‘Divlje jagode’ su bosansko – hercegovački i jugoslovenski heavy metal i hard rock bend koji je osnovan 1977 godine u Bihaću. Bili su vrlo popularan sastav na teritoriji cele bivše Jugoslavije, a smatraju se začetnicima heavy metal stila na našim prostorima. Njihova karijera još uvek traje, a u svojoj dugoj muzičkoj karijeri su izdali nekoliko singlova i dvanaest studijskih albuma.

Gitarista Sead Lipovača- Zele koji je u Zagrebu studirao Spoljnu trgovinu i uporedo se bavio muzikom, svirao je u sastavima ’Biseri’, ’Selekcija’ i ’Zenit’. Njegovi muzički idoli i uzoru su bile grupe : ’The Who’, ’Deep Purple’, ’Led Zeppelin’ i ’Black Sabath’. Sead je maja 1977 godine sa pevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, koji su takođe bili u grupi ’Zenit’, osnovao sastav ’Divlje jagode’. U prvoj postavi grupe bili su još klavijaturista Mustafa Ismailovski – Muc i bubnjar Adonis Dokuzović (ex ’Novi akordi’ ).

Svoj prvi singl izdaju 1977 godine preko Jugotona i na njemu su se nalazile dve pesme : “Jedina moja” / “Rock ’n’ Roll”, od kojih balada “Jedina moja”, koju je komponovao Lipovača, a tekst napisao Ante Janković, ostvaruje veliki uspeh. Drugi singl objavljuju početkom 1978 godine i na njemu se nalazi obrada poznate narodne pesme (bosanske sevdalinke) “Moj dilbere”, dok je na B strani emotivna balada “Prijatelj”. Iste godine izlazi i njihov treći singl nakon čega postižu priličnu popularnost kod publike, a na singlu su se nalazile pesme : “Patkica” / “Kad bi vi, gospođo”. Nakon objavljivanja singla kreću na mini turneju po okolini Bihaća, a krajem godine ulaze u studio i počinju sa snimanjem svog prvog albuma.

Debi album pod nazivom “Divlje jagode” izdaje Jugoton 1979 godine, a na njemu se nalazilo ukupno devet pesama. Na albumu je bila poznata i vrlo popularna balada “Divlje jagode”, kao i nova verzija hita “Jedina moja”, zatim par pesama u zvuku hard rock tema, a na tragu grupa ’Deep Purple’ i ’Black Sabbath’. Većinu tekstova je napisao Ante Janković, muziku Sead Lipovača, dok je produkciju uradio Vladimir Delač. Po objavljivanju ploče 1978 godine grupa pauzira, jer deo članova odlazi u JNA. U to vreme Mustafa Ismailovski – Muc napušta grupu i osniva pop tinejdžersku grupu ’Srebrna krila’, a Sead Lipovača uz Marinu Tucaković postaje spiritus movens disko grupe ’Mirzino jato’ koja se proslavlja hitom “Apsolutno tvoj”. Tu se uspostavlja saradnja između Marine i Seada koja će se i kasnije nastaviti.

Početkom 1981 godine grupa ’Divlje jagode’ obnavlja rad u novoj postavi Lipovača, Janković, bubnjar Nasko Budimlić i basista Alija – Alen Islamović koji su došli iz bihačkog sastava ’BAG’. Te iste godine u beogradskom studiju ’Druga maca’ snimaju svoj drugi album “Stakleni hotel” koji objavljuje sarajevski Diskoton , a u kome se u potpunosti opredeljuju za heavy metal zvuk. Ploču su producirali Lipovača i Enco Lesić, tekstove su pisali Goran Petranović (pevač u grupi ’Elvis J Kurtovich’), Marina Tucaković i Alen Islamović. Ploča donosi obradu hipi teme “Autostop” koja se tada mogla čuti na svim boljim radio stanicama, te balade “Dodirni me, skloni bol”, “Potraži put”, ipak najveći uspeh sa tog albuma doživljava pesma “Kako si topla i mila” . U skladu sa odabranim žanrom, Sead Lipovača je na koncertima pedantno preuzeo imidž Angus Younga iz grupe ’AC/DC’ sa sve kratkim pantalonama i pripadajućim scenskim skokovima i trčkaranjem. U sezoni 1981 godine ’Jagode’ su od većih koncerata nastupali na beogradskom ’Hipodromu’, ’BROF-u’ i na koncertu za postradale u Bosanskoj Krajini.

Nakon turneje i nekoliko odsviranih koncerata 1982 godine počinju raditi na materijalu za novi album. Sastav je napustio dotadašnji prvi vokal Ante – Toni Janković koji se posvećuje samostalnoj karijeri, a koji je pre odlaska uspeo da napiše pesmu “Ne želiš kraj” koja će kasnije postati jedan od njihovih najvećih balada. Muzički kritičari su različito tumačili i opisivali ovu pesmu, neki su je objašnjavali kao ljubavnu baladu, dok su je drugi tumačili kao najavu kraja jednog prijateljstva i razlaza dva prijatelja ( Lipovača i Janković). Nakon odlaska Jankovića ulogu prvog vokala preuzima tadašnji basista Alen Islamović . Trojac Lipovača, Islamović i Nasko Budimlić zajedno sa producentom Theom Werdinom odlaze u Nemačku gde u studiju ’Music Parc Studios’ pripremaju i snimaju svoj treći album pod nazivom “Motori”.

Album je 1983 godine objavio ’Diskoton’, tekstove pesama su pisali Duško Trifunović, Boško Obradović i Mirko Glišić i može se slobodno reći da objava ovog albuma označava prekretnicu u njihovoj muzičkoj karijeri. Uz naslovnu pesmu “Motori” koja predstavlja rekord u ponavljanju iste reči, tu su i slični udari na publiku, pesme “Šejla”, “Zagrizi rokenrol” i balade “Nasmiješi se”, “Ne želiš kraj”. Ploča odlično prolazi kod publike, a na promotivnim koncertima u grupu se samo na kratko vraća pevač Ante Janković. Početni tiraž albuma bio je planiran za 50.000, izdat je ipak i prodat u tiražu od 400.000 primeraka, a takođe biva proglašen i za najbolji album godine. U to vreme ’Divlje Jagode’ maltene važe za najbolji sastav na tadašnjim jugoslovenskim prostorima i redovno se pojavljuju na vrhu top lista popularnog muzičkog časopisa ’Džuboks’.

Nakon turneje po celoj Jugoslaviji, opet odlaze za Nemačku gde u istom studiu pripremaju i snimaju svoj sledeći album pod nazivom “Čarobnjaci”. Album je novembra 1983 godine objavila diskografska kuča ’Diskoton’ , produkciju i aranžmane radio je Sead Lipovača dok je većinu tekstova napisao Alen Islamović, osim za pesme “Nazovi me”, “Đavolji grad” i “Metalni radnici” koje je napisao Sead. Ovaj album nije dostigao uspeh i popularnost prethodnog, a jedina pesma koja je postala pravi hit je bila pesma “Metalni radnici”. Nakon što je album objavljen grupa dobija poziv od kompanije ’Trans Atlantic Records’ da dođe na probno snimanje u Englesku.

Početkom 1984 godine grupa opet kreće na turneju kako bi promovisala album i upravo tada Alenu Islamoviću stiže ponuda od Gorana Bregovića da pređe u ’Bijelo dugme’ što dovodi do prvih trzavica i svađa unutar ’Jagoda’. Ipak sve te razmirice rešava sam Alen koji odbija ponudu, jer nije bio siguran u Bregovićevu ponudu kao ni u činjenicu da će Bebek ipak otići iz ‘Dugmića’ . Upravo nekako u to vreme ’Divlje jagode’ dobijaju predugovor za snimanje albuma na engleskom jeziku u Londonu. Krajem godina u sastav stiže novi basista Zlatan Čehić iz grupe ’Top’, a prvi vokal preuzima Alen Islamović i opet počinju rad na materijalu za novi album.

Materijal su miksali u studiju RTV Sarajevo, a početkom 1985 godine opet odlaze u Englesku, i opet u studio ‘Music Park Studios’, gde snimaju svoj sledeći album pod imenom “Vatra” koji u martu objavljuje ’Diskoton’. Muziku i aranžmane potpisuje Sead Lipovača, dok su tekstove pisali Alen Islamović i Slobodan Đurasović. Na B strani albuma nalazila se jedna pesma na engleskom jeziku ” Touch Me Little Girl ” koju je specijalno za ovaj album naisao Theo Werdin. Album je solidno prošao kod publike, mada nije zabeležio neki veći komercijalni uspeh, sa albuma su se izdvojile dve numere koje su postale hitovi : “Ciganka” i ” Let na drugi svijet”. Nakon odsvirane turneje i promocije albuma “Vatra”, odlaze za London na probno snimanje albuma. Po povratku iz Londona sviraju par većih koncerata, od kojih se izdvaja koncert u zagrebačkom ’OTV domu’ nakon kojeg Xavier Rusell , novinar heavy metal časopisa ’Kerrang!’ objavljuje članak o njima. Upravo nakon tog koncerta u ’OTV- om’ domu ostvaruje im se dugogodišnji san jer potpisuju ugovor sa Guefom Hunningtonom, vlasnikom velike diskografske kuće ’Logo’. Hunningon je bio vrlo poznata i uticajna ličnost koji je između ostalih lansirao i grupu ’Eurythmics’ i ’Jagode’ su bile jedina grupa sa ovih prostora koja je potpisala ugovor sa njim.

Početkom 1986 odlaze za London kako bi snimili album na engleskom jeziku. U studiju snimaju osam svojih starih, poznatih pesama i dodaju dve nove pesme : “Wild boys” i “Fire on the Water”. Producent je bio Keith Woolvin, a tekstove je pisao Aleksandar Mezek, dok je kao gost na klavijaturama svirao Don Airey. Za englesko tržište snimaju singl “Sheila”, a nakon toga, tačnije 19 februara 1986 godine nastupaju u londonskom klubu ’Marquee’ , posle čega sledi serija koncerata po engleskim klubovima. Izlazak albuma je malo kasnio, a Islamović, nezadovoljan zaradom od turneje i kašnjenjem albuma, odlučuje da se vrati za Sarajevo. Ubrzo ponovo dobija ponudu od Gorana Bregovića da pređe u ‘Bijelo dugme’ koju ovog puta prihvata. Nekako istovremeno Nasko Budimlić napušta muzičku scenu i odlazi i prevremenu penziju, Sead Lipovača ostaje sam u Londonu gde neko vreme svira sa nekim engleskim bendovima, odbija neke zvanične ponude i odlučuje da se i on vrati u Sarajevo mada sada više grupa ‘Divlje jagode’ na papiru ne postoji . Tako se nekako završila njihova engleska epizoda, potrebno je još istaći da se album “Wild Strawberries” u izdanju kuće ’Logo’ pojavio u Engleskoj bez neke veće propagande tek maja 1987 godine, a ploča licencno izlazi i u Švedskoj, Nemačkoj i Holandiji bez nekog većeg uspeha. Diskoton za to vreme pauzu popunjuje objavljivanjem kompilacijske ploče albuma “Najbolje”.

U leto 1987 na mesto frontmena grupe dolazi Mladen Vojičić – Tifa, novi bubnjar je Edin Šehović, dok klavijature preuzima Vladimir Vlado Podany. Krajem godine grupa odlazi u studio i počinje sa radom na sedmom studijskom albumu čiju će produkciju raditi producent iz Londona Peter Hinton koji je radio sa sastavom ’Saxon’. Novi album “Konji” izlazi početkom 1988 godine , a najavio ga je singl “Turski marš” . Na albumu se našla obnovljena verzija pesme “Divlje jagode” sa ubačenim narodnjačkim motivom “Prošetala Suljagina Fata” , a budući da je Vladimir Podany završio Muzičku akademiju, odsek klavir, na ploči se njegovom zaslugom našla i obrada klasične teme “Turski marš”. Najveći hit na albumu je svakako pesma ” Zauvijek tvoj ” koja se i danas rado sluša, a ti je i pesma ” London ” posvećena gradu i vremenu kada su boravili u njemu. Grupa u proleće kreće na promotivnu turneju koju ne završava već prekida sredinom leta. Naime, ni ova postava, po običaju, nije trajala dugo, tako da grupu napuštaju Tifa, Podany i Edin Šehović. Pevanje preuzima Zlatan Čehić, a za bubnjeve seda Điđi Jankelić koji je ranije svirao u ’Bijelom dugmetu’.
U toku 1989 godine ’Divlje jagode’ sviraju po koncertima, grupi se na neko vreme pridružio Toni Janković koji je uspešno pevao njihive stare hitove, ali to nije moglo biti neko trajno rešenje.

Zato Sead Lipovača poziva u sastav mladog splitskog pevača Zlatana Stipišića – Gibonnija koji je pevao u grupi ’ Osmi putnik ’. Gibonni preuzima ulogu glavnog vokala i grupa sa njim snima album koji se pojavio u Holandiji, Nemačkoj i Švedskoj. Uskoro Gibonni menja svoju odluku, odlučuje da se vrati u Split i posveti solo karijeri, nakog toga grupa prestaje sa radom. Sredinom devedestih godina Sead Lipovača je uspeo da obnovi grupu i čak objavi neke albume u tom novom sastavu.

Diskografija
Singlovi :
“Rock’n’roll”/”Jedina moja”
(Jugoton 1977)
“Moj dilbere” / “Prijatelj” (Jugoton 1978)
“Patkica”/”Kad bi vi, gospođo” (Jugoton 1978)
“Hoćeš li me voljet sutra?” / “Nemam ništa protiv”/”Bit’ će bolje” (Jugoton 1979)

Albumi :
“Divlje jagode”
(Jugoton 1978)
“Stakleni hotel” (Diskoton 1981)
“Motori” (Diskoton 1982)
“Čarobnjaci” (Diskoton 1983)
“Vatra” (Diskoton 1985)
“Najbolje” (Diskoton 1986, kompilacija)
“Wild Strawberries” (Logo Records 1987)
“Konji” (Jugoton 1988)

Krivo je more – Divlje Jagode tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: