Na inicijativu pozorišnog reditelja Marka Foteza osnovane su 1950 godine Dubrovačke letnje igre, koje su vrlo brzo prerasle, ne samo u najznačajniju jugoslovensku letnju umetničku smotru, već i u manifestaciju koja će biti uneta u sve svetske kalendare kulturnih zbivanja.

Kroz Dubrovačke letnje igre naš najlepši grad otvorio je svoje istorijske scene za dramske predstave, nastupe baletskih i operskih ansambala, koncerte simofonijskih orkestara, kamernih sastava i naravno solista.

Najčuvenija dramska predstava Igara Šekspirov ‘ Hamlet ‘ koji se igra na tvrđavi Lovrijenac, postao je neka vrsta zaštitnog znaka Igara. Upravo ta dramska predstava je otvorila Igre više puta, a u naslovnoj ulozi je briljirao Rade Šerbedžija.

Festival je omogućio i afrmaciju i nova viđenja u prirodnom ambijentu mnogih klasičnih dela jugoslovenske dramske literature, od Držića i autora dubrovačke renesanse, do Vojvodića, Krleže i mnogih drugih.

Tokom leta od 10 jula do 25 avgusta Dubrovnik je bio tri decenije stecište ne samo najboljih pozorišnih i muzičkih umetnika iz cele Jugoslavije, već mnogih od najčuvenijih svetskih dramskih i muzičkih ansambala.

Veliki uspeh i međunarodna afirmacija Dubrovačkih igara pružili su podstrek i mnogim drugim našim turističkim centrima koji su tada počeli sa organizacijom prikladnih festivala.

Pozorište