Nakon osam godina pauze prve posleratne Olimpijske igre su održane u Londonu u periodu od 29 jula do 14 avgusta 1948 godine. Na XIV igrama je učestvovalo 59 zemalja sa ukupno 4099 sportista ( 3714 muškaraca i 385 žena). U Londonu se takmičilo u 17 sportova ili ukupno 136 disciplina. Ukupno 37 zemalja je osvojilo medalje, a najuspešnija zemlja su bile SAD sa ukupno osvojenih 84 medalje ( 38,27,19). Najuspešniji takmičar na Igrama je bila ‘leteća’ Holanđanka Fani Blankers- Kun koja je osvojila četiri zlatne medalje ( 100m, 200m, 80m prepone i 4 X 100m ).

Jugoslavija je u London poslala 96 sportista koji su se takmičili u sedam sportova. Imali smo predstavnike u atletici, biciklizmu, veslanju, gimnastici, plivanju, vaterpolu i fudbalu. Osvojili smo dve srebrne medalje: Ivan Gubijan u bacanju kladiva i fudbalska reprezenatacija.

Ivan Gubijan je bio prvi jugoslovenski atletičar koji je osvojio olompijsku medalju. Interesantno je da je u finale bacanja Ivan Gubijan kladivo kladiva ušao zahvaljujući intervenciji Artura Takača i Milana Kovačevića, rukovodilaca naše ekipe, jer su sudije zaboravile da mu uknjiže hitac kojim je izborio šesto mesto u kvalifikacijama i tako se plasirao u finale. Gubijan je u finalu bacio kladivo 54,27 m , a od njega je bio samo bolji Mađar Imre Nemet koji je bacio 56,07 m i koji je samo dve nedelje pre Igara postavio fantastični svetski rekord kada je bacio kladivo do 59,02m. Gubijan je ujedno i prvi kladivaš koji je na Igrama spravu bacao posle četiri okreta. Ostali bacači, znatno viši i krupniji od njega bacali su kladivo posle dva ili tri okreta, a tehnika koju je lansirao Ivan Gubijan koristi se i danas.

Srebrna medalja u fudbalu na OI u LondonuČlanovi naše fudbalske reprezentacije su bili : Franjo Šoštarić ( Partizan Beograd ), Miroslav Brozović ( Partizan Beograd ), Branko Stanković ( Crvena zvezda Beograd ), Zlatko Čajkovski ( Partizan Beograd ), Aleksandar Atanacković ( Partizan Beogard ), Prvoslav Mihajlović ( Partizan Beograd ), Rajko Mitić ( Crvena zvezda Beograd ), Franjo Velfl ( Dinamo Zagreb ), Stjepan Bobek ( Partizan Beograd ), Željko Čajkovski ( Dinamo Zagreb ), Ljubomir Lovrić ( Crvena zvezda Beograd ), Zvonko Cimermančić ( Dinamo Zagreb ), Bernard Vukas ( Hajduk Split ), Ivan – Oskar Jazbinšek ( Dinamo Zagreb ), Ratko Kacijan ( Dinamo Zagreb ), Frane Matošić ( Hajduk Split ), Bela Pafli ( Partizan Beograd ), Miodrag Jovanović ( Partizan Beograd ), Kosta Tomašević ( Crvena zvezda Beograd ), Josip Takač ( Crvena zvezda Beograd ), Božo Broketa ( Hajduk Split ) i Aleksandar Petrović ( Sloga Novi Sad ).

Olimpijske igre London 1948 godineUčešće naše fudbalske reprezentacije na Olimijskim igrama počelo je na senzacionalni način, posle prvog poluvremena Luksemburg je vodio sa 1:0. Ali, na kraju je sve bilo postavljeno na svoje mesto; prvo je Branko Stanković izjednačio golom iz slobodnog udarca sa 30 metara, a onda se ređala serija pogodaka i naš tim je na kraju ubedljivo slavio sa 6:1.

U četvtfinalu savladana je Turska sa 3:1, a u polufinalu na Vembliju sa istim rezultatom 3:1 i Velika Britanija , za koju su igrali po pravilima samo fudbaleri amateri. Finalnu utakmicu sa Švedskom , za koju su igrali i čuveni asovi Gren, Nordal i Lindholm, naš tim je izgubio sa 3:1. Jugoslavija nije bila prva, ali je njena srebrna medalja odjeknula u fudbalskoj Evropi kao nagoveštaj nove fudbalske sile.

Bokac

 

Olimpijske igre i osvojene medalje jugoslovenskih sportista

PODELI: