Nenad Neša Radulović je bio beskrajno šarmantan, duhovit, rođeni šoumen, jedan od prvih autora „lndexovog radio pozorišta“. Sa svega dvadeset godina sa drugarima je osnovao grupu „Poslednja igra leptira“, koja je u početku nastupala na brojnim zabavama u Dadovu, KSTu i SKCu, kao i džez klubu Doma Omladine. Bili su poznati po hitu „Baba Višnja“. Neša je bio frontmen, animator i glavni kompozitor u grupi.

Tek pobedom na „Paliluskoj olimpijadi kulture“ 1981 godine, dobijaju veću medijsku podršku i sledeće godine objavljuju prvi LP “Napokon ploča”. Odmah su se izdvojile dve pesme kao hitovi: “Vrati se” i “Nataša”. Mešavinom različitih muzičkih formi, Nešinim pričama i imitacijama između pesama, postižu veliku popularnost, pa su te 1982. godine održali petnaest rasprodatih koncerata u beogradskom Domu sindikata. Pored Neše Radulovića, ključni članovi grupe tokom godina bili su klavijaturista Dragomir Stanojević, gitarista Draško Janković, basista Sašo Bogojevski, bubnjar Dragan Todorović, kao i pevačice Zorica Đermanov i Lidija Asanović.

Godine 1983. izlazi im drugi LP “Ponovo ploča & druge priče”, a na njemu su najpoznatije pesme “Sličuge”, “Hvala ti za muziku”. U proleće 1984. godine članovi grupe kolektivno odlaze u Pirot na odsluženje vojnog roka i po povratku objavljuju LP “Srce od meda” sa novom pevačicom Zagrepčankom Lidijom Asanović i producentom Rajkom Dujmićem. Hit “Dečko ‘ajde oladi” obezbeđuje im još veći uspeh i dobijaju Oskar popularnosti kao pop grupa godine.

Posle te ploče, grupu napušta Lidija Asanović i prelazi u zagrebačka Srebrna krila. Četvrti LP “Grudi moje balkanske” objavljen 1986. godine i na njemu gostuje Nataša Gaćeša. Ploča im donosi nove hitove “Umiru jeleni” i “Taksi”, a tu je i improvizacija “Trodupli čovek” na muzičku temu iz filma “Treći čovek”. Ploču su producirali Rajko Dujmić (ujedno i aranžer većine pesama) i Duško Mandić. Na petoj ploči, iz 1987.godine, koja je naziv dobila po pesmi Bore Đorđevića “Zajedno smo piškili u pesku”, u produkciji Kornelija Kovača, gostuje glumica Jelica Sretenović, u pesmi “Ruska čokolada”.

Nesa LeptirGrupa se razišla 1989.godine, a Neša pokreće solo karijeru, parodijom na novokomponovanu narodnu muziku. Pod umetničkim imenom Slobodan Đorđević Piton, objavljuje ploču “Niko nema što piton imade”, i paralelno priprema još jedan projekat. Međutim, zdravlje mu se naglo pogoršalo. Stigao je samo da snimi pesmu “Modra bajka”.

Nenad Radulović – „Neša Leptir” je umro 12. februara 1990.godine, sa svega trideset godina. Trideset godina posle prve pobede „Poslednje igre leptira“, plato ispred Palilulske ustanove kulture, poneo je naziv „Plato Neše Leptira“

GRUDI BALKANSKE

Ostrva te skrivaju
galebovi čuvaju
ja sam davno daleko
sad ti drugi sviraju
sad te drugi miluju
ja sam davno prestao

Seti se, makar još jednom
seti se, pa me pronadji
lažu te da ne vole
grudi moje balkanske
oči tvoje jadranske

Kad zima posle svega dodje
i vojnička me muka prodje
vole grudi balkanske

Stare ladje vuku me
uspomene tuku me
slani vetar vraća sve
znaćeš da sam nemiran
znaćeš da te dozivam
kad se more podigne

Seti se, makar još jednom
seti se, pa me pronadji
lažu te da ne vole
grudi moje balkanske
oči tvoje jadranske…

Jeleni umiru sami – Poslednja igra leptira tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: