Svoju prvu pesmu “Tiho noći” Miodrag Mile Bogdanović je otpevao na Radio Beogradu, u svojoj prvoj radio emisiji 19.decembra 1944.godine. Od tada, on je neumorno sakupljao i izvodio izvorne narodne pesme, starogradske pesme i romanse, pa je u svom repertoaru imao preko 1500 pesama. Preko 300 pesama snimio je na raznim nosačima zvuka, tokom šezdeset godina karijere.

Rodjen u Beogradu 1925.godine, po struci je bio gradjevinski inženjer i po prirodi posla dosta putovao po celoj zemlji. Tako je bio u prilici da na licu mesta čuje, zabeleži i tako sačuva od zaborava mnoge pesme i tako postane čuvar našeg narodnog blaga. (objavio je nekoliko stručnih knjiga iz te oblasti). Mile Bogdanović je bio izvanredan pevač, toplog prijatnog glasa, šarmantan, odmeren, sa urodjenom gospodstvenošću. Decenijama je negovao svoju muziku,srpsku starogradsku pesmu, koja je opstajala kroz sva vremena i trendove u muzici.

Bavio se uspešno i slikarstvom, radio je pejzaže akvarel tehnikom i imao nekoliko izložbi u Beogradu i Srbiji. Voleo je i fudbal-jedan je od osnivača Crvene Zvezde 1945.godine i njen prvi centarfor. Takodje je i jedan od osnivača i predsednika estradnih udruženja u Jugoslaviji i Srbiji, borio se za rešavanje njihovog umetničkog i socijalnog statusa. Bio je učitelj i promoter brojnih pevača: Aca Trandafilović, Toma Zdravković, Tozovac, Zora Drempetić, Živan Milić, Djordje Marjanović…

Pored brojnih nastupa i koncerata, ostaje upamćen i jedinstveni duel-natpevavanje sa Cunetom Gojkovićem iz 1971.godine. To pevačko nadmetanje održano je u hotelu Jugoslavija pod nazivom “Ko zna više”, pod budnim okom brojne publike, žirija, lekara, novinara, a preko radija je tekao prenos uživo. Trajalo je punih 15 sati, celu noć i dobar deo sutrašnjeg dana, do podneva, a pobednik je bio Cune sa rezultatom 43 : 42. Naravno, sve je to bilo jedno lepo druženje i promovisanje naše narodne pesme.

“…Mile Bogdanović je svojim baršunastim glasom setno oživljavao rane skadarlijske zore, lepotice u muslinu lakom, uličice tesne, tužne nedelje, goste sa žutom ružom u reveru gerok kaputa, fijakere i riđane po kojima je padao cvet bagrema belog, pomažući tom dojučerašnjem, iščezlom svetu, zaglušenom bubnjevima, timpanima i vojnim trubama, da ponovo izroni na svetlost dana, bolje reći noći /jer, kao što reče čuveni skadarlijski glumac Dobrica Milutinović, on je “svoje najlepše dane proveo noću!”/. I gle, svi oni koji nisu mogli da zapamte iščezlo i uništeno vreme serenada pod balkonima, budnih noći po skadarlijskim krčmama, vreme trubadura, sevdaha i ljubavi, otkrili su ga u pesmama koje je pevao Mile Bogdanović, a još više u načinu na koji ih je izvodio — polutiho, meraklijski i onovremenski…”

(Momo Kapor)
Miodrag Mile Bogdanović preminuo je 7.marta 2012. u Beogradu u 87. godini.

 

Na te mislim – Mile Bogdanović tekst i video

Narodna muzika

PODELI: