Milivoj Mića Marković je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih džezista sa jugoslovenskih prostora. Milivoj kao klarinetist, tenor saksofonist, sopran i alt-saksofonist, je ipak iznad svega moderan i nadasve muzikalan muzičar, solista imorovizator i multi – instrumentalista. Njegovi nastupi i napravljeni snimci u okviru sexteta Marković – Gut ostaju deo srpske i jugoslovenske istorije džeza.

Rođen je 1939 godine u Zagrebu, gimnaziju je završio u Osijeku gde je već tada svirao klarinet na plesnim večerima. 1957 godine odlazi za Beograd gde završava klarinet u Srednjoj muzičkoj školi i upisuje studije prava.

Milivoj je džez ozbiljnije počeo da svira po prvi put u malom sastavu Mirka Šouca, a početkom šezdesetih godina prihvatio je i počeo da svira tenor – saksofon. Već na drugom i trećem jazz – festivalu na Bledu pojavljuje se kao saksofonist u Šoucovom sekstetu. Tu je i imao prve međunarodne jamm – session i kontakte sa jazz majstorima Herbom Gellerom, Janom Wroblewskim i Jimmyjem Prattom.

1966 godine postao je član ‘Beogradskog jazz ansambla’ . U vreme služenja vojnog roka imao je prilike da svira u sa Marijanom Domićem u kvartetu. Uzori su mu bili Johnny Griffin I Eddie ‘Lockjaw’ Davis.

Neko vreme, tačnije do 1962 godine bio je zaposlen u RTB – u, a nakon toga prihvata angažmane i dolazi na privremeni rad po inostranstvu. Nastupao je po SR Nemačkoj Rumuniji, Austriji i SSSR- u.

Nakon trećeg bledskog jazz festivala osvaja drugo mesto u kategoriji tenor- saksofonista u anketi zagrebačkog lista ‘Telegram’. Radio je i u kvintetu sa Ladislavom Fidrijem sa kojim je nastupio u TV – seriji ‘Jazz Scena’ zagrebačkog studija.

<

1969 godine bio je član međunarodnog big benda Janeza Gregorca na jazz festivalu u Ljubljani. Kao solist uz ‘Jazz orkestar Radio – televizije Beograd ‘ nastupao je nekoliko puta na ljubljanskom jazz festivalu. 1972 godine bio je član ‘YU All Stars Big Banda’ na Jazz festivalu ‘Newport u Beogradu’.

Diplomirao je saksofon na Institutu za jazz u Grazu i zahvaljujući njemu neki su se naši mladi džezisti takođe odlučili za

studiranje na tom fakultetu. U Grazu je svirao sa Eje Thelinom i Johnnyjem Griffinom, a stalno je radio sa kvintetom tromboniste Rudija Josela sa kojim je održao koncerte u Grazu, Beču, Budimpešti i u beogradskom Domu omladine početkom 1969 godine.
Dva puta je nastupio na međunarodnom jazz festivalu u Montreuxu, prvi put sa grupom ‘Stari tračeri’ , a drugi put uz sastav ‘Korni grupa + 2’ sa kojima je nastupao i u Zagrebu.

Milivoj Marković je bio član orkestra ‘Collegium Singidunum’ drugog programa beogradske televizije sa kojim je nastupao u nizu TV- emisija programa ‘U gostima kod orkestra’ i ‘Povratak jazz-u’ . Na beogradskom jazz festivalu bio je solist u ‘Jazz orkestar Radio televizije Beograd’ i tom prilikom je na jam – session muzicirao sa mađarskim pijanistom Gyorgyjem Vukanom.

Neophodno je istaći da se Milivoj zahvaljujući svom svestranom muzičkom obrazovanju oprobao i u drugim žanrovima, a ne samo džezu. Uvek je bio spreman za inovacije i eksperimente. Napravio je muziku sa vrlo popularnu TV – seriju ‘Otpisani’ , kao i za film ‘Povratak otpisanih’ 1976 godine. Sarađivao je sa grupom ‘Leb i sol’ na njihovom projektu ‘Ručni rad’ 1979 godine, a takođe i sa ‘Bajagom i intruktorima’ na albumu ‘Sa druge strane jastuka’ 1985 godine.

Svakako da je najveći uspeh Milivoja u svetu jazz- a bila saradnja sa Stjepkom Gutom i nastupanje u vrlo poznatom i popularnom ‘Sekstetu Marković – Gut’. Oni su 1980 godine snimili album ‘Grove department’ koji su promovisali na koncertima širom Evrope.

Ovaj sekstet je bio najpopularniji srpski jazz sastav svih vremena i oni su se nakon 25 godina ponovo okupili pred publikom u vreme otvaranja 25- og jubilarnog ‘Jazz festivala u Beogradu’ 2009 godine.

Beogradski jazz festival osnovan je davne 1971 godine, ali se nije održavao redovno svake godine.

Jubilarni 25 festival otvorio je Stjepko Gut, veteran naše i inostrane jazz scene. Nakon njega nastupio je sextet Marković – Gut u sastavu : Stjepko Gut – truba, Mića Marković – saksofon, Nikola Mitrović – trombone, Miloš Krstić – klavir, Miša Blam – kontrabas i Lazar Tošić – bubnjevi.

Izveli su svoje poznate kompozicije : ‘ Regula Silent’, ‘ Gutology’, ‘ Stemmin’, ‘Monseur Coo Coo’ i ‘ Neka sećanja ‘ numeru koja je posvećena prerano preminulom članu benda basisti Vojinu Draškociju koji je nažalost uspeo za života da snimi samo jedan album sa grupom. Mora se izdvojiti savršena kompozicija ‘ Obeo’ od Jonny Rollinsa u kojoj se svi članovi benda izmenjuju u solo nastupima i duetima stvarajući tako koloplet zvuka i pokazujući pravu radost muziciranja. Na bis su izveli popularni šlager ‘ Devojko mala ‘ i temu iz serije ‘Otpisani’ .

Izbor diskografije :

Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Helidon / Jugoton )
Mani Plantzer Big Band ( ML LPW )
Misterij Bluesa ( Jugoton )
Jazz orkestar Radio-televizije Beograd ( PGP-RTB)
Leb i sol ‘ Ručni rad ‘ ( PGP –RTB)

 

Milivoje Marković je umro 5. jula 2017. godine u Beogradu.

Domaca Džez muzika