Prvi programi u TV studiju u JugoslavijiProslavaljajući tridesetogodišnjicu rada Radio- Zagreb je obavestio 15 maja 1956 godine svoje slušaoce da te večeri mogu u glavnom gradu Hrvatske da prate inostrani TV program. Na televizorima postavljenim po gradu, na javnim mestima, priman je program susednih zemalja u ograničenom trajanju.

Uporedo, ubrzano se pripremalo uvođenje domaćeg eksperimentalnog programa. Pozajmljenom najskromnijom opremom omogućeno je da se pripremi rad prvog jugoslovenskog studija, pa je 3 septembra 1956 godine, pred 150 gostiju, izveden u studiju Zagreb prvi domaći TV program. On se sastojao od TV- dnevnika, dokumentranog filma o prvim TV- prenosima i zabavnog dela.

Televizija- Zagreb je ostala usamljena za celo područje sve do 23 avgusta 1958 godine kada je u studiju TV – Beograd počelo zvanično emitovanje vlastitog eksperimentalnog programa. Treći jugoslovenski TV studio je proradio nepuna dva meseca kasnije u Ljubljani, tačnije 11 oktobra 1958 godine.

Istovremeno sa opremanjem studija, radilo se i na izgradnji releja Sljeme- Krvavac, Sljeme- Papuk- Majevica, Crveni Čot – Avala, koji su omogućili uvođenje zajedničkog TV- programa, u koji su bili uključena sva tri studija. Prvi zajednički program Jugoslovenske televizije izveden je 28 novembra 1958 godine, što je svakako najznačajnji datum u razvoju JRT- a.

Posle toga, veoma brzo su se izgrađivali releji i predajnici, što je omogućilo primanje programa gotovo u celoj zemlji. U program jugoslovenske mreže uključili su se tada novoizgrađeni studiji u Sarajevu i Skoplju. TV – Sarajevo se pojavila u zajedničkom programu, prvi put 26 jula 1961 godine, a samostalan program je počela da emituje marta 1969 godine.

TV – Skoplje gostovala je na zajedničkom programu prvi put 13 maja 1961 godine, a samostalni program počela je da emituje 5 juna 1964 godine. TV- Titograd se prvi put javila u zajedničkom programu 20 novembra 1965 godine, a istog dana 1971 godine je počela da emituje samostalni program.

Na dan 26 novembra 1975 godine počeli su da emituju vlastiti program i TV studiji u Novom Sadu i Prištini.

Pošto je izgrađeno osam televizijiskih studija, počelo se sa emitovanjem sopstvenih televizijskih programa, a u jednom delu je zadržan jugoslovenski program.

Na slici možete videti studio Televizijie Beograd i jedno od prvih emtiovanja Dnevnika sa legendarnom Dušankom Kalanj.

Krajem 1971 godine Televizija Beograd počela je sa emitovanjem programa u boji. U to vreme i u Evropi je bio uzan krug zemalja koje su imale redovne TV emisije u boji. A u odnosu na susedne zemlje, Jugoslavija je u tom pogledu bila prva, pretekla je i Italiju, koja je inače mnogo ranije počela sa razvojem televizijske mreže.

U tom trenutku u Jugoslaviji je ukupno bilo 2.100.000 televizijskih pretplatnika.
Bokac

TV

PODELI: