Narodno pozorište u Beogradu, koje je osnovano 1868 godine, ponovo je otvorilo svoja vrata publici u oslobođenom Beogradu 22 decembra 1944 godine.

Na repertoaru je bila ‘Najezda’ poznatog sovjetskog pisca Leonida Leonova na temu drugog svetskog rata. Jezgro ansambla su činili članovi Kazališta narodnog oslobođenja pri Vrhovnom štabu, koji su, kao partizansko pozorište, delovali među borcima na oslobođenoj teritoriji.

U predstavi su igrali glumci, dojučerašnji partizani : Nikola Popović, Ljubiša Jovanović, Joža Rutić, Salko Repak, Braslav Borozan, Junis Međedović i drugi, kao i starija generacija glumaca koja nije bila u partizanima, a među njima i najveća živa glumica romatničnog perioda sa kraja prethodnog veka – Mara Taborska.
Prva pozorisna predstava u slobodnom Beogradu

I reditelj komada je bio učesnik narodnoslobodilačkog rata i član Kazališta narodnog oslobođenja Vjekoslav Afrić, koji je pre rata bio poznati zagrebački glumac.

Već narednog meseca na repertoaru Narodnog pozorišta se postojećoj predstavi ‘Najezda’ pridružuju nove predstave : ‘ Mati ’ češkog antifašiste Karela Čapeka i komedija ‘ Narodni poslanik ‘ klasika srpske dramske književnosti – Branislava Nušića.

Pozorište

PODELI: