Pravo ime joj je Valerija (Vali) Raukar, a počela je da peva još 1943.godine u ženskom triju “Delinski”. U posleratnoj Jugoslaviji, uz Ivu Robića, postaje prva zvezda zabavne muzike u Jugoslaviji. Bila je obrazovana, znala je strane jezike, sama je prevodila i pisala tekstove.

Uz pevanje, diplomirala je arhitekturu. 1960.godine otišla je u Nemačku, još neko vreme nastupala po Evropi, pa se posvetila arhitekturi, izgradnji medicinskih ustanova. Njena odluka da napusti domovinu loše je primljena od strane ondašnje vlasti, i Rajka Vali pada u zaborav. Krajem osamdesetih vratila se u zemlju i umrla 2011 u Zagrebu.

 

 

*****

Sa Croatia Records:

U nedjelju 06. ožujka 2011. g. zauvijek nas je napustila gđa Rajka Vali.

Valerija Raukar Marjanović rođena je 1924. g. u Rumi gdje joj je otac bio zaposlen. 1929. g. dolazi u Zagreb gdje je maturirala, a kasnije i diplomirala na Tehničkom fakultetu.  Svoje prve profesionalne korake u svijetu glazbe ostvaruje 1942. g. ulaskom u Trio Delinski u kojem je pjevala sa Savkom Radonić i Martom Biro, no u solističku karijeru kreće tek 1951.g. Ono što se svakako treba spomenuti je da je uz Ivu Robića bila jedina pjevačica koja je nastupala na prvom Zagrebfestu 1953. g.

Zanimljiva je anegdota kako je postala Rajka Vali. Naime, pri jednom telefonskom razgovoru s urednicom na radiju, ona je krivo shvatila ime Valerija Raukar i zabilježila Rajka Vali. Od tog trenutka, pa do kraja svoje karijere, ona je nastupala pod tim imenom. Nizali su se razni koncerti, najčešće s orkestrom Miljenka Prohaske, ploče na 78 okretaja za tadašnji „Jugoton“, a početkom 1958. g. ona odlazi na višegodišnju turneju sa „Do-re-mi“ bandom pod vodstvom Marijana Majića, za kojeg će se kasnije i udati.  Nastupali su diljem Njemačke po raznim klubovima, a njemačke su je novine najavljivale kao „hrvatsku Catherinu Valente“. Negdje krajem 60-ih godina prošlog stoljeća, ona se povlači s pozornice i posvećuje svome zvanju, specijalizira medicinsku tehniku i projektiranje, i trajno se nastanjuje u Njemačkoj. Krajem 80-ih godina ponovno se sa suprugom vraća u Zagreb.

Živjela je vrlo povučeno, smatrala je da je taj glazbeni dio njenog života završen i nije se previše voljela sjećanjima vraćati u ta vremena. No, svakako je neupitan njen doprinos hrvatskoj zabavnoj glazbi jer će ostati zapamćena kao naša prva poslijeratna pjevačica zabavne glazbe, a njene pjesme poput „Kao plavi dim“, „Mambo mambo“, „Ti i ja“, „Kad bi me volio ti“ … ostati će zauvijek u antologiji naše zabavne glazbe.

2001. godine Croatia Records objavila 3 CD box set Zaboravljene zvijezde s kolekcijom 20 povijesnih snimaka Rajke Vali, zajedno sa Zvonimirom Krkljušem i Brunom Petralijem, te je taj box set bio nominiran 2002. za Porina u kategoriji Najbolji tematsko-povijesni album.

 

 

 

Estrada

PODELI: