Izvor Slike: ReverbNation, Elektricni Orgazam (Konobar)

Početkom hedonističkih osamdesetih, na talasima panka i ska muzike, pojavili su se neki novi kreativni klinci, koji su kroz svoje pesme doneli novu energiju, i kroz angažovane tekstove naterali ljude da razmišljaju.

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”43080E1E8732DE6A”]

Bio je to čuveni Novi talas (novi val), koji je uglavnom bio zastupljen u Zagrebu i Beogradu. Na neki način, uneli su osveženje na već posustalu rok scenu i pomalo uskomešali tadašnji socijalistički režim svojim buntovničkim stavom.

Novi talas započeo je objavljivanjem ploče “Paket Aranžman” koja je bila kompilacija tri beogradske grupe: “Idoli”, “Šarlo Akrobata” i “Električni Orgazam”. “Šarlo” se ubrzo raspao, i nastaju “Disciplina Kičme” i “EKV”. U Zagrebu je delovalo nekoliko bendova: “Prljavo Kazalište” pank-rok usmerenja, “Haustor”sa harizmatičnim vođom Darkom Rundekom, koji je miksovao karipsku muziku sa pankom i novotalasnim zvukom, “Film”i Jura Stublić , “Azra” koju je predvodio kontroverzni Džoni Štulić, pesnik ubojite energije.

U Novom Sadu je bila ekscentrična novotalasna grupa “Laboratorija zvuka” braće Vranešević, koja je kombinovala rege i ska zvuk, a kasnije i pop-rok. Sve te grupe danas imaju kultni status za starije i nove generacije.

Istovremeno, kao odgovor na Novi talas, u Sarajevu se osniva pokret Novi primitivizam. Promovisan je putem čuvene radio, pa potom TV emisije “Top lista nadrealista”.Članovi “Nadrealista” imali su svoju grupu “Zabranjeno Pušenje”, bio je tu i “Elvis Dž. Kurtović”, “Bombaj štampa” i megapopularni tinejdž bend “Plavi Orkestar”. Bio je to jedan specifično bosanski i sarajevski anti-kulturni pokret, neka vrsta umetničkog smera. Zabranjeno pušenje je pevalo o Sarajevu, njegovim idolima i lokalnim herojima uz priče o ljubavi i gubicima, na drugačiji, često humoristički način.

Pored nadrealista, u to vreme sarajevska pop-rok škola iznedrila je i sastave: “Crvena jabuka”, “Valentino”, “Hari Mata Hari” i “Merlin”, koji su imali taj jedinstveni, prepoznatljivi sarajevski duh.

Osamdesetih, pored “Bijelog dugmeta”, najpopularnije rok-grupe bile su “Riblja čorba” i Bajaga sa “Instruktorima”,”U škripcu”, “Piloti”,”Partibrejkersi”,”Poslednja igra leptira”, “Galija”, “Parni valjak”, “Aerodrom”, Masimo Savić i “Dorijan Grej”…

Uspešnu varijantu domaćeg hevi metala predstavljali su bosanski “Vatreni Poljubac”, “Divlje Jagode”, pulsko “Atomsko Skloniste” a u Beogradu “Gordi” sa Zlatkom Manojlovićem. Predstavnici panka bili su novosadska “Pekinška patka” , ljubljanski “Pankrti” i riječki “Paraf”.

U to vreme imali smo i naš prvi, vrhunski, elektro-pop sastav “Denis i Denis” sa senzacionalnom Marinom Perazić, pa ženski bend iz Rijeke “Kakadu Luk”, slovenački “Videosex” i njihovu harizmatičnu pevačicu Anju Rupel, pa sjajne rok pevačice, Slađanu Milošević,Viktoriju i Bebi Dol, koje su išle ispred svog vremena.

Istovremeno, šlagerska zabavna muzika odumire, a primat preuzimaju pevljive pop-pesmice kakve su izvodili zagrebački “Novi fosili” i “Srebrna krila” splitski “Magazin”, beogradska “Zana”.

Zdravko Čolić se još uvek veoma popularan, Oliver Mandić, predstavnik YU-fanka, munjevito je postigao uspeh svojim hitovima, pa veseli Vajta, Oliver Dragojević, Zlatko Pejaković, Dado Topić, Danijel, pa panonski mornar Đorđe Balašević…

1985.godine, Bob Geldof je u znak podrške ugroženim Afrikancima, pokrenuo kampanju, snimio pesmu i okupio svetsku muzičku elitu na koncertu “Live Aid”.U znak podrške, naši muzičari su formirali “Yu rok misiju”, snimili pesmu “Za milion godina” i spot, koji je emitovan na “Live Aid” koncertu u Londonu.

YU Rok Misija – Za milion godina

Najveći hitovi jugoslovenske muzike osamdesetih

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”171D0C3D4CAFCBB7″]

 

Domaća zabavna muzika pedesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika šezdesetih godina je ovde!

Domaća zabavna muzika sedamdesetih godina je ovde!

Domaća muzika je ovde!

PODELI: