radiobgPrve radio stanice u Evropi uspostavljene su 1919.godine u Nemačkoj i Holandiji, a par godina kasnije i u Francuskoj, Švajcarskoj, Belgiji, Češkoj, Španiji, Norveškoj i Finskoj. Radio Beograd je, kao deveta radio stanica u Evropi, a prva u Kraljevini Jugoslaviji, počeo sa emitovanjem programa 1.oktobra 1924.godine. (Istoga dana proradio je i Radio Beč).

U početku, program je emitovan utorkom, četvrtkom i subotom, od 18.45 do 19.45, a potom i svakodnevno. Prvi studio se nalazio u zgradi Prve hrvatske štedionice u Knez Mihajlovoj ulici 42, a predajnik se nalazio u Rakovici.

Beogradski radio program su činile vesti – “Dnevne novosti”, servisne informacije, berzanski izveštaji, vodostanje, reklame, muzičke emisije, kao “Radio koncert”, gde su se emitovali prenosi koncerata iz gradskih dvorana. Vesti su pripremali novinari “Politike” i “Dnevnih novosti”, a Beogradska berza je obezbeđivala aktuelne berzanske izveštaje.

Muzički deo programa pripremala je direkcija Beogradske opere. Muzički program je išao uživo iz studija. Najpopularniji pevač izvornih narodnih pesama bio je Mijat Mijatović, koji je pevao uz klavirsku pratnju.

15.maja 1926.godine osnovan je Radio Zagreb.

Jelena Bilbija i Ivan Kovačević, 1929.

Jelena Bilbija i Ivan Kovačević, 1929.

Od 1929.godine Radio Beograd se nalazio u zgradi SANU, gde je izgradjen moderan studio i postavljen predajnik, zahvaljujući zalaganju akcionarskog društva “Radio”, čiji je predsednik tada bio dr Milan Stojadinović.

Najpoznatija ondašnja spikerka bila je Jelena Bilbija. Plaćala se radio-pretplata u iznosu od 30 dinara, i te godine bilo je oko 20.000 pretplatnika, a uglavnom su korišćeni radio aparati marke “Filips”.

Osnovan je i časopis “Radio Beograd”, u kome je raspisan i prvi javni konkurs za radio dramu ili komediju. Krenuli su i prvi radio prenosi fudbalskih utakmica, pa prenosi iz opere i sa raznih koncerata. Tokom 1935.godine stvoren je Narodni ansambl Radio Beograda, pod vodjstvom violiniste Vlastimira Pavlovića Carevca.

Sledeće godine počelo je redovno emitovanje humorističkih emisija “Humorističke novine” i “Čas humora”, pa informativna emisija “Dnevna reportaža”, i to su počeci radio novinarstva u Beogradu.

Od 1938.godine programski direktor radija bio je književnik Veljko Petrović, koji je podsticao stvaranje emisija na temu književnosti, kulture, nauke i tehnike. Od 1939.godine uveden je svakodnevni Dnevnik, od 19 časova.

Prilikom bombardovanja Beograda, 6.aprila 1941.pogodjena je zgrada SANU i uništen studio. Novembra 1944. Radio Beograd je nastavio sa radom, a program je vodila čuvena predratna voditeljka Jelena Bilbija. Prvu prvomajsku paradu 1945.godine prenosio je punih sedam sati reporter – rekorder Radivoje Marković…

Zgrada Zanatskog doma, na uglu Hilandarske i Svetogorske ulice, predata je na upotrebu Radio Beogradu 1948.godine, i on se i danas tu nalazi.

Veselo veče

1949.godine startovala je prva humorističko-satirična emisija “Veselo veče”, nedeljom uveče, gde su uživo učestvovali glumci Mija Aleksić, Miodrag Petrović Čkalja, Mića Tatić, Petar Slovenski, Branka Veselinović.., a zatim i brojne informativne, kulturne i muzičke emisije.

Od 1958.godine krenuo je sa radom i drugi , a od 1965. i treći program Radio Beograda. Program 202 uveden je 1969.godine. U Radio Beogradu su ponikla brojna novinarska imena, mnogi su posle stečenog iskustva prešli na televiziju.

U tonskom arhivu čuvaju se snimci mnogih emisija, snimci i izjave brojnih umetnika, naučnika i javnih ličnosti koji su obeležili epohu, kao i brojni trajni snimci izvornih narodnih pesama u izvodjenju najkvalitetnijih muzičara.

 

Ovde Radio Beograd

 

Ipak, verovatno se najradije sećamo emisije koja nas je budila

 

 

Radio

PODELI: