Vasilija Radojčić, sićušna žena moćnog glasa, vanredno emotivne i sugestivne interpretacije, proslavila je pesme vranjanskog kraja i zasluženo ostaje legenda naše narodne muzike.

Rodjena je 1936.godine u Kragujevcu. Završila je studije francuskog jezika u Beogradu. Počela je da peva u rodnom Kragujevcu, u omladinskom pozorištu, a kada je došla u Beograd na studije, nastavila je sa pevanjem, i to u KUD “Žikica Jovanović Španac”.
vasilija radojcic Tada je upoznala čuvenog violinistu Vlastimira Pavlovića Carevca, koji je odmah angažovao za nastupe. 1958.godine počela je da snima izvorne narodne pesme za Radio Beograd I da redovno učestvuje u radio emisijama. 1961.godine snimila je svoju prvu singl ploču sa pesmama “Poletela sojka ptica” I “Zelen bor”, i čvrsto odlučila da postane pevačica, a ne profesor francuskog jezika. Vasilija se specijalizovala za vranjanske i pesme Južne Srbije, i tu je bila i ostala nenadmašna. Nijedna zajednička turneja pevača po tadašnjoj Jugoslaviji i svetu nije se mogla zamisliti bez Vasilije. U svojoj dugoj karijeri, ona nikada nije zapevala u kafani, ni na svadbama, poput njenih brojnih kolega.

Pored vranjanskih, njen repertoar je obuhvatao makedonsku i bosansku narodnu pesmu, kao i zabavnu muziku. Učestvovala je na brojnim koncertima, festivalima, 1979.godine pevala je na BEMUSu. Od 1980.godine imala je zvanje istaknutog umetnika, i dobitnik je brojnih nagrada. Njene najpoznatije pesme su : Dimitrijo, sine Mitre, Mito Bekrijo, Ajde Jano kolo da igramo, Na Uskrs sam se rodila, Zapevala sojka ptica, Veseli se kućni domaćine, Džumbus, džumbus, mašala…
Vasilija Radojčić je preminula u svojoj 75oj godini, 2011.godine u Beogradu.

NA USKRS SAM SE RODILA

Na Uskrs sam se rodila džanum
na Uskrs sam se rodila džanum
na Djurdjevdan se krstila more
na Djurdjevdan se krstila

Zato me zovu Djurdjija more
zato me zovu Djurdjija more
zato sam tanka visoka more
zato sam tanka visoka

Mene je majka rodila džanum
mene je majka rodila džanum
belim me mlekom dojila more
rujnim me vinom pojila

 

Mito bekrijo – Vasilija Radojčić tekst i video

Narodna muzika

PODELI: