Sofija Soja Jovanović je prva žena filmski reditelj u Jugoslaviji. Rođena je 1922.godine u beogradskoj intelektualnoj porodici, unuka je slikara Paje Jovanovića. Osnovnu i srednju školu završila je u francuskoj školi, a ratne godine provela je na studijama glume, na dramskom odseku Muzičke akademije u Beogradu.

Po oslobođenju počinje da se bavi režijom, najpre u pozorištu (Akademsko i Beogradsko dramsko), a zatim i na filmu. Snimila je osam igranih filmova, četiri po Nušićevim komadima: Sumnjivo lice (1953); Dr (1962); Put oko sveta (1964); Silom otac (1970). Diližansa snova (1960) snimljena po delima Jovana Sterije Popovića: po Laži i Paralaži, Kir-Janji i Pokondirenoj tikvi.

Njen film Pop Ćira i Pop Spira (1958), po Stevanu Sremcu, bio je prvi domaći film snimljen u koloru i osvojio je te godine sedam pulskih arena! Dečiji film Orlovi rano lete (1966) snimila je po romanu Branka Ćopića. Mnogo je radila i na televiziji; njene drame uvrštene su među 10 najboljih televizijskih drama (Daleko je Australija i Andra i Ljubica).

Film: Pop Ćira i Pop Spira

Njena drama Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo (1976) proglašena je najboljom TV dramom tokom 35 godina postojanja televizije. Soja je majstorski režirala ovu praktično duodramu sa izuzetnim glumcima Milenom Dravić i rano preminulim Slobodanom Đurićem.

Ostale su upamćene i njene serije Osma ofanziva i Pop Ćira I Pop Spira. Bila je strog ali veoma omiljen reditelj, glumci su je voleli i bila im je čast raditi sa prvom damom naše režije. O sebi je govorila da je “obična, korisna industrijska biljka”, poživela je osamdeset godina i stigla da režira 50 pozorišnih predstava, osam igranih i petnaest televizijskih filmova i drama, i još mnogo toga…

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”80441107F60EDA7F”]

Film i pozorište

PODELI: