Jedna od najznačajnijih jugoslovenskih glumica rodila se u Čačku 15.septembra 1961.godine. Od malena je iskazivala svoj talenat za glumu, pa je tako svoju karijeru započela u amaterskim družinama. Diplomirala je 1982.godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi Minje Dedića, zajedno sa sada poznatim glumcima: Zoranom Cvijanovićem, Branimirom Brstinom, Žarkom Lauševićem i mnogim drugim.

Debituje 1977.godine u filmu „Leptirov oblak“, a ubrzo se i ulogama u drugim filmovima, kojima je davala svoj lični pečat, izborila za status zvezde i pokazala da neće „igrati kako drugi sviraju“. Na početku svoje karijere igrala je u filmovima „Živeti kao sav normalan svet“, „Una“, „Šećerna vodica“, „Davitelj protiv davitelja“, „Balkanski špijun“, „Čavka“ i drugi, gde pokazuje da je jugoslovenski film imao i te kako talentovanu i lepu glumicu. Na festivalu u Veneciji 1985.godine nagrađena je za ulogu u filmu „Život je lep“.

Tokom ratnih devedesetih zapostavila je filmsku scenu, ali je ipak imala nekoliko značajnih uloga: „Mi nismo anđeli“, „Uvod u drugi život“, „Ni na nebu ni na zemlji“, „Urnebesna tragedija“. Baš u tom periodu, Sonja je stavljena na „crnu listu“ umetnika, zbog svog beskompromisnog stava prema dogmama u srpskoj kinematorafiji. Bila je uspešna i kao rediteljka u sledećim filmovima: „Prvi srpski tehno vodvilj“, „Supernaut- Beograd andergraund“, „Plej“ i „Šarlo te gleda“.

Za ulogu u filmu „Hleb i mleko“ iz 2001.godine nagrađena je „Zlatnim lavom“ u Veneciji, što je ujedno označilo njen povratak na filmsku scenu. Za ovu ulogu dobila je i nagradu na Festivalu slovenačkog filma, u Portorožu. Takođe je i za naslovnu ulogu u filmu „Jug-jugoistok“ dobila nagradu beogradskog Fest-a „Nebojša Đukelić“. Upravo ulogu u ovom, psiho-triler filmu smatrala je pravom i onom koja će ostati upamćena, a između ostalih, vrhunskim smatra i uloge u filmovima „Šećerna vodica“ i „Braća po materi“. Veliku pažnju publike privukla je u TV seriji „Vratiće se rode“, koja je jedna od najboljih serija posle raspada Jugoslavije. Svoju poslednju ulogu odigrala je u filmu „Zabranjena ljubav“.

Na žalost, Sonja je preminula 23.septembra 2008.godine u Beogradu, a sahranjena je prema želji svojih roditelja u selu Donja Gorevnica, kod Čačka. Iza sebe ostavila je veliki broj priznanja i nagrada: „Zlatna arena“ u Puli, „Carica Teodora“ za najbolju žensku ulogu u filmu „Živeti kao sav normalan svet“ i Gran pri nagrade „Ćele kula“ za ulogu u „Šećernoj vodici“ na filmskim susretima u Nišu i posebnu nagradu žirija u Veneciji za ulogu pevačice u filmu „Život je lep“. Ostaće upamćena po odigranim ulogama, kroz koje je prikazala celo svoje glumačko umeće, a pre svega kao buntovna i neshvaćena devojčica srpskog filma.

Film i pozorište