Legenda jugoslovenskog radio reporterskog novinarstva, rodio se kao šesto dete u porodici, 1909. godine, u Majuru kod Šapca. Još kao djak šabačke gimnazije, pisao je članke za beogradsku “Pravdu” i “Šabački glasnik”. 1933. došao je u Beograd, gde se zaposlio kao novinar “Pravde”, i upisao studije prava, koje je pred rat završio. Brzo je prešao u Radio Beograd, gde je vodio večernju reportažu o dnevnim dogadjajima u Beogradu. Vrlo brzo je stekao naklonost slušalaca i postao poznat i cenjen novinar-reporter.

Došao je Drugi svetski rat, koji je Radivoje proveo u okupiranom Beogradu, u teškim uslovima, a radiju se vratio po oslobodjenju. Prenosio je punih sedam sati prvomajsku proslavu u Beogradu 1945.godine, što je svojevrsni rekord. Bavio se raznim novinarskim oblastima, podjednako uspešno, ali se na kraju opredelio za sportsko novinarstvo. Kao sportski reporter startovao je 1938.godine, kada je prenosio auto reli Prag-Bukurešt-Beograd. Potom je prenosio razne sportske manifestacije, izveštavao je sa šest svetskih prvenstava i sedam olimpijada. Radivoja-Raću Markovića odlikovao je nesvakidašnji talenat, široko obrazovanje, kultura govora, elokvencija. Jezgrovito, kratko i jasno, uspevao je da uspešno slušaocima dočara dogadjaje sa lica mesta. On je pionir nove škole govornog novinarstva, i smatra se jednim od naših najboljih radio komentatora. Bio je i majstor pisane reči, objavio je desetak knjiga i veliki broj stručnih radova, uglavnom na sportske teme. Penzionisao se 1978.godine, posle četrdeset godina provedenih na Radio Beogradu, a preminuo je godinu dana kasnije.

Medju brojnim prenosima fudbalskih utakmica, upamćen je prenos utakmice Jugoslavije i Paragvaja, sa svetskog prvenstva u Švedskoj 1958. godine. U 35. minutu drugog poluvremena Paragvajci su izjednačili rezultat na 3:3, čime je Jugoslavija bila izbačena iz daljeg takmičenja. Gledajući kako lopta, odbivši se od stative, kraj Beare ulazi u mrežu, Radivoje se oglasio poznatim uzvikom -gol! gol! gol! gol!, koji se i danas može čuti u špici poznate emisije “Vreme sporta i razonode” Radio Beograda.

 

Radio