„Balkan“ je novosadska hard rok grupa poznata po angažovanim tekstovima. Osnovao je Aleksandar Cvetković, gitarista i pevač, 1982.godine. U grupi su bili i Željko Jerković (ritam gitara), Saša Zavišić (bas) i Radivoj Bugarski (bubnjevi). U početku, Balkan je nastupao kao predgrupa na vojvođanskom delu turneje grupama Divlje jagode, Riblja čorba, Parni valjak, Drugi način, Galija i Atomsko sklonište.

Krajem godine snimili su svoj prvi album “Gola istina”. Album je producirao Robert Nemeček, basista “Pop mašine”, a sve aranžmane, tekstove i muziku uradio je Aleksandar Cvetković. Na albumu su učestvovali i Boris Kovač (saksofon), Zoran Babin (klavijature) i Olja Jeftic i Dragana Radukin (prateći vokali). Kao hit izdvojila se pesma “Tridesetpeta-šesta” (posvećena njegovom ocu), kao i “Kolonisti” i “Moji drugari”. Cvetkovićevi tekstovi su angažovani, bave se socijalnim temama i problemima radničke klase.

Već sledeće godine objavljuju drugi LP “Na brdovitom Balkanu”, ponovo u Nemečekovoj produkciji i sa sličnim temama. Ova ploča je štampana u dvostruko većem tiražu, u 10.000 primeraka. Početkom 1985.godine snimaju svoj treći album “Homo Balcanicus”, u produkciji Srđana Marjanovića, koji nastavlja sagu o osiromašenim slojevima. Početkom 1986. godine grupu je napustio Saša Zavišić i do 1989. godine grupa je povremeno svirala bez većih uspeha.

Posle duže pauze, sa mlađim muzičarima, Cvetković 1989. godine objavljuje LP “Kome verovati”. Tekstovi su ispunjeni rezignacijom i razočaranjem u sistem. U pesmi “Beograd-Borovo-88” on govori o radnicima koji dolaze pred Skupštinu da protestuju, dok je pesma “Tridesetpeta-šesta II deo” o ocu koji je tek posle smrti našao mir… Na snimanju su gostovali gitarista Sead Lipovača, koji je odsvirao solo deonice, i hor osnovne škole “Mihajlo Pupin” iz Veternika, u pesmi “Kafanska braća”, a produkciju su radili Cvetković i Milan Ćirić. Posle te ploče, grupa prestaje s radom.

Trideset peta, šesta – Balkan tekst i video

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: