Najveći srpski nacionalni pisac rođen je 1921.godine u Velikoj Drenovi. Tokom Drugog svetskog rata bio politički komesar u Rasinskom partizanskom odredu, član Pokrajinskog komiteta SKOJ-a i urednik lista “Mladi borac”.

 

1951.godine objavio je svoj prvi roman “Daleko je sunce”, o iskustvima iz tek završenog rata. Zatim piše roman “Koreni”, u kome se bavi događajima u jednoj srpskoj porodici krajem 19.veka, i osvaja novoustanovljenu NINovu nagradu 1954.godine.


Sledeći roman “Deobe” (o posledicama srpskih podela na četnike i partizane) dobija NINovu nagrada 1961.godine. Slede “Vreme smrti” u četiri toma(epski roman o Srbiji u Prvom svetskom Ratu) i trilogije “Vreme zla” i “Vreme vlasti”, nastavljajući povest započetu u “Korenima”. Od 2001.do 2008.godine izlaze “Piščevi zapisi” u šest tomova, pisani u formi dnevnika i predstavljaju dragoceno svedočanstvo o ljudima i događajima piščevog vremena. Ostala Ćosićeva dela: “Srpsko pitanje”, “Kosovo”, “Prijatelji”, “Vreme zmija”, “U tuđem veku”…

Više puta dobijao je nagradu Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, a 1970.godine postao je član SANU. Tri puta je nominovan za Nobelovu nagradu, anjegovi romani prevedeni su na osamnaest svetskih jezika.

Dobrica Ćosić se bavio i politikom. 1945.godine izabran je za narodnog poslanika, bio je blizak Titov saradnik, ali se kasnije razišao sa njegovom politikom, i postao jedan od najpoznatijih opozicionara. 1968.godine prvi je progovorio o problemima na Kosovu. Bio je i prvi predsednik SRJ 1992.godine, ali je smenjen posle godinu dana, zbog neslaganja sa tadašnjom Miloševićevom politikom. Nastavio je svoju borbu protiv komunizma do današnjih dana, a u narodu je često nazivan “Ocem srpske nacije”. Slobodan Milošević je na suđenju u Hagu nazvao Ćosića „najvećim srpskim živim piscem“.

Dobrica Ćosić je umro u Beogradu 18.maja 2014. god.

Književnost

PODELI: