Grupa ‘Haustor’ je zagrebačka novotalasna grupa koja se pojavila na našoj muzičkoj sceni 1979 godine, a postojali su i trajali uz puno hitova i uspešnih koncerata sve do 1990 godine kada grupa zvanično prestaje da postoji.

Nastanak ‘Haustora’ je povezan sa grupom ‘Komuna’ koju su zbog neformalnih svirki 1977 godine osnovali Darko Rundek i Srđan Sacher. Zvanično ‘Haustor’ je nastao dve godine kasnije, tačnije 1979 godine , a grupu su činili : Darko Rundek ( pevač i solo gitara ) , Ozren Štiglić ( ritam gitara ) i Srđan Sacher ( bas gitara ).

Na početku svoje karijere grupa ‘Haustor’ je vežbala u prostorijama ‘Kugle glumišta’ gde takođe u to vreme muzicira i grupa ‘Azra’ tako da im je u svirkama pomogao njihov bubnjar Boris Leiner, a zatim se uskoro grupi priključuje stalni bubnjar, Zoran Perišić. Potpun sastav grupe ‘Haustor’ u to vreme činili su i saksofonista Damir Prica i trombonista Nikola Santro.

Pečat i na neki način smernice u muzičkoj karijeri grupe Haustor su već tada dali prvenstveno Darko Rundek sa svojim pozorišnim iskustvom, kao i Srđan Sacher sa svojim etnomuzikološkim interesima. U to vreme na našoj muzičkoj sceni vladaju liberalna pravila koju je nametnula pankersko novotalasna atmosfera što grupa ‘Haustor’ maksimalno koristi u svojim muzičkim istraživanjima. U to vreme grupa se kalila uglavnom po koncertima gde im se redovno priključuje Juri Novoselić iz grupe ‘Film’ poznat i kao Kuzma Videosex.

1981 godine ‘Haustor’ u produkciji Huseina Hasanefendića vođe grupe ‘Parni valjak’ izdaje svoj prvi singl gde je udarna pesma već tada radijski poznati hit ‘Moja prva ljubav’ delo Srđana Sachera u kome solo saksofon deoinicu maestralno izvodi Novoselić. Ova pesma je definitvno otvorila sva vrata ‘Haustoru’ i puno pomogla u razvoju njihove muzičke karijere, ipak mora se priznati da je ista pesma bila i na neki način ‘kamen oko vrata’ koji ih je opterećivao u nastavku i daljem razvoju karijere. Na drugoj strani singla našla se pesma ‘Pogled u BB’ koja je ukazala da grupa ima smisao i za angažovane teme.

I kao obično, već tada dolazi do personalnih promena u grupi koju napušta bubnjar Perišić, ali to ne smeta ‘Haustoru’ da radi na porastu svoje popularnosti. Jedan od takvih primera je i manifestacija ‘ Pozdrav iz Zagreba’ upriličen u beogradskom Domu Omladine 1981 godine kada ‘Haustor’ kao predgrupa tada poznatijeg ‘Prljavog kazališta’ doživljava ovacije, a Rundek sa svojim pantomimičarskim stavom , belo obojenog lica u plavom radničkom kombinezonu izlazi više puta na bis.

U to neko vreme grupi se pridružuje i Srđan Gulić stalni bubnjar koji će ostati do kraja , kao i klavijaturista Zoran Vuletić što je i dovelo do snimanja prvog albuma pod dirigentskom palicom Huseina Hasanefendića. Album je snimljen 1981 godine u izdanju Jugotona i već uobičajeno kao prvenac nosio naziv grupe tj ‘Haustor ‘ . Najavu prvog albuma obeležio je novi singl sa pesmama ‘ Radio ‘ ( Sacher ) i ‘Crni žbir’ ( Rundek) što je bezuslovno uslovilo da se i pesme na albumu prvencu pamte kao Sacherova ili Rundekova strana.

Ipak najviše polemika je izazvala jedna od predviđenih pesama na albumu pod nazivom ‘Radnička klasa odlazi u raj ‘ čiji naslov se nikako nije dopao tadašnjim vlastima. Umesto predviđene pesme na albumu se opet pojavljuje ‘Moja prva ljubav’ upravo skinuta sa prvog singla grupe. Muzički kritičari su nakon objavljivanja albuma pokušavali da nađu neku zamerku pa su recimo zamerali da nije najbolje odabrana verzija pesme ‘ Duhovi ‘, da je na jednom muzičkom materijalu suviše raznih muzičkih uticaja počev od panka i novog talasa, preko karipskog uticaja sa Jamajke i na kraju do velike orkestralne strukture koja se manifestovala naročito u deonicama sa duvačkim instrumentima. U svakom slučaju album nije ostavio muzičku javnost ravnodušnom , čak naprotiv, razni izveštaji i osvrti su znatno doprineli popularnosti grupe u sledećem periodu.

Iste godine na ‘Zagrebačkom muzičkom bijenalu ‘ u toku dve rock večeri nastupa grupa ‘Haustor’ zajedno sa beogradskom grupom ‘ Šarlo Akrobata’ kao predgrupa britanskoj grupi ‘ Gang of Four’ što svakako doprinosi porastu njihove popularnosti i rastućem interesu javnosti za tu vrstu muzike .

Krajem 1981 godine ‘Haustor’ ovog puta u produkciji Stanka Juzbašića snima jednu od svojih najboljih ploča koja je sadržala singlove ‘ Majmuni i mjesec’ , ‘ Zima’ i ‘ Kapri ‘ , nažalost izdavanje singla nije usledilo uobičajenim izdavanjem albuma zbog odlaska članova benda na odsluženje vojnog roka tako da ove vrlo kvalitetne i interesantne numere ne dobijaju dovoljno pažnje muzičke javnosti.

U to vreme ‘Haustor’ je imao dosta kvalitetnih pesama za LP, ali zbog odlaska u vojsku nije bilo vremena da se album producira i objavi . Potvrda da je grupa u to vreme stvarala vrhunski i vrlo inspirativni muzički materijal je usledila na oproštajnom koncertu održanom 6 og januara 1982 u legendarnom ‘Kulušiću’. Koncept koncerta je bio osmišljen kao sećanje na koncert koji je izveden pre 100 godina , a koga se tadašnje 2082 godine prisećamo uz jedinog preživelog učesnika prvobitnog koncerta, a to je bio naravno Rundek. Koncert je sniman , nakon par godina neke izvedbe su prezentirane širokoj javnosti, ostaće upamćene numere : instrumental uvod ‘ Pali i vuci ‘, ‘ Podne ‘, ‘Cijeli svijet je bolestan’, ‘ Kad mi pukne film ‘, ‘ Radnička klasa odlazi u raj ‘, ‘ Sve znam ‘ i najzad ‘ Neobičan dan ‘.

Nakon pauze od godinu dana ‘Haustor’ ipak nije više bio isti, Ozren Štiglić napušta grupu , a menja ga Zoran Zajec. Najveća promena ili možda čak i nedostatak u odnosu na prethodni zvuk se oseća u gitarskom večitom duelu solo – bas. Ipak, to ne sprečava ‘Haustor’ da te iste 1984 godine objavi svoj drugi album pod nazivom ‘Treći svijet’ koji je sniman u studiju i u produkciji Željka Brodarića. Sve pesme su opet potpisali Rundek ( stihovi ) i Scaher ( muzika ) , a ovo na neki način predstavlja prvi domaći autorski rege album uz konstataciju da se ipak rege sa Jamajke prilagođava našim ukusima. Najveći uspeh na albumu postižu pesme u kojima sa svojim solo deonicama nastupa Robert Lovrić, a to su ‘ Skriven iza lažnih imena ‘ i naslovna pesma ‘ Treći svijet ‘.

Nakon ovog albuma dolazi do prvih većih i javnih sukoba u okviru grupe i kao što se moglo očekivati nesporazumi nastaju na relaciji Rundek – Sacher . Naime nakon albuma ‘Treći svijet’ Sacher smatra da je to Rundekovo autorsko delo i da nakon toga on ima pravo za svoj autorski poduhvat što Rundek ne prihvata pa se poznati dvojac ‘Haustora’ ipak razilazi , Sacher napušta grupu i nakon par pokušaja na kraju se zadržava u grupi ‘Vještice ‘.

Sledeći album pod nazivom ‘Bolero’ izlazi 1985 godine i potpisuju ga samo Rundek, Prica i Zajec što na neki način nagoveštava da se nakon odlaska Sachera grupa nalazi u krizi bez obzira što se na albumu pojavljuju brojni gosti. Ipak je ‘Bolero’ na kraju Rundekov solo album pa su se nakon svega većina istoričara muzike pitala da li su i prethodni albumi grupe predstavljali rad skupine ili ipak samo njihovog vođe. Mora se ipak priznati da je album ‘Bolero’ inferioran u odnosu na prethodne albume u čijoj izradi je učestvovao Sacher, bez obzira na sve Rundek uspeva da poetiku sa prethodnog albuma prenese i na ovo izdanje uz neke zanimiljive teme, sto rezultira u pesmama koje se i danas rado slušaju kao što su : ‘ Šejn ‘, ‘ Šal od svile ‘ i ‘ Ja želim ‘.

Nakon dve godine izdat je i poslednji album ‘Haustora’ , to je bio ‘Tajni grad’ objavljen 1988 godine. U toku izrade ovog albuma Rundek je na sebe preuzeo ulogu i producenta i dizajnera omota, kao članovi grupe navode se Rundek, Zajec, Gulić, Prica, Santo, Pavlica i Julije Reljić na sintezajzeru kao i Mario Pelajić kao basista. U svakom slučaju ovaj album je bio bolji od prelaznog albuma ‘ Bolero ‘, pesme su dorađenije, ali ipak i ovaj album ostaje upamcen kao Rundekovo solo delo.

Sledeće 1990 godine grupa ‘Haustor’ je snimila par pesama za svoj sledeći album koje ipak nisu ugledale svetlo javnosti jer se u međuvremenu grupa jednostavno raspršila, a kao definitivni kraj grupe predstavlja odlazak Rundeka sa porodicom za Pariz gde planira da nastavi svoj život i stvaralaštvo.

Diskografija

‘Moja prva ljubav’ / ‘ Pogled u BB’ (SP, Jugoton SY-23780, 1981.)
‘Radio’ / ‘Crni žbir’ (SP, Jugoton SY-23811, 1981.)
‘Haustor’ (LP, Jugoton LSY-61600, 1981.)
‘Majmuni i mjesec’ / ‘Zima’ / ‘Capri’ (SP, Jugoton SY-29193, 1981.)
‘Treći svijet’ (LP, Jugoton LSY-63193, 1984.)
‘Bolero’ (LP, Jugoton LSY-63235, 1985.)
‘Tajni grad’ (LP, Jugoton LSY-63308, 1988.)
‘Tajni grad’ (MC, Jugoton CAY-2178, 1988.)

Šejn – Haustor tekst i video

Jugoslovenska rok muzika