Jedan od najomiljenijih pevača sa ovih prostora, može se reći i naša najveća estradna zvezda. Istrajava na estradi već više od 40 godina i nema nameru da se povuče, s razlogom. Gde god nastupa, sale su pune, jednako ga vole žene i muškarci, mladji i stariji, jednostavno, on je naš Čola! Svako od nas ima omiljenu Čolinu pesmu, koja nam znači i koja nas vezuje za neki poseban trenutak našeg života.

Zdravko Čolić je rodjen u Sarajevu 30.maja 1951.godine, Još kao tinejdžer svirao je gitaru i pevao za društvo u parku (poznati duo Čola i Isa sa Grbavice). 1969.godine postaje član sarajevske grupe “Ambasadori”, a 1970. učestvuju na festivalu “Vaš šlager sezone” i postižu svoj prvi uspeh pesmom “Plačem za tvojim usnama”. Tada ga poziva Kornelije Kovač da bude novi pevač Korni grupe, umesto Dade Topića. Zdravko prihvata, seli se u Beograd i provodi u grupi šest meseci. Za to vreme snimio je tri pesme, poznatu “Kukavicu”, “Gospa Mica gazdarica” i “Pogledaj u nebo”. Saradnja je sporazumno prekinuta, jer su obojica shvatili da Zdravku više leži drugi repertoar. Kornelije će nastaviti da pravi pesme za Zdravka i biće autor njegovih najvećih hitova.

Čolić se vraća u Sarajevo i ponovo nastupa na “Šlageru 72”, ovaj put kao solista, sa pesmom “Sinoć nisi bila tu”. Pesmu je napisao Kemal Monteno za Josipu Lisac, ali je ona odbila, i tako je Zdravko dobio svoj prvi hit i otpočeo uspešnu saradnju sa Kemom, koji je autor i njegovog sledećeg hita. Bila je to “Gori vatra” sa kojom je Zdravko predstavljao Jugoslaviju na Evroviziji 1973. u Luksemburgu. Nižu se nastupi na festivalima i uspesi sa pesmama koje su postale evergrin: “Ona spava”, “April u Beogradu”, “Zelena si rijeka bila”…

Prvi album izdaje 1975. pod imenom “Ti i ja”, na kome su su najupečatljivije pesme “Vagabund”, “Igraš se vatrom”, “Zvao sam je Emili” i “Loše vino”. Sledeće godine izlazi pesma “Ti si bila, uvjek bila”, i Zdravko definitivno postaje jedan od najpopularnijih pevača u Jugoslaviji i izaziva veliko interesovanje ženske publike. 1977.sa pesmom “Živiš u oblacima” poslednji put nastupa na festivalu, i to u Zagrebu. Iste godine izdaje svoj najprodavaniji singl (300.000 primeraka) sa čuvenom “Druže Tito mi ti se kunemo”. Snima i svoj drugi album “Ako pridješ bliže”, koji je na kraju prodat u više od milion primeraka! Sve pesme su bile izvanredne, a pomenućemo najslušanije : “Jedna zima sa Kristinom”, “Juče još”, “Zagrli me”, “Pjevam danju, pjevam noću”, “Produži dalje”, “Glavo luda”…

Došlo je vreme za veliku turneju. Bio je to “Putujući zemljotres”, spektakl sa baletskom grupom “Lokice”, šljaštećom scenografijom, izbezumljenim obožavateljkama koje su teškom mukom obuzdavali kordoni milicije. Vrhunac turneje je bio koncert na prepunom Zvezdinom stadionu, septembra 1978.godine, pred 70.000 ljudi. O ovom dogadjaju snimljen je i dokumentarni film pod nazivom “Pjevam danju, pjevam noću”, koji je režirao Jovan Ristić. Ceo prihod od koncerta Zdravko je dao u dobrotvorne svrhe. On je tada i zvanično najpopularnija ličnost u zemlji, a krajem godine odlazi na odsluženje vojnog roka.

Po izlasku iz vojske 1980. godine objavljuje sledeći album “Ako pridješ bliže”, sa hitovima “Pjesmo moja”, “Pisaću joj pisma duga” i “Pusti, pusti modu”. Album je sniman u Londonu, u produkciji Kornelija Kovača, kao i sledeći iz 1981. “Malo pojačaj radio” (hit “Madjarica”). Nižu se turneje, rasprodati koncerti i veliki tiraži prodatih ploča. Sledi još jedna ploča iz londonske kuhinje Bate Kovača – “Šta mi radiš”, sa hitom “Stanica Podlugovi” (po tekstu Vlade Dijaka, autora “Selme”). 1985.snima u Beogradu album “Ti si mi u krvi” sa vanvremenskom naslovnom baladom, koju su napisali Spomenka Kovač i Bajaga, a komponovao Kornelije. U to vreme Zdravko zajedno sa Goranom Bregovićem osniva u Sloveniji svoju izdavačku kuću “Kamarad” i privremeno se sklanja sa scene. 1987.godine objavljuje album “Zdravko Čolić” koji nije imao nekog velikog uspeha, da bi 1990. izašao ponovo uspešan album “Da ti kažem šta mi je”. Na toj ploči izdvajaju se pesme:”Čija je ono zvijezda”, “E draga, draga”, “Da ti kažem šta mi je” i “Čaje šukarije”, duet sa devojčicom Ivanom Legin, glumicom iz filma “Kuduz”. Zanimljivo je da su se njih dvoje ponovo sreli posle 20 godina, u Australiji, gde Ivana sada živi.

Početkom rata, Zdravko se preselio u Beograd, gde i danas živi, povremeno objavljuje ploče i nastupa širom planete, svuda gde ima poštovalaca njegove pesme.

Zdravko Colic nekad i sad
  • facebook
  • Pinterest

Zdravko Colic nekad i sad

Ti si mi u krvi – Zdravko Čolić tekst i video

Estrada