Rođen je 15.oktobra 1934.godine u Bitolju. Završio je glumu na beogradskom FDU u klasi Josipa Kulundžića. Još kao student dobio je ulogu u filmu “Šolaja” Voje Nanovića 1955.godine ) igrao je ulogu partizana muslimana).

Takođe je igrao i u “Subotom uveče” Vladimira Pogačića (1957) i u još par filmova, a onda je došla uloga upravnika gradilišta u Pavlovićevom “Kad budem mrtav i beo” (1967).

Slobodan Aligrudić: Serbian stamp (izvor: Vikimedia)

Tu je Aligrudić skrenuo pažnju na sebe i iste godine dobio glavnu ulogu u još jednom kultnom ostvarenju “crnog talasa”. Bio je to “Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva, a Aligrudić igra Ahmeda, ljubavnika i potonjeg ubicu mlade telefonistkinje Izabele (Eva Ras). Igrao je u još dva “crnotalasna” filma, u “Zasedi” Žike Pavlovića i “Ranim radovima” Žilnika, koji su neko vreme bili pod zabranom.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”FF873CE51578A08D”]

U to vreme bio je član Ateljea 212, kao deo čuvene generacije glumaca koji su činili tadašnji poznati “ateljeovski duh” – Zoran Radmilović, Milutin Butković, Taško Načić, Bora Todorović, Slobodan Perović… U pozorištu se nije dugo zadržao, uglavnom je snimao za televiziju i igrao na filmu. Igrao je u brojnim TV dramama i serijama, uglavnom stroge,autoritativne tipove, funkcionere, policajce, vrlo često negativce …(uloga agenta u seriji “Više od igre”) Igrao je u filmovima “Bube u glavi”, “Miris poljskog cveća”, “Nacionalna klasa”, “Variola vera”…

Njegove najbolje i najpoznatije uloge ostale su u filmovima Emira Kusturice. Ko može zaboraviti nezaboravnog oca Maha u “Sjećaš li se Doli Bel?” (1981). U “Ocu na službenom putu” (1985) Aligrudić je odigrao ulogu agenta UDBE, opet na svoj, poseban način. Poslednja uloga mu je bila u seriji “Sivi dom”.

Preminuo je 13.avgusta 1985.godine, u Gradcu na moru, od infarkta, sa svega pedeset godina, nepunih mesec dana posle svog kolege Zorana Radmilovića.

Film i pozorište