‘Bajaga i instruktori’ je jugoslovenska i srpska rock grupa koju je osnovao kompozitor, tekstopisac i gitarista Momčilo Bajagić – Bajaga u Beogradu 1984 godine, a grupa je i dan-danas aktivna. Grupa ima bogatu diskografiju , objavili su veliki broj hitova koji ih smeštaju u sam vrh rock scene bivše Jugoslavije , uz ostale popularne grupe kao što su bili ‘Bijelo Dugme’ i ‘Riblja Čorba’. Oni predstavljaju jednu od najuticajnijih i najpopularnijih pop grupa sa područja bivše Jugoslavije. Niz albuma i nagrada od polovine pa do kraja 80 – ih godina simbolizuje zlatno doba jugoslovenskog pop – rocka. Album “Sa druge strane jastuka ” smatra se jednim od najboljih jugoslovenskih pop – rock albuma svih vremena. Beograđani su posebno privrženi Bajaginim pesmama iz 80-ih i početkom 90-ih godina za koje se smatra da u velikoj meri simbolizuju ovaj grad.

Momčilo Bajagić – Bajaga je muzičku karijeru započeo kao vrlo mlad, već 1974 godine i to kao pevač u sastavu ’TNT’, tada je napisao i prvi tekst i to za pesmu “Dvadeseta noć”. Po raspadu sastava, leta 1976 godine, prešao je u grupu ’Ofi’ koju je vodio orguljaš Toma Stojkovic – Ofinger gde je Bajaga svirao bas, bubnjeve je svirao Dragan Đerić – Đera, a pevač je bio Živorad Žika Milenković. Kada je Toma Ofinger napustio muziku, Bajaga, Đera i novi orguljaš Dragan Pliško su sa gitaristom Rajkom Kojićem osnovali sastav ’Glogov kolac’, ali to je bilo kratkog veka jer je grupa održala samo jedan koncert i prestala sa radom.

Vidno razočaran Bajaga se povlači malo sa scene, tada odbja poziv Bobana Petrovića da pređe u sastav ’Zdravo’. Međutim, ne odbija poziv Rajka Kojića iz nekadašnjeg sastava ’SOS’, sa kojim zajedno krajem 1978 godine prelazi u ’Riblju čorbu’ na mesto ritam gitariste. Bajaga je sa ’Ribljom čorbom’ snimio pet albuma i komponovao muziku za pesme : “Nemoj srećo, nemoj danas”, “Evo ti za taksi”, “Dva dinara druže”, “Ne veruj ženi koja puši Drinu bez filtera (ostavi je)”, “Kazablanka”, “Mangupi vam kvare dete”, a kompletan je autor i pesama : “Ja sam se ložio na tebe”, “Baby, Baby I Don’t Wanna Cry”, “Muzičari koji piju” i “Kad hodaš”.

Tokom rada sa ’Ribljom čorbom’ Bajaga je napisao niz nepretencioznih, duhovitih pop pesama koje se nisu uklapale u stil grupe, pa je rešio da ih objavi na solo ploči. Kako je već ranije pravio izlete sa ad hoc grupom ’Frka’ – spot za pesmu “Pustite me druže” emitovan je u TV emisiji “Rokenroler” reditelja Borisa Miljkovića i Branka Dimitrijevića, spontano je okupio ekipu saradnika oko ploče “Pozitivna geografija”. I upravo se tu počela stvarati grupa, a buduće ’Instruktore’ činio je niz proverenih beogradskih muzičara : Dejan Cukić koji je ranije pevao u grupama ’Dizel’, ’Tilt’, ’Bulevar’, a u to vreme je radio kao novinar magazina “Rock”, basista Miroslav Cvetković – Cvele svirao je u grupama ’Tilt’, ’Pop mašina’ i ’Papatra’, gitarista Nenad Stamatović bio je u grupama ’Tilt’, ’Zebra’, ’Suncokret’ i ’Bulevar’, bubnjar Vlada Golubović koji je bio u ’Tiltu’, ’Suncokretu’ i ’Ribljoj čorbi’ i pevač Žika Milenković koji je posle sastava ’Ofi’ osnovao grupu ’Mačori’, a pet godina je glumio u amaterskom pozorištu ’Teatar Levo’.

Bajaga i Instruktori nastupaju uživo 2009 (Izvor: Vikipedia, autor: BucaJeca)

U vreme rada na solo albumu Bajagina ambicija bila je da i dalje ostane član ’Riblje čorbe’, a da već pripremljene pesme samo zabeleži na ploči. Materijal je snimao u iznajmljenom stanu i ’Studiju 5’ uz producentsku pomoć Kornelija Kovača, a na ploči su svirali i Neša Stefanović Japanac – bas, Dragan Jovanović -gitara, Kire Mitrev – trombon, Ivan Švager – klarinet, a u temi “Papaline” pevala je Suzana Petričević. Ploča se pojavila krajem januara 1984 godine, a efektne pesme “Limene trube”, “Tekila-gerila”, “Mali slonovi”, “Marlena”, “Pustite me druže” izazvale su brzu pozitivnu reakciju publike. Na ploči se našla i angažovana pesma “Znam čoveka” posvećena Deri, kolegi iz prvih zajedničkih grupa. Još uvek nemajući jasnu ideju o komunikativnosti svojih pesama, Bajaga je na nagovor drugih pristao da povodom ploče održi nekoliko koncerata. Prvi nastup imali su u zagrebačkom klubu ’Kulušić’ 12 aprila 1984 godine i uhvatili su publiku na prepad, iznenadivši ih energijom i svežim pesmama. Sa njima su tada svirali Kornelije Kovač i klavijaturista Dragan Mitrić (ex ’Bulevar’). Tokom boravka u Zagrebu, Bajaga i Cukić su otpevali prateće vokale u pesmi “Uhvati ritam” ’Parnog valjka’ i tako im se zahvalili za pozajmljenu bubnjarsku membranu koju su koristili na koncertu. U organizaciji lista “Rock”, zvaničnu promociju ploče imali su u beogradskom ’Domu sindikata’ 21 aprila i tada su prvi put i to po ideji Petra Popovića, nastupili pod imenom “Bajaga i Instruktori”. Kao predgrupe su odabrani sastavi ’Valentino’ i ’Bezobrazno zeleno’, a koncert je završen trijumfom i oduševljenjem pretežno tinejdžerske publike.

Slušnost i prijemčivost Bajaginih pesama koje se jako dopadaju publici izazvali su potrese u ’Ribljoj čorbi’, zbog kojih Bajaga 19 jula 1984 godine dobija otkaz u matičnoj grupi i zeleno svetlo da se potpuno posveti svojoj karijeri. Tog leta ’Instruktori’ kreću na turneju po radnim akcijama, a sa njima klavijature svira iskusni muzičar Rade Radivojević. Krajem godine Bajaga u anketi lista “Rock” dobija titulu rockera godine, a muzičari u svojoj anketi njegovu ploču “Pozitivna geografija” stavljaju na prvo mesto.

BAJAGA I INSTRUKTORI – Pesna protiv maleri

Već početkom 1985 godine ’Instruktori’ snimaju drugi album – ploču “Sa druge strane jastuka” u produkciji Kornelija Kovača i Saše Habića. Pored članova grupe, na ploči svira čitav niz muzičara: Branko Mačić – jazz gitara, Stjepko Gut – truba, fligel horna, Sava Medan – kontrabas, Jovan Maljoković i Mića Marković na saksofonu i drugi. Ploča donosi efektne hitove : “220”, “Dvadeseti vek”, ali i balade “Zažmuri”, “Sa druge strane jastuka”, “Dobro jutro, džezeri”. Pored Bajage, kao autor se iskazao i Žika Milenković. Njih dvojica su zajedno napisali pesmu “Francuska ljubavna revolucija”, a na ploči se našla i “Vidi šta sam ti uradio od pesme, mama”, obrada starog hita s početka sedamdesetih “What Have They Done To My Song, Ma?” pevačice Melani (Melany Safka). U to vreme menadžer grupe postaje Saša Dragić koji je pre toga radio sa sastavom ’U škripcu’ , a početkom osamdesetih godina se bavio i komponovanjem, pa je njegove pesme na svojim pločama snimio Đorđe Marjanović.

Već marta 1985 godine Bajaga je u okviru manifestacije “BG-ZG:Bolje vas našli” zagrebačkoj publici u klubu ’Kulušić’ predstavio nove pesme, a reakcije su definitivno potvrdile da u tom gradu imaju jako uporište i veliku popularnost. Nekoliko dana kasnije, u noći između 9 i 10 marta, grupa nastupa u francuskom gradu Tuluzu na manifestaciji ’Noć mediteranskog rocka’, gde takođe doživljavaju uspeh jer iako su svirali u četiri ujutro, publika ih oduševljeno poziva na tri bisa, a koncert je direktno prenosila i francuska televizija. Posle tog nastupa iz grupe odlazi Rade Radivojević, a zamenjuje ga klavijaturista Saša Lokner koji je pre toga svirao u jazz rock grupi ’Potop’ i ’Galiji’. Odličan prijem druge ploče, ’Bajaga i Instruktori’ su potvrdili i na jugoslovenskoj turneji, ali i nastupima tj velikim koncertima na Tašmajdanu 8 i 9 juna. Prvi tašmajdanski koncert ostao je zabeležen kao “kišni” jer je grupa svirala pod provalom pravog letnjeg pljuska, ali to nimalo nije smetalo ni publici, a još manje izvođačima.

U proleće 1985 godine Bajaga i Cukić su sa najpopularnijim domaćim izvođačima učestvovali u snimanju pesme “Za milion godina” autora Dragana Ilića i Mladena Popovića. Reč je o ’YU Rock misiji’ koju je inicirao časopis “Rock” paralelno sa humanitarnom akcijom Band Aid, irskog muzičara Boba Geldofa. Singl sa tom pesmom poklonjen je čitaocima u listu “Rock”, a koncert domaćih muzičara održan je juna na Zvezdnom stadionu popularnoj ’Marakani’. Od svih učesnika, ’Bajaga i Instruktori’ su prošli najbolje, a publika je, izvođenje pesme “Zažmuri” već po običaju obogatila hiljadama upaljenih šibica.

Bajaga i Instruktori – Tamara

Te jeseni u okviru jugoslovenske delegacije, ’Instruktori’ i ’Bijelo dugme’ nastupaju u Moskvi na ’Festivalu omladine i studenata’. Nažalost koncert ’Bajage i Instruktora’ u parku “Gorki” morao je da bude prekinut zbog lošeg obezbeđenja , jer se strahovalo da bi oko sto hiljada okupljenih ljudi moglo da izazove gužvu u kojoj bi sigurno bilo i ozbiljnijeg povređivanja. Tokom sledećih dana Instruktori su svirali i na drugim mestima kao npr : u hali ’Dinamo’, ’Zelenom teatru’ (sa sastavima ’Misty In The Roots’ i ’Everything But The Girl’), ’Domu pionira’ i pozorištu ’Vahtangov’. Po povratku u Jugoslaviju nastavili su turneju koja je obuhvatila ukupno sto dvadeset nastupa, a zbog velikog interesovanja publike često su svirali po sportskim halama.

Na kraju 1985 godine, po glasanju mizičkih kritičara u listu “Rock”, ’Instruktori’ su opet proglašeni najboljom grupom godine, Bajaga je osvojio titulu rock muzičar sezone, “Zažmuri” je bila najbolja pesma, a “Sa druge strane jastuka” album godine. LP je prestigao tiraž od 350 000 primeraka, a grupa je od Saveza socijalističke omladine Jugoslavije dobila plaketu “25 maj”. Umorni od turneja, ’Instruktori’ su proglasili pauzu tokom koje su Lokner i Golubović svirali jazz u klubovima sa Stjepkom Gutom, pijanistom Mišom Krstićem i saksofonistom Nenadom Petrovićem.

Ponovo su se okupili leta 1986 godine da bi snimili sledeći LP pod nazivom “Jahači magle” u produkciji Saše Habića. Na ploči su gostovali Josipa Lisac (u pesmi “Ja mislim 300 na sat”), Kornelije Kovač, Nenad Petrović, basista Bata Božanić, gitaristi Duda Bezuha, Rajko Kojić, Vlada Negovanović, Jane Parđovski, trubač Goran Grbić i klavijaturista Đorđe Petrović. Pored Bajaginih sigurnih aduta u vidu pesama : “442 do Beograda”, “Strah od vozova” i “Rimljani”, Žika Milenković je napisao muziku za hipi orijentisanu “Samo nam je ljubav potrebna” u kojoj je upotrebljen citat iz pesme “Ali You Need Is Love” poznatog tandema Lenon-Makartni. Kao najava za LP u listu “Rock” je poklonjena singl ploča sa pesmom “All You Need Is Love – verzija 1986”, a na B-strani je kroz inserte novih pesama, predstavljena ploča “Jahači magle”. Singl je odštampan u 99 999 primeraka, koliki je bio i tiraž novine.

Nakon objavljivanja albuma, grupa je imala uspešnu turneju koju je krunisao nastup na ’Beogradskom sajmu’ 22 novembra 1986 godine pred oko dvadeset hiljada posetilaca. Ploča je opet stekla epitet najbolje za tu godinu, a grupa je dobila Estradnu nagradu SR Srbije. Posle uspešnog posla opet su objavili pauzu koju Bajaga koristi i putuje na Tajland, dok je Dejan Cukć juna 1987 snimio solo ploču “Spori ritam”. Posle pauze ’Instruktori’ su krenuli na dvomesečnu turneju po Sovjetskom Savezu u okviru koje su održali četrdeset i četiri koncerta. Po povratku u Jugoslaviju, Cukić je okupio prateći bend i koncertno promovisao svoju ploču, a u proleće 1988 godine sporazumno je napustio ’Instruktore’ i posvetio se solo karijeri.

Sledeću ploču Bajaga i ’Instruktori’ snimaju u jesen 1988 godine u Novom Sadu u produkciji Saše Habića. Ploča je dobila naziv “Prodavnica tajni” po knjizi italijanskog pisca Dina Bucatija. Žika Milenković se iskazao kao koautor sa Bajagom u pesmama : “Ruski voz”, “Život je nekad siv-nekad žut” i “Vesela pesma” , a nove tendencije uvedene su u etno orijentisanim numeram “Plavi safir” i “Vesela pesma”. Pažnju publike je privukla i upozoravajuća pesma “Verujem-ne verujem” kao i predivna balada “Otkada tebe volim” . Pojednostavivši zvuk, Bajaga je ponudio pesme delimično zasnovane na akustičnim gitarama i klavijaturama, bez upliva duvača i brojnih gostiju. Rezultati sledeće uspešne jugoslovenske turneje objavljeni su na duploj živoj ploči “Neka svemir čuje nemir” na kojoj su se našli snimci sa koncerta u zagrebačkom ’Domu sportova’ od 6 marta 1989 godine i sa novosadskog ’EBU Rock festivala’ na kome su svirali 15 septembra iste godine. A-stranu te ploče zauzeli su studijski snimci novih pesama “Na vrhovima prstiju”, “Idem (kao da ne idem, a idem)” koju je otpevao koautor Žika Milenković i “Neka svemir čuje nemir” (obrada indijske narodne pesme), a tu su se našle i prearanžirane studijske verzije pesama “Tekila gerila” i “Tamara”. Tokom koncertnog predstavljanja “Prodavnice tajni” Instruktori su održali dva rasprodata koncerta u beogradskom “Pioniru”.

Uprkos narastajućem nacionalizmu svuda u Jugoslaviji su bili dobro prihvaćeni, a jedini incident imali su na koncertu u Splitu kada su ih fudbalski navijači, poznatiji kao ’Torcida’, gađali bocama, kamenjem i šestarima. Koncert je normalno profunkcionisao tek kada su ljudi iz Bajaginog obezbeđenja izbacili ljubitelje mržnje iz sale. Početkom 1990 godine, dva meseca posle pada rumunskog diktatora Čaušeska, u Temišvaru je održan trodnevni rock festival na kome su, pored manje poznatih sastava iz Engleske, svirali ’Instruktori’, ’Riblja čorba’, ’Galija’, ’Viktorija’ i ’Valentino’.

Septembra 1991 godine Bajaga je objavio mini LP “Četiri godišnja doba” sa četiri nove pesme : “Dobro jutro”, “Uspavanka”, “U koži krokodila” i “Buđenje ranog proleća”. Na ploči je gostovala i operska pevačica Jadranka Jovanović.
Po odlasku iz ’Instruktora’, Nele Stamatović je jedno vreme svirao u Grčkoj, a zatim je snimio solo . Uz rad sa ’Instruktorima’ Žika Miienković paralelno predvodi sastav ’Babe’, Vlada Golubović se posvetio jazz muzici i drži školu za bubnjare. Miroslav Cvetković radi kao studijski snimatelj, dok Saša Lokner radi kao cenjeni studijski muzičar.

Grupa ‘Bajaga i instuktori’ je još uvek aktivna, svojim redovnim koncertima po zemljama bivše Jugoslavije kao i turnejama po Evropi, Kanadi i SAD dokazuju da još uvek uživaju veliku popularnost bez obzira što se muzička kritika slaže da je kvalitet njihovih pesama znatno opao od devedesetih godina. Bajaga je bio i ostao vodeća ličnost grupe, on važi za odličnog tekstopisca i kompozitora, pored ‘Instrukora’ pisao je pesme i za Zdravka Čolića. Najviše kritika ‘Bajage i instruktora’ odnosilo se na činjenicu da je sam Bajaga glavni pevač grupe. Iako su njegov kompozitorski i pesnički talenat visoko cenjeni, mnogo kritičari su skeptični prema njegovim vokalnim sposobnsotima ukazujući na njegov monoton, narativni vokalni stil sa ograničenim opsegom. Međutim čini se da ovaj faktor nije mnogo uticao na kvalitet njihovih hitova, zapravo mnogo obožavaoci poštuju specijalan Bajagin vokalni stil kao zaštitini znak grupe, pošto je on možda i najpodesniji da recituje svoje kompleksne i deskriptivne stihove, od kojih će neki ostati upamćeni za sva vremena.

Diskografija
Albumi :
“Pozitivna geografija”
(PGP RTB 1984)
“Sa druge strane jastuka” (PGP RTB 1985)
“Jahači magle” (PGP RTB 1986)
“Prodavnica tajni” (PGP RTB 1988)
“Neka svemir čuje nemir” (PGP RTB 1989 dupli koncertni)
“Četiri godišnja doba”
(Diskoton 1991, mini LP)

Ruski voz – Bajaga i Instruktori tekst i video

Jugoslovenska rok muzika