Generacije koje su stasavale posle rata upoznale su i zavolele zabavnu muziku putem prvih domaćih šlagera i prepeva pesama koje su izvodjene na kod nas omiljenom festivalu San Remo. Bilo je uobičajeno da ovdašnji pevači odmah uvrste u svoj repertoar pobedničku pesmu sa San Rema. Po tom uzoru, i u Jugoslaviji su osnivani festivali, najpre Opatijski i Zagrebački, a par godina kasnije, i Beograd je dobio svoj festival zabavne muzike.

Udruženje džez muzičara je raspisalo konkurs, prispelo je oko 200 pesama, žiri je odabrao četrnaest, pa je 17. i 18. aprila 1961.godine u dvorani Doma sindikata prvi put održano “Beogradsko proleće”. Nastupili su tada najpoznatiji jugoslovenski pevači: Senka Veletanlić, Anica Zubović, Beti Jurković, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Predrag-Cune Gojković, Krsta Petrović, Marko Novosel, Tihomir Petrović, Dušan Jakšić, Đorđe Marjanović i Radoslav Graić.

Pesme su izvođene u dve verzije (alternacije), sa dva različita vokala i aranžmana. Jedan aranžman je izvođen u pratnji Revijskog orkestra, u pop-zabavnom maniru, a drugi u pratnji Džez orkestra. Alternacije su tada bile omiljene na festivalima. Na prvom Beogradskom proleću publika je dobila priliku da bude isključivi žiri.

Pobedila je kompozicija “Andjelina”, koju su interpretirali Djordje Marjanović i autor pesme Radoslav Graić. (nagrada je iznosila 100.000 tadašnjih dinara). Drugo mesto je osvojio takodje Djordje Marjanović (“Nek prodje zima”), a treće Marko Novosel (“Valovi”). Sledeće godine pobedila je pesma “Stjuardesa”, opet u alternaciji istog autora i izvođača Radoslava Grajića i Đorđa Marjanovića. 1964. godine Dušan Jakšić pobedjuje sa pesmom “Čerge”.

Na “Beogradskom proleću” tokom tri decenije postojanja učestvovali su svi značajni pevači ondašnje Jugoslavije, i izveden veliki broj kompozicija koje ostaju za sva vremena. Najpoznatiji voditelji na festivalu bili su Dunja Lango i Mića Orlović.


Ostali festivali jugoslovenske zabavne muzike su
ovde!

PODELI: