Leši”, “Mis Ston”, “Brat doktora Homera”, “Užička republika” )

Igrao je i filmovima “Makedonska krvava svadba”, ”Solunski atentatori”, “Kapetan Mikula mali”, “Memento”, “Narodni poslanik”, i dr.

Sa svojim impresivnim komičnim transformacijama, kao i tumačenju uloga ,,narodnog čoveka”, on je isticao svoj posebni umetnički senzibilitet, po kome će ostati upamćen.
Petre Prličko je dobitnik mnogo nagrada i priznanja, među kojima su i nagrade: ,,AVNOJ”, ,,11 oktobar”, “Sterija”,,Branko Gavela”,,Orden zasluga” (dodeljen od Georgi Dimitrova) i dr.

Petre je umro u Skoplju 1995.godine. Ustanovljena je nagrada za životno delo ,,Petre Prličko”, a sastoji se od plakete sa njegovim likom i prigodnom novčanom nagradom.

 

Film i pozorište

PODELI: