Ovo je recept karakterističan za Dalmaciju, gde se odomaćio naziv arancini. Trebalo bi koristiti domaće, neprskane pomorandže (ili limun, onda su limuncini), ali mogu da posluže i kupovne, odnosno “prskane”…Treba odabrati plodove sa što debljom korom.


Sastojci:

 • kora pomorandže iseckana na rezance
 • ista količina šećera i vode
 • šipka vanile
  Priprema:
  Pomorandže dobro oprati, oljuštiti, pa koru iseći na trake širine pola centimetra. Da bi se “odgorčile”, postoje dva načina. Jedan je da se kore potope u vodu i u njoj odstoje tri do šest dana, pri čemu vodu treba svakodnevno menjati. Brži način je da se kore skuvaju u “u tri vode”: staviti ih u hladnu vodu, zagrejati do ključanja i kuvati par minuta, pa vodu prosuti i postupak ponoviti tri puta.

  Oceđene kore izmeriti, pa uzeti istu količinu šećera. Šećer i istu količinu vode staviti da ključa oko pet minuta, pa spustiti kore i kuvati, uz dodatak šipke vanile. (Jedan deo vode može se zameniti sa belim vinom, ako volite). Kore kuvati oko petnaest minuta, skloniti sa vatre, pa ih ostavti u sirupu da prenoće.

  Sutradan ih vaditi rešetkastom kašikom na papir za pečenje posut kristal šećerom i ostaviti da se prosuše nekoliko dana.

  Prosušene korice uvaljati u kristal šećer, pa ih držati u staklenoj ili metalnoj kutiji do upotrebe.

  Ostali slatkiši

  Idite nazad na Bakin kuvar