Rođen 1942.godine, jedan od retkih pevača koji su i u poznim godinama potpuno očuvali svoj moćni glas.Odrastao je u Beogradu, pravo ime mu je Miloš Jović. Išao je u muzičku školu, svirao klarinet u diksilend bendu “Veseli bendžo”.Sa njima nastupao na čuvenim igrankama na Kalemegdanu, a kasnije i u “Lazarcu”. Svirali su uživo četvrtkom uveče na Beogradskom sajmu uz poznate glumce Miću Tatića, Miju Aleksića, Ljubišu Bačića, Čkalju, i taj program prenosila je Televizija Beograd. Tako da je mladi Miloš Jović još kao srednjoškolac postajao popularan i delio autograme.

1962.godine, odlučio je da počne da peva, jer, kako je sam rekao, shvatio je da je najbolji instrument grlo kada je čuo Reja Čarlsa kako peva “Džordžiju”.
Savladao je repertoar,uglavnom džez kopozicije Glena Milera i Reja Čarlsa, i oformio bend “Ekspres 8”, sa četiri vokala. Pored pevanja, svirao je saksofon i bubnjeve.

U to vreme naši muzičari odlično su zarađivali svirajući za američke vojnike u džez klubovima po Nemačkoj. Februara 1964. i “Ekspres 8” odlazi u Nemačku, gde su naredne dve godine svirali od osam uveče do četiri ujutro. Kada su 1967. svirali u elitnom “Bajeriše hofu” u Minhenu, angažovao ga je Bruno Anger, generalni menadžer CBS-a za Evropu. Dobio je novo, umetničko ime – Leo Martin, i krenuo na veliku evropsku turneju sa tadašnjim svetskim zvezdama Mirej Matje, Dasti Springfild, Tomom Džonsom, Inglbertom Hamperdinkom.

Vratio se u domovinu 1969. Na Opatijskom festivalu birala se pesma za takmičenje na Evroviziji, i Leo je tražio da “Odiseju” otpeva na engleskom jeziku jer je tako i u inostranstvu snimio. Međutim, odbili su, pesmu je otpevao Dalibor Brun i zauzeo deseto mesto. Kasnije, u Leovom izvođenju, pesma je postala vanvremenski hit i prodata je u tiražu od sto hiljada primeraka.
Zanimljivo je i da je pesma “Ja te volim” bila omiljena pesma Jovanke Broz.

 

Sa završetkom sedamdesetih, smanjuje se interesovanje za zabavnu, fetivalsku muziku, i Leo se povukao sa scene. Godinama živi u Bugarskoj, oženjen je Vasjom, rediteljkom na Bugarskoj televiziji, i povremeno, održi poneki nastup u domovini.

Najpoznatije pesme

“Odiseja”(Opatija 1973), “Ja te volim” (Beogradsko proleće 1973), “Zbogom, Kristina”, “Jednom kad se zaljubiš” (1974), “Laku noć dragi, laku noć draga”(Opatija 1976),”Zvao sam te Džordžija”, “Pusti neka svetla gore” (Hit parada ’76.), “Adio Marija” (1977), “Dobro veče moj živote”…

 

ODISEJA

Put do slave i bogatstva
Put do trona
Oduvek je bio isti
Od iskona
Put do pakla i ponora
Put do sloma
Oduvek je bio isti
Od iskona
Niko ne zna šta ga čeka
Dan šta nosi
Svako juče ostavlja nam
trag u kosi
Doba prošlo i buduće
Priča ista
Sve što sija
I ne mora da zablista
Odiseja, odiseja
Staza trnja
Ili staza orhideja
Odiseja, odiseja
Život to je samo nova odiseja…

Volim te-Leo Martin tekst i video

Estrada

PODELI: