Ren se veoma često koristi kao začin i rado jede uz barenu govedinu, pečenje, kobasice (barene ili pržene), bareno suvo meso ili barenu ribu. Nemojte se začuditi što ga ljubitelji jedu i uz neka kuvana jela poput sarme od kiselog kupusa. Dovoljno je izrendati oljušćen koren rena i slagati u teglu red rendanog rena koji posolimo i dodamo malo vode, potom opet ren, vodu i so sve dok ne napravimo željenu količinu. Na kraju dodamo malo sirćeta i vrlo malo šećera. Zatvorimo teglu i ostavimo da odstoji na hladnom mestu. Količinu sirćeta određujete prema ukusu u zavisnosti da li želite blaži ili jači ukus. Ukoliko ne smete da koristite sirće možete ga izostaviti a samo usoljen ren će i dalje biti ukusan, ali tada kraće traje i ako je tegla zatvorena. Pripremljen ren mora uvek da bude prekriven tečnošću. Ren brzo gubi svoju jačinu i treba ga spremati prema potrebi.
Od ovako pripremljenog rena mogu se praviti različiti umaci:

1. Zapržimo 30 gr brašna sa 60 gr masti (može i ulje i maslac), ali da zaprška ne požuti već ostane bela. Nalijemo pola litre pripremljene bistre supe i kuvamo oko desetak minuta dok se masa ne zgusne. Moramo da pazimo da se ne naprave grudvice i zato se supa doliva polako uz neprekidno mešanje. Ren se ne kuva, već ga naknadno umešamo u toplu zapženu supu. Ren dodajemo po ukusu, a preporučuje se da stavimo 2 pune kašike. Umak se služi topao.

2. Topao umak od rena može se praviti i sa mlekom. Prokuvamo pola litre mleka. Umešamo 50 gr masla sa 50 gr brašna i tu masu polako sipamo u ključalo meko sve vreme mešajući. Kad se mleko zgusne sklonimo ga sa šporeta i tek tada dodamo dve kašike rena, so, mleveni beli biber i vrlo malo šećera. Dobro umešamo i na kraju dodamo 100-150 gr pavlake.
Umak od rena sa mlekom može se napraviti i sipanjem mleka u belu zapršku.
Kad mleko prokuva skidamo ga sa plotne i dodajemo ren, začine i na kraju kiselu pavlaku.

3.Hladan i jednostavan umak od rena možemo brzo napraviti. U pripremljeni rendani ren dolijemo malo ulja i umešamo. Prelijemo ren sa malo vinskog sirćeta i možemo ga služiti. Ovaj umak dobro se slaže sa barenim jezikom ali i ostalim vrstama mesa.

4. Umešamo u kompaktnu masu pripremljen rendani ren po ukusu, 3 kašike sirćeta, u mleku natopljen i izdrobljen hleb, so, sok od limuna i 1 dcl kisele pavlake. Bolje je pavlaku dodati na kraju kad je ostala masa već dobro umešana.

Bakini umaci i sosovi

Idite nazad na Bakin kuvar

PODELI: