Jože Privšek je poznati slovenački pijanista, kompozitor, dirigent i aranžer.

Rođen je u Ljubljani 19. marta 1937. godine i već kao vrlo mali dečak posvećuje se muzici. Naime, Jože je sa tri godine počeo da uči harmoniku, sa šest klavir, a kasnije i klarinet, orgulje i vibrafon. Zanimljivo je da je u dvanaestoj godini, i pored toga što je želeo biti muzičar, potpuno napustio muziku. Ipak, muzici se vraća u svojoj šesnaestoj godini, kada otkriva čari džeza kome se tada prvenstveno posvetio. Od tada i počinje njegov brz uspon na muzičkoj sceni.

Srednju muzičku školu završio je u Ljubljani, a kompoziciju je studirao privatno kod profesora Škerjanca. Već je kao vrlo mlad

muzičar uspeo da iskoči u prvi plan slovenačke džez i zabavne muzičke scene. U to vreme je vodio sopstveni sastav pod imenom “Seven dixie”, a sa sedamnaest godina je već bio pijanist u “Plesnom orkestru Radio – televizije Ljubljane”.

Nastupao je istovremeno kao vibrafonist u malim grupama, a nakon kratkog vremena osnovao je vlastiti kvartet sa kojim je snimio album, po sistemu ‘playback’.

Početkom šezdesetih godina Jože se sve više posvećivao radu sa velikim orkestrima. Tri godine je bio kodirigent sa Bojanom Adamičem, a onda nakon kraćeg prekida postao je stalni dirigent “Plesnog orkestra Radio – televizije Ljubljana” .

Sa “Plesnim orkestrom RTV Ljubljana” prvi put se pojavio na bledskom džez festivalu 1961 godine, a zatim je učestvovao na svim daljim festivalima na kojima je Plesni orkestar nastupao.

Kao instrumentalista poslednji put je svirao električni piano u grupi “Pop-jazz Ljubljana” 1974 godine na petnaestom jubilarnom džez festivalu u Ljubljani. U međuvremenu je, dobivši stipendiju, u rekordnom roku završio i studije džez muzike na prestižnom ‘Berklee’ univerzitetu u Bostonu.

U Bostonu je, poput mnogih drugih, svirao u orkestru Herba Pomerova za koga je rekao da je jedini muzičar od koga je nešto naučio, a sve ostalo u muzici je , kako tvrdi , naučio i savladao sam.

<

Privšekov rad je najviše vezan za “Plesni orkestar Radio – televizije Ljubljana” bar što se tiče džeza. Sa ovim orkestrom je ostvario veliki broj snimanja i nastupa po Jugoslaviji kao i raznim evropskim državama , a najčešća gostovanja su bila u Austriji i SR Nemačkoj. Tridesetgodišnjica postojanja orkestra je proslavljena velikim koncertom 1975 godine u ljubljanskoj dvorani “Union”.

Uz dirigentsku palicu Jože Privšeka sa “Plesnim orkestrom RTV Ljubljana” nastupali su brojni domaći i strani solisti, među njima izdvajamo : Rick Kiefera, Leo Wrighta, Jiggs Wighama, Duška Gojkovića, Terry Quaye i Johnny Griffina.

Joše Privšek se pobrinuo i za veliki deo džez repertoara orkestra sa nizom kompozicija i aranžmana koje je sam komponovao, a koje su najčešće bile promovisane na bledskim i ljubljanskim džez festivalima.

Radeći dugi niz godina sa velikim plesnim i džez orekstrom, Jože je stekao reputaciju sposobnog i energičnog dirigenta. Pod imenom Jeff Conway snimio je sa orkestrom u inostranstvu nekoliko albuma popularne instrumentalne muzike, a pod pseudonimom Simon Gale krije se takođe Jože Privšek kao autor komercijalnih pesama tj kompozicija i aranžmana koje su postale dominantni deo u njegovom stvaralaštvu u poslednje vreme.

Ipak, njegov doprinos muzici je najpoznatiji po uspešnim kompozicijama i aranžmanima koje je napravio za većinu muzičkih zvezda slovenačke, pa i jugoslovenske muzičke scene , a sa nekima od njih je osvajao i nagrade na muzičkim festivalima. Poznati su i njegovi regularni nastupi kao dirigenta na takmičenju za izbor pesme Evrovizije.

Preminuo je 11.juna 1998. godine u Ljubljani.

Izbor diskografije :

Jazz kvartet Jože Privšek (PGP – RTB)
Jazz in the Clasroom Vol. VIII (Berklee)
Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Helidon/Jugoton )
Ljiljana Petrović ( PGP – RTB)
V soju žarometov (Helidon)
In The Mood ( Produkcija RTV Ljubljana)
Jazz na koncertnom podiju Vol. 1 (Jugoton)
Križanke ( Produkcija RTV Ljubljana)
Jeff Conway And His Ballroom Big Band ( Hansa )
Samo muzika ( Produkcija RTV Ljubljana)

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”5824EA262C6AD57E”]

Domaca Džez muzika