Pevačica Dragana Šarić alias Bebi Dol je poznata jugoslovenska pevačica pop muzike čija muzička karijera traje već tri decenije, a za koju se vezuju istančani muzički ukus i vanredne vokalne sposbnosti. Bebi Dol je od malih nogu bila upućena na muziku, jer je njen otac Milenko Šarić bio jazz muzičar.

Svoju muzičku karijeru Bebi Dol je započela krajem sedamdesetih godina nastupajući u sastavu ‘Tarkus’. 1981 godine sa gitaristom Goranom Vejvodom osniva grupu ’Annoda Rouge’ koja traje neko kratko vreme bez objavljenog albuma ili ploče.

Bitno je spomenuti da je sa njima tada u sastavu nastupao i bubnjar Ivica Vdović Vd koji će kasnije postati jedno od poznatijih imena na ‘jugoslovenskim’ bubnjevima.

Bebi Dol se vrlo brzo okreće solo karijeri i u saradnji sa Vejvodom objavljuje 1981 godine sa produkcijskom kućom PGP RTB svoj prvi dvostruki singl. Na naslovnoj strani se nalazila pesma “Mustafa” koju je Bebi komponovala zajedno sa Sašom Habićem.

U uvodu pesme čuje se glas Slobodana Konjovića, muzičkog urednika Studija B, koji je obavio i deo producentskih poslova. Na drugoj strani ploče bila je pesma “Na planeti uzdaha”. Singl doživljava neverovatan uspeh, pesma “Mustafa” postaje hit preko noći, biva proglašena pesmom godine 1981, a Bebi Dol dobija nagradu za najbolji snimak te godine.

Ohrabrena uspehom Bebi odmah počinje sa radom na debi albumu koji se pojavljuje 1983 godine pod nazivom “Ruže i krv”, za koji uglavnom sama komponuje pesme, osim obrade “Sinu Sunca i bratu Meseca”, (tradicionalna pesma iz XVII veka ) i “Lapis Lazzuli” Anđela Branduardija (Angelo Branduardi). Na snimanju albuma učestvovali su Aleksandar Habić (produkcija, bas, klavijature), Goran Vejvoda (gitara), Dejan Kostić (bas i gitara), Zoran Zagorčić (sintisajzer), Milenko Šarić (saksofon), Dejan Stanisavljević (klavijature), Slobodan Marković (klavijature), Zoran Konjović (gitara) i gudački ansambl RTB-a.

Muzički kritičari i celokupna javnost vrlo pozitivno i blagonaklono prihvataju album uz pregršt komplimenata tako da je te godine proglašen za najbolji debitantski abum godine. Na albumu se pored već velikog hita “Mustafa” izdvajaju i par pesama kao potencijalni hitovi, a to su : “Superboj” , “Ruže i krv” i “Lapis lazzuli” koje postaju odmah popularne.

Te iste 1983 godine Bebi Dol prvi put učestvuje na ’Jugoviziji’ , takmičenju za našeg predstavnika za pesmu ’Evrovizije’, gde osvaja šesto mesto sa pesmom “Rudi” za koju je sama radila muziku i tekst, dok je Goran Vejvoda uradio aranžman. Ovu pesmu u dve verzije zajedno sa pesmom “Baby love” objavljuje na maksi singlu koji takođe postiže zavidan uspeh , a pesma “Rudi” u izboru magazina ’Pop Rock’ za najbolju pesmu bivše Jugoslavije zauzima visoko sedmo mesto.

Na veliko iznenađenje celokupne muzičke javnosti Bebi Dol , bez obzira na veliku popularnost koju tih godina ima, odlučuje da napusti zemlju , odlazi u Egipat gde je u periodu od 1984 do 1986 godine nastupala u elitnom kairskom hotelu ’Sheraton’.
1986 godine vraća se u Jugoslaviju i odmah pobeđuje tj osvaja prvu nagradu na festivalu ’MESAM’ sa pesmom “Inšalah” koja je inspirisana orijentalnom muzikom i kulturom. Iste godine objavljuje maksi singl sa pesmama “How good not to love” / “Prove to all” u izdanju PGP RTB.

Bebi je često učestvovala na domaćim muzičkim festivalima gde je često osvajala visoka mesta i nagrade za interpretaciju. 1987 godine se po drugi put takmičila na ’Jugoviziji’ sa pesmom ” Zrno nežnosti” i osvojila četvrto mesto, sledeće godine je osvojila treće mesto sa pesmom ” Zatvori mama prozore “, a prvo mesto je konačno osvojila 1991 godine sa pesmom ” Brazil “. Iste godine predstavljala je našu zemlju na evrovizijskom takmičenju u Rimu, gde je neslavno prošla zbog bojkota u glasanju, usled već poznate situacije u tadašnjoj Jugoslaviji . Pesma je i pored slabog plasmana postala hit na našim prostorima, a autorska prava su bila otkupljena u Italiji, Grčkoj i zemljama Beneluksa. Bebi Dol čak dobija poziv da učestvuje na festivalu ’San Remo’ sledeće godine , ali je politička situacija u tome onemogućava.

Bebi je učestvovala i više puta na festivalu ’MESAM’, izdvajamo 1988 kada je sa pesmom “Slatke suze ljubavi” osvojila drugo mesto, dok je sledeće godine tj 1989 sa baladom “Kad sreća odlazi” osvojila treće mesto publike i glavnu nagradu stručnog žirija.
1991 godine Bebi je snimila pesmu “Iznad duge” obradu popularnog klasika “Over the rainbow” od Judy Garland.

Tokom karijere Bebi Dol je često gostovala na pločama drugih autora, snimala je sa raznim sastavima : ’Leb i sol’ , ’YU grupa ’, ’Idoli’, ’Du Du A’, ’Zona B’, gostovala na pločama Olivera Mandića i Massima Savića. Učestvovala je pored domaćih i na stranim muzičkim festivalima kao recimo Gold Malesian Festival 1989 godine u Kuala Lumpuru i već pomenutoj “Pesmi Evrovizije” 1991. U filmu Bore Draškovića “Život je lep” 1985. godine pozajmila je glas glumici Sonji Savić u pevačkim deonicama, glumila je u filmu “Protestni album”, a u Titogradskom pozorištu 1987 godine je tumačila Ofeliju. U Engleskoj je 1983 godine sarađivala sa Hauardom Divotom (Hovvard Devoto), a 1989 sa Nilom Rolnikom, američkim kompozitorom avangardne muzike.

Bebi je u kasnijem periodu objavila svoja sledeća dva abuma, ipak njen prvi album, par singlova i nastupi na festivalima ostaće upamćeni po većem uspehu i popularnosti od njenih kasnijih ostvarenja.

Diskografija
Singlovi
“Mustafa / Na planeti uzdaha” (PGP RTB 1981)
“Rudi” / “Bebi love” / “Rudi dance mix” (PGP RTB 1983, maksi singl)
“How good not to love” / “Prove to all” (PGP RTB 1986, maksi singl)

Albumi
“Ruže i krv” (PGP RTB 1983)

Mustafa – Bebi Dol tekst i video

Estrada