Jedan je od pionira jugoslovenske zabavne muzike pedesetih godina, uz Ivu Robića. Rođen je 24.januara 1936.godine u Novoj Gradiški, i već kao petnaestogodišnjak počeo je karijeru pevača. Bilo je to na „Prvom pljesku“ u Zagrebu, kada je otpevao pesmu Alfija Kabilja „Kraj logorske vatre“.

Sa pojavom prvih festivala, u Opatiji, Zagrebu i Beogradu, bio je među prvim izvođačima. 1959.godine, na Opatijskom festivalu, imao je svoju prvu hit-pesmu „Autobus Kalipso“, koju je otpevao u duetu sa Beti Jurković. Sledeće godine, ponovo na „Opatiji“, sledio je još jedan veliki uspeh sa pesmom „U nedilju Ane“ („Kad si kupim mali motorin“). Te dve pesme danas su evergrin, a njihovi autori su tekstopisac Blanka Čudoba i kompozitor Ljubo Kuntarić.

Marko Novosel je najčešće izvodio pop-pesme u latinoameričkom ritmu, a najpopularniji je bio pedesetih i šezdesetih godina. Rado je nastupao u duetima sa tada popularnim pevačicama Zdenkom Vučković, Beti Jurković, Gabi Novak, Lolom Novaković, Nadom Knežević i Anicom Zubović. Krajem šezdesetih, njegova popularnost je opadala, pa je jedno vreme proveo u Americi, pokušavajući da tamo ostvari pevačku karijeru. Danas živi u Mariboru i povremeno nastupa. Njegove poznatije pesme su i „Maškare“, „Veslaj“, „Dalmatinke male“…

U nedilju Ane – Marko Novosel tekst i video

Muzika

PODELI: