Dragan Stojnić(1937-2003) ostaće upamćen kao pevač koji je prepevao i približio francusku šansonu našoj publici, šarmantni gospodin divnog baritona, uvek odmeren i dostojanstven, pravi maestro.

Rođen je u Beogradu, a karijeru je počeo u Skoplju i Sarajevu šezdesetih godina. 1964.godine pobeđuje na saveznom takmičenju “Mikrofon je vaš” sa čuvenom pesmom, tadašnjom evrovizijskom predstavnicom Francuske, “Bila je tako lijepa”. Sledeće godine pobeđuje u Opatiji sa pesmom “Zašto dolaziš samo sa kišom”.

Slede festivali, koncerti, turneje, nižu se hitovi- “Jedan čovek i jedna žena”,”Ide, ide život”, “Ja to znam”, “Barbara”, “Vino i gitare”, “Natali”, “Maestro i violina”…Išao je na gostovanja u pariskoj Olimpiji i po Sovjetskom Savezu. To su bile njegove boemske godine, provodio je dosta vremena u beogradskim kafanama, dočekujući zore sa ondašnjim glumcima. Sedamdeseth godina, prekinuo je sa takvim načinom života, osnovao je porodicu i povukao se sa estrade.

 

Osamdesetih, vratio se u punom sjaju. Objavio je album sa najvećim hitovima, a 1984. i novi album “C est La Vie”, ponovo ga pozivaju na festivale. Bio je toplo dočekan, i od svoje generacije i od mladih koji su odmah zavoleli njegov smireni, a raskošni glas, kao nešto novo i kultivisano na tadašnjoj muzičkoj sceni. Prvi solistički koncert održao je 1984. godine i od tada je postala tradicija da Dragan Stojnić poklanja damama osmomartovske koncerte u Domu Sindikata. Govorio je da je specifičnu, baritonsku boju glasa nasledio od oca, a od majke lirsku toplinu, koja muškarcima nedostaje… 1991.godine otpevao je gotovo celokupni materijal za televizijsku seriju “Aleksa Šantić”.

 

Bila je tako lijepa

Bila je tako lijepa
uvijek se sjećam nje
bila je tako lijepa
kao tog jutra dan

Divna je ona bila
kada sam ostao sam
više se nismo sreli
jer nju je odnio dan

Sve je kao tajna
ostalo na keju tom
oči, njene ruke
plačni pogled njen

Možda je tako bolje
zaborav briše sve
al’ ipak, ipak često
često se sjetim nje

Danima kiša lije
uz prozor stojim sam
prošlo je mnogo dana
obuze tad me san

Sjetih se onog jutra
našega rastanka
sjetih se tihe rijeke
kojom je otišla

Jedan čovek i jedna žena-Dragan Stojnić tekst i video

Estrada

PODELI: