Bata ZivojinovicVelimir Bata Živojinović je jedan od naših najpoznatijih glumaca, sa najvećim brojem uloga. Rođen je u Koraćici pod Kosmajem 1933.godine. Glumačku karijeru započinje veoma rano. Već od svoje 15.godine nastupa kao scenski radnik, ponekad i kao statista u Akademskom pozorištu u Beogradu. Završio je Srednju glumačku školu u Nišu i Novom Sadu. Pozorišnu akademiju upisuje 1955.godine iz trećeg puta.

Na početku karijere igrao je u Beogradskom dramskom pozorištu, ali njegov medij bio je film. Prvi put je zaigrao 1955.godine u filmu „Pesma sa Kumbare“ u režiji Radoša Novakovića, zatim “Vlak bez voznog reda” i “Rat” režisera Veljka Bulajića, u čijim će filmovima kasnije igrati glavne uloge. Ističe se u njegovom filmu „Kozara“ 1962.godine, gde je za lik kozaračkog seljaka nagrađen u Puli. Uloga u filmu „Tren“ iz 1978.godine, u režiji Stoleta Jankovića, donela mu je nagradu na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Zlatnu arenu, tada najcenjeniju nagradu za filmska i pozorišna ostvarenja, koja se dodeljivala na festivalu u Puli, Bata Živojinović je dobijao više puta za uloge u sledećim filmovima: “Kozara” (1962), „Tri“ (1965.) i „Majstor i Margarita“ ( 1972). A za filmove „Majstor i Margarita“ i „Tragovi crne devojke“ iz 1972.godine dobio je Oktobarsku nagradu grada Beograda. Takođe je više puta nagrađivan Sedmojulskom nagradom na festivalu u Nišu 1981.godine, a 1993. je za sve svoje uloge nagrađen Nagradom za životno delo „Slavica“.

Ulogama u mnogim filmovima najistaknutijih reditelja, kao što su Radoš Novaković, Živojin Pavlović, Zdravko Velimirović, Vatroslav Mimica i drugi, ostavio je trag u Jugoslovenskoj kinematografiji predstavljajući narav i mentalitet naroda kojem pripada. Glumio je takođe u brojnim televizijskim serijama. Uloge Bate Živojinovića su bile raznovrsne, glumio je i heroje i zlikovce, glavne kao i sporedne uloge. Zenit njegove popularnosti došao je 70-tih filmovima sa tematikom Drugog svetskog rata. Izdvojio se partizanski film Hajrudina Krvavca „Valter brani Sarajevo“ iz 1972.godine, koji je postigao veliki uspeh u Kini, gde je Živojinović i danas popularan.

Bata se često zalagao za odbranu staleških interesa, i kao takav postao inicijator i osnivač, a neko vreme i predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije. Bio je i direktor Slobodarskih svečanosti u Sopotu.

Preminuo je 22.maja 2016.godine.

Film i pozorište

PODELI: