Darko Kraljić (1920 – 1998.) se smatra pionirom domaće (tačnije: jugoslovenske) zabavne muzike. Rođen u Zagrebu, a po izbijanju Drugog svetskog rata dolazi u Beograd. Još kao maturant komponuje “Zašto si pospan Čo?” koji brzo postaje jedan od najvećih domaćih šlagera onog vremena. Tokom karijere je napisao muziku za 50 filmova, od kojih su 32 igrana.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”EA65BED796896ED5″]

Takođe je komponovao muziku za prvi srpski crtani film Zvonimira Majdaka, ali i za prvi domaći film koji nije bio ratni, a koji je doživeo nezapamćenu popularnost: “Ljubav i moda”. Sledili su filmovi “Zvižduk u osam”, “Čudna Devojka” itd.

Da se bolje upozna sa mađarskim melosom, otišao je u Sentu i obilazio čarde sa muzikom. Posle jedne lumperajke, sišao na Tisu da dođe sebi i upravo tada je dobio nadahnuće za svoj čuveni šlager “Čamac na Tisi”. Pesma je prevedena na mađarski i ubrzo je postala hit u Pešti.

Kod nas su tokom decenija tu pesmu pevali mnogi, svako na svoj način. Najviše kao šlager ili kao starogradsku, sve više je udaljavajući od svog originala. Najzad su je “Šinobusi” vratili svojim korenima i odsvirali u džez maniru.

1958.godine na prvi Opatijski festival Darko šalje pesmu koju je žiri odbio. Pesmu snima Vokalni kvartet Predraga Ivanovića i ona postaje veliki Jugoslovenski hit -“Mala tema iz Srema”.

Posle toga Darko Kraljić nije učestvovao na festivalima, sve dok Slađana Milošević nije otpevala njegovu pesmu “Bez nade” na MESAMu ’87. Potom su 1988.godine njih dvoje nastavili saradnju i objavili LP “Slađana i Darko” sa džez baladama, a o Slađani je govorio kao o “zvuku koji je 50 godina tražio”. 1995.godine i Ekstra Nena je snimila album sa kompozicijama Darka Kraljića.

„Devojko mala“, „Čamac na Tisi“, „Somborske ruže“, „Zvižduk u osam“ „Mansarda, mali stan“, „Mala tema iz Srema“, „Oprosti“, „Adio“, – su najpoznatije kompozicije Darka Kraljića koje nikada neće izaći iz mode…

Udruženje kompozitora Srbije od 2016.godine dodeljuje nagradu „Darko Kraljić”.

Čamac na Tisi – Darko Kraljić tekst i video

Muzika

PODELI: