1977.godine pojavio se simpatični dečko iz Novoga Sada i otpevao “U razdeljak te ljubim”, štos pesmu u ritmu tanga. Bio je opušten, prirodan i veoma duhovit, sa otegnutim lalinskim izgovorom. Ta njegova prva pesma preko noći je postala hit, prodata je u čak 180.000 primeraka. Usledila je šaljiva “Snaša sa salaša”, pa nostalgična “Prva ljubav” i Djole se zauvek uselio u mnoga srca, kao neponovljivi šansonjer-kantautor koji je uvek znao da nadje prave reči. Koliko puta smo zaključili da baš tako mislimo i osećamo, samo što to Balašević ume savršeno da opiše i smesti u bezvremenu pesmu. Svojevremeno mu je veliki pesnik Mika Antić rekao da “nema pojma kako je dobru pesmu o prolaznosti napisao, misleći na “Neke nove klince”.

Djordje Balasević je rodjen u Novom Sadu 1953.godine, gimnaziju je napustio u trećem razredu, pa nije imao matursko veče. Zato je svoju prvu LP ploču nazvao “Mojoj mami, umesto maturske slike u izlogu”, a omot je bio dizajniran kao maturski tablo, sa fotografijama članova grupe “Rani mraz”.

Balašević je počeo da se bavi muzikom u akustičarskoj grupi “Žetva”, a zatim osniva “Rani mraz”, kroz koji je prošlo mnogo muzičara, Bora Djordjević se zadržao dva meseca, Bilja Krstić nešto duže. Iz tog perioda ostale su pesme “Mnogo mi znači to”, “Drago mi je zbog mog starog”, “Panonski mornar” koja je pobedila na “Splitu 79”. U to vreme snimio je i čuvenu omladinsku pesmu-zakletvu “Računajte na nas”, koja postaje generacijska himna (..”u ime svih nas iz pedeset i neke, za zakletvu Titu ja spevo sam stih…)

Krajem 1979.godine priredjuje osam koncerata u Domu Sindikata u Beogradu, što pokazuje veličinu njegove tadašnje popularnosti. Uneo je osveženje na ondašnju pop rok scenu, svojim emotivnim, nostalgičnim tekstovima i jednostavnim melodijama, a na koncerima je izmedju pesama sledio njegov duhoviti monolog na neku od aktuelnih tema, što će postati njegov zaštitni znak, a njegovi koncerti će uvek biti rasprodati.

1980.godine Djole odlazi u JNA, i za to vreme je učestvovao i u snimanju TV serije “Vojnici”. Krajem godine izlazi poslednja ploča njegovog “Ranog mraza” -“Odlazi cirkus”, kojom se Balašević, umoran, povlači iz medija, najavljujući u budućnosti samo objavljivanje ploča (pesma “Odlazi cirkus”). Ova ploča donosi hitove: “Priča o Vasi Ladačkom”, “Menuet”, “Mirka”, “Ostaje mi to što se volimo”, “Život je more”.

1982.godine započinje solo karijeru albumom “Pub” (“Boža zvani Pub”, “Lepa protina kći”, “Pesma o jednom petlu”…Te godine sa suprugom Oliverom igra u TV seriji “Pop Ćira i pop Spira”, gde igra dve uloge , naratora i bricu Šacu, a Olivera Julu. Zatim nastavlja da objavljuje seriju odličnih albuma i priredjuje koncerte širom zemlje. Od 1982.godine postaju tradicionalni njegovi novogodišnji koncerti u beogradskom Sava centru, za koje se uvek čekalo u dugim redovima, nekad je bilo i po deset rasprodatih uzastopnih koncerata.

Mnogo je fantastičnih Balaševićevih pesama, koje ostaju za sva vremena, i svako od nas ima bar nekoliko omiljenih, koji pogadjaju ravno u srce. Pomenućemo samo još neke: “Slovenska”, “Ne lomite mi bagrenje”, “Svirajte mi jesen stiže, dunjo moja”, “Neko to od gore vidi sve”, “Ne volim januar”, “Krivi smo mi”, i mnoge druge…
Krajem osamdesetih uz pratnju dece iz vrtića i osnovne škole otpevao je “Samo da rata ne bude”. 1989.godine napisao je scenario i glumio u humorističkom serijalu “Specijalna redakcija”. Objavio je i nekoliko knjiga: poeziju “Računajte na nas”, romane “Tri posleratna druga” i “Jedan od onih života”, knjige “Dodir svile” i “Život ide dalje”, snimio po sopstvenom scenariju film “Kao rani mraz” (Nikolina priča o Vasi Ladačkom”)…

Diskografija

Albumi

“Mojoj mami umesto maturske slike u izlogu” (PGP RTB 1979.) .
“Odlazi cirkus” (PGP RTB 1980)
“Pub” (PGP RTB 1982)
“Celovečernji The Kid” (PGP RTB 1983)
“003” (PGP RTB 1985,)
“Bezdan” (Jugoton 1986)
“U tvojim molitvama-balade” (PGP RTB 1987, dupli živi)
“Panta rei”(Jugoton 1988)
“Tri posleratna druga” (Jugoton 1989)
“Najveći hitovi” (PGP RTB 1991, kompilacija)
“Marim ja” (Diskoton 1991 )
“Jedan od onih života, ” (UFA Media 1993 )
“Na posletku” (UFA Media / ZMEX 1996,)
“Devedesete” (2000)
“Dnevnik starog momka” (2001)
“Rani mraz”(2004)

Slovenska

Neko to od gore vidi sve – Đorđe Balašević tekst i video

Muzika