Anton Pavlovič  Čehov se rodio  u Tanarogu, u Rusiji, u blizini Azovskog mora , 29.  januara 1860. U to vreme sama esencija  ruskog društva se stalno menja, tako da je Čehov imao samo godinu dana: 19. februara 1861 kada su ruski kmetovi bili oslobođeni . Sam Čehov je unuk kmeta  tako da ovaj veliki  preokret starijeg društvenog poretka igra središnju ulogu u mnogim njegovim delima .

Čehov  je jedan od najvećih dramatičara modernog doba .  Između ostalih, osvojio je i nagradu Puškin i poznat je po svojim kratkim pričama i predstavama , često kombinirajući elemente obe komedije i tragedije . Njegovi radovi često odražavaju turbulentna dešavanja specifična za Rusiju tog doba. Čehov poseduje veliki talenat da spretno i sa puno iskazane milosti iskaže uobičajene ljudske situacije.

Anton Cehov Pisac

Kad je radnja njegovog  oca propala  porodica se preselila u Moskvu , ruski intelektualni centar.  Čehov je tu intelektualno rastao , ali se razvijao u dva različita smjera . S jedne strane, u dvadesetoj godini pohađao je medicinski fakultet Univerziteta u Moskvi, pripremajući se za lekarsku profesiju a s druge strane, Čehov je takođe počeo pisati kako bi izdržavao porodicu . Radio je kao slobodni pisac za novine i časopise, njegovi duhoviti komad su zapaženi i to je  ohrabrio je Čehova i počo jei pisati ozbiljne kratke priče . Tolstoj ,stariji ruski savremenik Čehova , imao je veliki uticaj na mladog pisca i studenta medicine . Čehov je izjavio da je medicina bila njegova zakonita supruga a književnost je bila njegova ljubavnica . Ostao odan obema zanimanjima čitavog svog života .

Čehov je diplomirao na Medicinskom fakultetu u 1884 i odmah je započeo svoju lekarsku karijeru . To razdoblje posle diplomiranja takođe obeležava trenutak kada je Čehov počeo pisati ozbiljno. Tokom kasnih osamdesetih , Čehov je pisao kratke priče, kao što su Medved 1888 ,  Venčanje  1889 , i predstave , a koje uključuju Ivanov 1887 i Demon 1889 . Iako ovi radovi zaslužuju samo umerene pohvale i nisu remek-dela , ona čine važan deo njegovig razvoja kao književna . Na primer , Čehov se vratio na Demona 1896 , a nakon što ga je obradio, preimenovao , gotovo delo je postalo poznato kao Ujka Vanja , drama koja mu je donela uspeh i večitu slavu.
Tokom ranih  1890 -ih, Čehovljevo pisanje utihnjava. Nažalost , Čehov je patio od zdravstvenih problema, i  proveo je veći deo ranih devedesetih godina sa svojom porodicom ili putujući u mesta sa blažom klimom.  Za  vreeme putovanja , Čehov je bio u mogućnosti nastaviti svoj ​a istraživanja svega što je francusko, posebno francuske farse , žanr koji će obeležiti i njegovu pozorišnu komediju .

Godine 1896 , Čehov je ušao u razdoblje stvaralaštva po kome je najpoznatiji . Na prelazu veka , napisao je četiri predstave sa pogledima na  rusko društvo , koji su mu donele trajane pohvale : Galeb 1896 , Ujka Vanja  1896 , Tri sestre u 1901, Višnjik , njegova posljednja velika drama  1904 . Čehov proveo sve ove godine između Moskve i Krima , deleći svoje vrijeme između svog posla i vodeći brigu o svom zdravstevom stanju koje se vremenom pogoršavalo.

Olga Kniper je igrala  u svakoj od ove četiri predstave ,  1901 , ona i Čehov su se venčali . Predstava Višnjik  je prvi put izvedena u Moskvi 17. januara 1904  na Čehovljev poslednji rođendan , sa njegovom suprugom u glavnoj ulozi . Čehov je umro u Nemačkoj ,od tuberkuloze pluća 2. jula iste te godine .

Čehov je promienio pozorišni svet sa ove četiri drame . On je često bio razočaran kada su dela izvođenja  kao tragedije , iako je svaki od njih ima tužne elemente , Čehov je verovao da je ova tamnija strana predstava nikako ne bi trebalo da nadvlada one neizmjerno smešne elemente , kojima su drame prožete,  čak i u naizgled najmračnijim trenucima . Ova kombinacija komičnih i tragičnih žanrova je jedan od Čehovljeve važnih doprinosa ne samo pozorištu , već i književnosti u celini . Čehov je također poznat po  naglasku koji stavlja se na dijalog , kao i po akciji van pozornice što inače poznato kao “indirektno djelovanje. ” Najvažniji događaji  Čehovljeve drame se ne dešavaju nužno na Čehovljevoj pozornici , već  publika često, doživljava neki od najvažnijih ključnih i dramatičnih akcija ne gledajući je , već slušajući o tome od likova . Ovaj koncept nedirektnog delovanja je Čehovljeva inovacija , čiji  uticaj na pozorište  i književnosti traje i danas .

 

Citati

 

Zdrav čovek ima hiljadu želja. Bolestan samo jednu.

I za hiljadu godina čovek će isto ovako uzdisati: Ah, teško je živeti – i u isti mah ovako isto kao i sada, bojaće se i neće hteti da umre

Ljubav daje krila ali ih i potkresuje..

Čast se ne može oduzeti, ona se može samo izgubiti.

Drugi deo života kod pametnog čoveka sastoji se u oslobađanju od ludosti i predrasuda i pogrešnih mišljenja koje je stekao tokom prvog dela života.

Žena može postati prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo poznanica, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj.

Ljubav prema čoveku treba da se nahodi, ne u srcu, ne u stomaku, ne u krstima, nego u glavi.

Kad sunce sija i na groblju je veselo.

Anton Pavlovič Čehov

PODELI: