Predrag Ivanović je poznati srpski i jugoslovenski trubač, pevač i kompozitor koji se pored džeza bavio i zabavnom muzikom i neko vreme uspešno vodio svoj popularni vokalni kvartet.

Rođen je u Beogradu 1930 godine, muzika ga je interesovala od ranog detinjstva, a klavir je počeo da uči u svojoj dvanaestoj godini. Interes za trubu se pojavio tek posle rata, a nakon uticaja starijeg brata – diskofila kod kojeg je preslušavao ploće Louisa Armstronga i lokalne grupe ‘Mills Brothers’. Trubu je prvo učio kao samouk, a tek kasnije je uzimao privatne časove i pohađao Srednju muzičku školu.

Najpre je svirao dixie u malom sastavu, zatim u ‘Fis-duru’ Mihajla Živanovića, pa u velikom orkestru KUD ‘ Polet ‘ pod upravom Dušana Vidaka. U ‘Zabavni orkestar Radio – Beograda’ ušao je kao vrlo mlad dečak 1948 godine, sa svojih 18 godina.

Takođe je bio u grupi sa Milanom Pavlovićem, Borom Rokovićem i Brankom Pejakovićem svirajući na košarkaškom stadiounu Crvene zvezde. I pored studiranja građevine, odlučio je da se potpuno posveti muzici , a uzor mu je bio Roy Eldbridge.Predrag Ivanovic yugo jazz

Učestvovao je na prvom bledskom jazz festivalu kao član ‘Udruženja muzičara džeza i zabavne muzike Srbije’ . Osim što je svirao trubu u velikom orkestru i u manjim sastavima za koje je pisao i aranžmane, interesovao se i za pevanje.

U to vreme je u Beogradu delovao i bio dosta popularan voklani sastav Dimitrija Živadinovića koji mu je u pevačkom smislu dao i prvu podršku i mogućnost dokazivanja. Tako je Ivanović prvo formirao vokalni sastav od šest ljudi koji će kasnije redukovati na dva ženska i dva muška vokala. Sa tim sastavom pozantijim kao vokalni kvartet Predraga Ivanovića nastupio je početkom pedesetih godina u Zagrebu pevajući domaće i strane teme.

Vokalni kvartet Predraga Ivanovića je izvodio džez i pop muziku tokom kasnih pedesetih i šezdesetih godina.

Mnogi kažu da ono što je Frenk Sinatra predstavljao za Njujork, to je Kvartet Ivanović bio za Beograd. Dok slušate njihovu muziku ispred očiju vam prolazi neko bezbrižno vreme, vreme kada novac nije bio najvažnija stvar na svetu, doterane devojke sa “konjskim repovima”, žiponima i baletankama, vespe, “fiće” i “tristaći”, letovanja u Rovinju, zeleni autobusi GSP-a, prepuni bioskopi…

Njihova najpoznatija pesma “Pod sjajem zvezda” je nastala 1957.godine, kada je Predrag bio u vojsci. Osećajući nostalgiju za Beogradom, napisao je tu melodiju na nekom starom klaviru u Domu armije, a stihove je naknadno napisala Mira Savić.

 

Pod sjajem zvezda ove noći
što moj nosi mir
za dragim likom u samoći
čeznu oči bez sna
Što reka šumi ove noći
što moj nosi mir
u tamne senke ove noći
tonu oči i sni
Sa sunčevim zrakom doći će dan
a sunčevi zraci
da li će dati
odmor oku mom?
Što reka šumi ove noći
što moj nosi mir
u tamne senke ove noći
tonu oči i sni…

 

Zanimljivo je da se u pesmi “Pod sjajem zvezda” ni na jednom mestu ne pominje ime grada, ali gotovo svi koji je vole kažu da im je prva asocijacija na tu melodiju baš Beograd. Na molbu Darka Kraljića pesma je ušla u film “Ljubav i moda” 1960. godine.

Kada je 1965. umro član kvarteta Bata Senić, kvartet zvanično prestaje da postoji. Predrag Ivanović (1930-2010) je otišao na Berkli, gde je diplomirao aranžiranje, a svirao je klavir i trubu. Aleksandra Ivanović (1937-2003), mecosopran, je nastavila da se bavi pevanjem u horu RTB i bila je profesor na FMU.

Kao dirigent Ivanović je upravljao Studio ansamblom RTB – kao član trubačke sekcije osvojio je prvo mesto na festivalu u Juan- Les- Pinsu sa ‘Jazz orkestrom Radio- televeizije Beograd’ sa kojim je obavio sve koncertne i festivalske nastupe u zemlji i inostranstvu do 1974 godine, kada je poslednji put nastupio na jazz – festivalu u Ljubljani i kada je nažalost zbog bolesti morao napustiti aktivno sviranje.

1972 godine je bio član ‘YU All Stars Big Band-a’ na jazz festivalu ‘ Newport u Beogradu’ .

Izbor diskogarfije :

Pod sjajem zvezda ( PGP- RTB )
Voklani ansmabl ‘Koral’ ( PGP -RTB )
Veselo putovanje ( PGP -RTB )
Duet ( PGP -RTB )
Senka Veletanlić -Petrović i Studio ansambl RTB ( PGP- RTB )
Jazz festvali Bled & Ljubljana ( Jugoton/ PGP- RTB )
Jazz orkestar Radio – televizije Beograd ( PGP -RTB )
Jazz orkestar Radio- televizije Beograd (1948 – 1978 ) ( PGP -RTB )
Pod sjajem zvezda 1978 ( PGP- RTB )

Domaca Džez muzika

PODELI: