Popara je tradicionalno jelo koje se pravi od starih hlebova ili suvog hleba natopljenog vodom ili mlekom. Ovo jelo je često pripremano u mnogim domaćinstvima kao način da se iskoristi stari ili suvi hleb kako bi se sprečilo njegovo bacanje.

Obično se priprema tako što se hleb natopi tečnošću, a zatim se može dodati šećer, so ili drugi začini po ukusu. Neki dodaju i maslac ili ulje kako bi poboljšali ukus popare.

Popara je jednostavna za pripremu i često se jede kao doručak ili lagani obrok, posebno u hladnijim mesecima, zbog svoje tople i hrskave teksture.

Sastojci:

  • stari hleb
  • mleko
  • malo sira, može i kajmaka
  • jedno jaje, po želji

Priprema:

Stari hleb iseći na kockice. U šerpu sipati malo vode, posoliti i dodati komad maslaca ili margarina, pa pustiti da provri. Dodati malo mleka i hleb, promešati i kratko prokuvati. Skloniti sa šporeta i dodati sira ili kajmaka. Ko voli, može da umeša u vruću poparu jedno umućeno jaje.
Gustinu popare odredite sami, neko voli ređu, a neko tvrđu poparu, da se pod zubima osete komadi hleba. Za poparu se mogu upotrebiti i kockice hleba ranije osušene u rerni na 100 stepeni i sačuvane u platnenoj kesi.

 

Bakina slana testa

Idite nazad na Bakin kuvar