’Laibach’ je slovenački industrijski bend koji se pamti i kao osnivač pokreta ‘Neue Slowenische Kunst’ što bi značilo ‘Nova slovenačka umetnost’ . U slovenačkom gradiću Trbovlju 1980 godine grupa mladih umetnika pokreće angažovani umetničko-muzički pokret pod imenom ‘Laibach’, pa je tako je nastala istoimena grupa . Laibach je nemački naziv za Ljubljanu koji je korišćen samo tokom Drugog svetskog rata. U početku su delovali u okviru zajedničkih aktivnosti sa grupama ’lrwin’ – slikarstvo i ’Crveni pilot’ –pozorište .

Odmah po osnivanju, pripremaju prvi multimedijalni projekt “Rdeči revirji” sa ciljem da isprovociraju tadašnje političke strukture u Trbovlju, međutim nastup je bio zabranjen pre premijere zbog “nepravilno i neodgovorno” upotrebljenih crnih krstova kao simbola. Taj događaj je izazvao brojne medijske napade protiv grupe što su oni svakako na neki način i želeli. Njihov tadašnji vizuelni stil bio je vezan za rudarsku ikonografiju, ali vremenom uvode i druge simbole kao što su : Triglav, jelenske rogove, Maljevičev krst uokviren zupčanikom. Identitet članova grupe je obavijen velom tajnosti, a postava grupe je fleksibilna. Pune dve godine su stvarali vojsku istomišljenika tako da su prvi koncert imali tek nakon dve godine od osnivanja.

Prvi koncert ’Laibach’ je imao u Ljubljani januara 1982 godine, a zatim slede nastupi u Beogradu i Zagrebu. U to vreme njihova muzika je okarakterisana kao industrijski rock. Na smotri ’Novi Rock’ u Ljubljani 1982 godine njihov frontmen Tomaž Hostnik se pojavio u vojnoj uniformi, koncert je priveo kraju iako ga je boca bačena iz publike pogodila u lice i povredila. Nažalost, decembra te iste 1982 godine Tomaž Hostnik je izvršio samoubistvo.

Aprila 1983 godine sviraju takođe u Ljubljani sa predgrupama ‘Last Few Days’ i ’23 Skidoo’ . Veliki medijski nastup imali su na zagrebačkom ’Bijenalu’ dan kasnije, kada su odsvirali koncert pod nazivom “Mi kujemo budućnost”. Tokom nastupa emitovali su pornić i film “Revolucija još traje”, tako da se u jednom momentu na platnu pojavljuju Tito i muški polni organ, što je bilo sasvim dovoljno da policija prekine nastup.

Prvi televizijski nastup imali su 23 juna 1983 godine u informativno političkom programu “TV Tednik”. Intervju je izazvao burne reakcije, tako da im je zabranjeno javno pojavljivanje i upotreba imena ’Laibach’ na teritoriji cele Jugoslavije. Kada već nisu mogli da nastupaju kod kuće, grupa je bila primorana da krene sa koncertima po inostranstvu, tako da već krajem 1983 godine sa engleskim sastavom ‘Last Few Days’ kreću na turneju pod nazivom “The Occupied Europe Tour ’83.” koja obuhvata šesnaest gradova u osam zemalja istočne i zapadne Evrope. Na nastupima izazivaju zanimanje evropskih medija, isprovociranih totalitarističkim zvukom i izgledom kakav nisu očekivali od benda “iza gvozdene zavese”. Okrilje socrealizma, efektni koncerti i disidentski status kod kuće, omogućuju im brzu prohodnost na Zapadu. Provokativna upotreba simbola i arsenala Trećeg Rajha, prvo je u Jugoslaviji uznemirila slovenačku boračku organizaciju. U drugim delovima zemlje nervoza se širi posle pozorišne predstave “Krst pod Triglavom” koju je ’Laibach’ uradio sa ’Gledališčem Sister Scipion Našice’. Posežući za elementima socrealizma, nacističke umetnosti i italijanskog futurizma, ’Laibach’ su stvorili stil koji je morao da bude primećen.

U početku su pevali na nemačkom dok se kasnije, najviše zbog obrada pesama, okreću engleskom. Godine 1984 sele se u London gde se zapošljavaju se kao fizički radnici, glume vojnike u Kjubrikovom filmu “Full Metal Jacket” i rade u pristaništu Belfast u Irskoj. Decembra 1984 godine drže tajni koncert u Ljubljani, posvećen Tomažu Hostniku. Te godine sa grupom ’lrwin’ i pozorištem ’Sestre Scipion Našice’ osnivaju neformalnu umetničku organizaciju “Neue Slowenische Kunst” (Nova slovenačka umetnost).

Aprila 1985 godine objavljuju prvi LP sa ljubljansku kuću ŠKUC Ropot. Zbog zabrane, na ploči nema naziva grupe, a sadržinu sugeriše samo njihov simbol – crni krst na omotu. Iste godine, za nemačku izdavačku kuću WUS objavljuju LP “Rekapitulacija 1980-1984”. LP “Nova Akropola” im objavljuje nezavisna britanska kuća Cherry Red takođe 1985 godine. Prvi legalni koncert u Sloveniji održali su u Gorici, pod nazivom “Krvava gruda, plodna zemlja”. Ubrzo potpisuju ugovor sa engleskom producentskom kućom ’Mute Records’ koji im objavljuje ploču “Opus Dei”.

Može se reći od svih grupa sa SFRJ prostora, grupa Laibach je ostvarila najozbiljniju karijeru u inostranstvu. Na unutrašnjoj strani omota ploče “Opus Dei” nalazila se svastika sastavljena od četiri krvave sekire koju je dizajnirao Hartfild, angažovani antinacistički umetnik. Baš zbog toga u nekim evropskim zemljama ploču prodaju ispod tezge. Zbog upotrebe naziva “Opus Dei” tuži ih istoimena militantna katolička institucija, ali ’ Laibach ’ dobija proces. Povodom ploče organizuju evropsku turneju, a na konferenciji za štampu u Francuskoj izjavljuju da su im uzori Tito, Toto i Tati. Na ovom albumu se našla i pesma “Life is life” koja je verovatno i njihov najveći hit. Pesma predstavlja obradu starog feel – good hita koja u ovom njihovom specijalnom izdanju poprima obeležja hitlerijanske koračnice. Tada svima pomalo postaje jasno da nema te politike koja može zabraniti ono za šta čitav civilizirani svet tvrdi da je kvalitetno i dobro. Upravo iz tih razloga kao i straha da bi zabrane mogle postati kontraproduktivne, jugoslovenske vlasti 1987 godine ukidaju zabranu korišćenja imena i javnih nastupa grupe ‘Laibach ’.

Usledila je cover faza u kojoj su izdali dva albuma. Oktobra 1988 godine objavljuju ploču “Let it Be” sa obradama pesama ’The Beatles’. Deo tog materijala Pol Mekartni emituje pred početak svojih nastupa. Objavljivanje ploče “Sympathy For The Devil” takođe 1988 godine je obrada ‘The Rolling Stones ’, odmah nakon toga sledi po prvi put jugoslovenska turneja, a uskoro i turneja po Evropi i Americi. Aprila 1989 godine u Zagrebu nastup počinju sa srpskim guslama, a u Beogradu, filozof Peter Mlakar drži govor koji predstavlja varijaciju Miloševićevih nastupa na Kosovu. Nastupom u termoelektrani u Trbovlju 21 decembra 1990 grupa obeležava desetogodišnjicu postojanja. To je bio njihov prvi koncert u rodnom gradu i tom prilikom su objavili osnivanje utopijske ’NSK’ države koja ima svoju zastavu, novac i pasoš.

’Laibach’ su zbog scenske upotrebe uniformi , totalitarne estetike, ali i wagnerijanskog pristupa muzici često optuživali za previše leve ili previše desne političke stavove. Međutim članovi grupe su to uvek negirali , a Milan Fras , pevač grupe isprvociran takvim optužbama jednom je izjavio : ’ Mi smo fašisti tačno onoliko koliko je Hitler bio slikar’. Iako su godinama članovi grupe krili svoja imena i bili obavijeni velovima tajni, ipak se znaju članovi grupe koji su u njoj nastupali u različitim periodima i na raznim projektima, neki od njih su : Milan Fras – vokal, Ivan Novak – svetlosni efekti, projektor i kontakt za medije, Mina Spiler – vokal i synth, Janez Gabrič – bubnjevi, Luka Jamnik – synth, Primož Hladnik – synth, Eva Breznikar – vokal i duvački instrumenti, Nataša Regovec- vokal i duvački instrumenti, Damijan Bizilj synth.

Grupa je nastavila sa svojim koncertima i godinama kasnije na kojima se uvek beleže provokativni i tajanstveni, originalini istupi i nastupi. Interesantno je napomenuti da su objavlili CD “M.B, december 21,1984.” na kome su snimci sa nastupa u ljubljanskoj dvorani ’Malci Belic’, održanog povodom desetogodišnjice postojanja grupe, sa berlinskog ’Atona-Inog’ festivala iz februara 1985. godine i koncerta u zagrebačkom klubu ’Kulušić’ , održanog aprila 1985 godine. Na nastupima, oni su u to vreme koristili i Titove govore, što ovaj CD nesumnjivo dokumentuje.

’Laibach’ su učestvovali na kompilacijama: “48-84” (RTV LJ 1984), “World National Anthems” (Trax International 1984), “Vhu-temas Archetypi” (Side Effects 1986.), “Q.E.D.” (NL Centrum / Play It Again Sam), “Rockstar Music 6” (SIAE 1991..), “Nervous Sis-tems” (Mute Records 1992), “Trans Slovenia Express” (Mute Records 1994), “Kodex Ton Kunst” (Kodex/ SL 1994.), “Unden/vood” (Sub Rosa 1996.) i “War Smash Hits” (Sub Rosa 1996).

Tokom karijere grupa je nastupala u reprezentativnim koncertnim prostorima širom sveta. Učestvovali su na festivalima: ‘LIFT’ u Londonu, ’Festival of Art’ u Kaliforniji, New York ’Seminar of Music’, ’Festwoche’ u Beču, zagrebačkom ’Bijenalu’, beogradskom ’BITEF-u’ itd . Tokom karijere objavili su šesnaest LP ploča – od kojih su tri duple kao i veći broj singlova i kaseta. Komponovali su muziku za petnaest pozorišnih predstava, a učestvovali su u brojnim scenskim projektima kao : “Krst pod Triglavom” (NSK/ Sestre Scipion Našice 1986), “No Fire Escape in Hell” (Michael Clark and Co London 1986), “Magbet” (Shakespeare/vVil-fried Minks, Hamburg 1987), “Noordung Praver Machine” (SNG Opera Ljubljana) i mnogim drugim. O grupi ’ Laibach’ je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova od kojih su najvažniji “Pobjeda pod Suncem” (režija Goran Gajić), “Bravo” (režija Peter Vezjak i Daniel Landin) i “Predictions Of Fire” (režija Michael Benson) O grupi je pisano u knjizi “NSK Monography” koju su 1992 godine objavili AMOK Press (Amerika) i Grafički zavod Hrvatske.

Diskografija

Singlovi :

“Boji” / “Sila” / “Brat moj” (Laylah 1984)
“Panorama” / “Decree” (East-West 1984)
“Geburt Einer Nation’7 “Leben Heisst Leben” (Mute Records 1987)
“Life is Life” / “Germania” / “Life” (Mute Records 1987)
“Symphaty For The Devil” (Mute Records 1988)
“Across The Universe” / “Maggie Mae” / “Get Back” (Mute Records 1988)
“Panorama” / “Die Liebe” / “Decree” / “Groesste krafl” (Cherry Red 1989)
“Oktober” / “Geburt Einer Nation” (Mute Records / Intercord Gmbh 1990 koncertni samo za nemačko tržište)

Kasete :

“Laibach / Last Few Days” (SKUC 1983)
“Through The Occupied Netherlands” (Staal tape 1984, koncertna)
“Vstajenje v Berlin” (SKUC 1984 koncertna)
“Live in Hell” (Hertogenbosch 1985 koncertna)
“Ein Schauspieler” (Staal Tape 1985 koncertna)
“Divergences/ Divisions Live in Bordeaux” (La Reseau 1986)

Albumi :

“Laibach” (ŠKUCRopot 1985)
“Rekapitulacija 1980.-1984” (Walter Ulbricht Schallfolien 1985 dupli LP)
“Neue konservativv” (Semi legal 1985. koncertni)
“Nova Akropola” (Cherry Red 1985)
“The Occupied Europe Tour 83-85” (Side Effects 1986, koncertni)
“Opus Dei” (RTV LJ Mute Records 1987)
“Slovenska Akropola” (ŠKUC Ropot 1987)
“Krst pod Triglavom-Baptism” (Sub Rosa/WUS 1987)
“Let It Be” (RTV U – Mute Records 1988)
“Machbet” (Mute Records 1990)
“Sympathy For The Devil” (Mute Records 1990)

Jugoslovenska rok muzika

PODELI: