Balet Ohridska legendaJedno od najznačajnijih jugoslovenskih muzičko scenskih dela – ‘ Ohridska legenda ‘ Stevana Hristića, kao celovečernji balet u četiri čina, prvi put je izveden 28 novembra 1947 godine u beogradskom Narodnom pozorištu u koreaografiji Margarite Froman i pod autorovim dirigentskim vođstvom.

Bio je to početak uspešnog puta ovog značajnog dela na mnoge naše kao i svetske pozornice tj scene.

Ubrzo je ‘ Ohridska legenda ‘ prikazana i u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Skoplju, Novom Sadu, Mariboru, Rijeci, a postavili su je na svoje scene i ansambli u Sovjetskom Savezu, Poljskoj i Čehoslovačkoj.

Od praizvedbe 1947 godine pa do kraja 1966 godine ‘ Ohridska legenda ‘ samo na sceni beogradskog Narodnog pozorišta, izvedena je 345 puta.

Sa izvesnim izmenama u sadržaju libreta i skraćivanjima i dopunama u partituri i osavremenjenoj koreografiji Dimitrija Parlića, delo je doživelo svoju drugu premijeru na beogradskoj sceni 29 decembra 1966 godine.

Krajem 1978 godine ovo naše veliko baletsko delo doživljava u Beogradu i svoju treću premijeru, ovoga puta u postavci Pie i Pina Mlakara.

Pozorište

PODELI: