Miljenko Prohaska je hrvatski kompozitor, aranžer, dirigent, kontrabasist i pedagog koji ujedno predstavlja jednu od najsvestranijih i najznačajnijih ličnosti posleratnog džeza u Hrvatskoj. Najpoznatiji je po svom delovanju kao dirigent Plesnog orkestra ( Big Banda ) Radio Zargeba, kasnije RTV Zagreba.

Prohaska je rođen 1925 godine u Zagrebu gde je pohađao nižu muzičku školu u kojoj je učio da svira violinu, da bi 1951 godine završio srednju muzičku školu – odsek kontrabas. Zatim je 1956 godine diplomirao na teorijsko – nastavničkom odseku Muzičke akademije u Zagrebu.

Miljenko je već sa devet godina debitovao kao usni harmonikaš u kvintetu usnih harmonika Branka Kralja i od tada potiču i njegovi kontakti sa džezom. Nakon učenja kontrabasa počeo je sa tim instrumentom da sarađuje u orkestrima Zlatka Černjula, Branka Milina, Veljka Šćukanca i Moše Marjanovića. Od sredine pedesetih pa do samog kraja osamdesetih godina bio je kao kontrabasist član: ‘Zagrebačke filharmonije’ , ‘Simfonijskog orkestra Radio Zagreba’, ‘Orkestra Jugoslovenske radiodifuzije’, ‘Kamernog orkestra Radio Zagreba’, ‘Zagreb jazz kvarteta’ i mnogih drugih jazz sastava.

U ‘Zagrebačkom jazz kvartetu’ dosegao je visok stepen muziciranja u ritam – sekciji sa Silvijem Glojnarićem i međunarodnu Zagrebacki jazz quartetreputaciju nastupajući na brojnim internacionalnim džez festivalima i turnejama ( Bolonja, Comblain La Tour, Fraknfurt, Nirnberg itd ) kao i nizom nastupa po većim gradovima Jugoslavije. Moraju se takođe spomenuti njegovi nastupi na bledskim džez festivalima. U tom periodu snimio je i nekoliko značajnih albuma za diskografske kuće : ‘Philips’, ‘Atlanttic’ i ‘Fontanu’.

Nakon raspada ‘Zagrebačkog jazz kvarteta’ bio je član ‘Zagrebačkog jazz kvinteta’ sa kojim je nastupao na ljubljanskim džez festivalima, gde je uspostavio saradnju sa Boškom Petrovićem , sa kojim je nastavio saradnju i u drugim njegovim sastavima kao što su ‘Boško Petrović kvartet’ i ‘B. P. Convention’. Neko kratko vreme se okušao i u takozvanom jazz rock sastavima Popa Asanovića, ali se ubrzo ipak vraća u potpunosti radu sa ‘Plesnim orkestrom Radio – televizije Zagreb’.

Već na prvom bledskom džez festivalu Prohaska uvodi novine u repertoaru ‘Plesnog orkestra RTV Zagreb’ insistirajući na uvođenju folklornog melosa i ritma koji će se kasnije pokazati kao izuzetno dobar i značajan potez. Naime, tu praksu usvajaju i ostali naši džezisti što je dovelo i do međunarodnih priznanja jugoslovenskom džezu. Svakako da je jedna od najpoznatijih i najoriginalnijih njegovih kompozicija (balada ) koja je u svetu džeza priznata i na međunarodnom nivou – ‘Intima’.

<

U toku redovnog učestvovanja na bledskim i ljubljanskim džez festivalima ‘Plesni orkestar RTV Zagreb’ izvodio je neke od kompozicija Miljenka Prohaske koje su se zatim nalazile i u repertoaru ‘USA Orchestra’ i ‘Modern Jazz Quarteta’. Poznati džez kritičar i komentator Willis Conover posvetio je Prohaski i orkestru dve jednosatne radio emisije u programu ‘Music USA’. Orkestar je uz to bio na turnejama po Bugarskoj, Poljskoj, SR Nemačkoj, SSSR u, a nastupali su i na međunarodnim džez festivalima u Frankfurtu, Nagykanizsi,Gracu i Minhenu. 1960 godine Leonard Feather je uvrstio Prohasku u enciklopediju ‘The Encyclopedia of Jazz in The Sixties ‘.

Miljenko Prohaska dirigentOrkestar je postigao zavidnu međunarodnu slavu tako da su uz njega , a pod dirigentskom palicom Miljenka Prohaske nastupali i neki poznati strani solisti kao : Svend Asmussen, Donna Hightower, Martial Solal, Ted Curson, Rupert Clemandore, Art Farmer, Johnny Griffin, Slide Hampton, Roland Kovac, John Lewis, Dan Mindrilla, Leo Wright Art Taylor.

Prohaska je kao dirigent, kompozitor i aranžer nastupio na međunarodnom džez festivalu u Montereyu u SAD kada je dirigovao i orkestrom ‘All Stars Bandom ‘ – Dona Ellisa , što se može smatrati i jednim od njegovih najvećih uspeha. U istoj ulozi nastupao je sa Ozrenom Depolom tokom gostovanja u Beogradu kada je dirigovao ‘Jazz orkestrom RTB’ .

Miljenko je ostvario i nekoliko inostranih produkcija ( Ostende, Nirnberg, Hamburg i Stokholm ) , a 1975 godine je u Sarajevu dirigovao međunarodnim velikim džez orkestrom EBU koji je svirao njegove kompozicije.

Pod dugogodišnjom upravom Miljenka Prohaske, ‘Plesni orkestar Radio televizije Zagreb’ stekao je određenu fizionomiju i specifičan zvuk zahvaljujući prvenstveno originalnim arnažmanima svog lidera.

Miljenko Prohaska je sarađivao sa ‘Zagrebačkim solistima’, ‘Zborom i Simfonijskim orkestrom televzije Zagreb’ , ‘Kamernim orkestrom’ i raznim ansamblima, naročito gudačkim kvartetima ‘ Rucner i Sebastian’ . Uz brojne džez kompozicije, Miljenko je komponovao i zabavnu, laku orkestralnu i simfonijsku muziku. Pisao je muziku za radio i TV drame kao i za pozorište. Takođe je radio i na filmu tako da je napisao muziku za petanest filmova od kojih su najpoznatiji filmovi : ‘Sutjeska’ , ‘Veliki transport’ , ‘Nož’ , ‘Kiklop’ kao i muziku sa dve TV serije : ‘Kuda idu divlje svinje’ i ‘Sumorna jesen’. Dobitnik je brojnih nagrada, priznanja i plaketa.

Preminuo je u Zagrebu 29. maja 2014. godine.

Izbor diskografije :

Jazz festivali Bled & Ljubljana ( Helidon / Jugoton )
Jazz Greetings From The East ( Fontana )
Flip Top ( Arista )
Zagrebački jazz kvartet ( Jugoton )
With Pain I Was Born ( Fontana )
USA Orchestra – Sonorities ( Columbia )
Jazz Dialogue MJQ – All Stars Band ( Atlantic )
MJQ Live At The Lighhouse ( Atlantic )
Modern Jazz Quartet ( Apple )
Intima ( Jugoton )
The Best of Zagreb Jazz Quartet ( Alta )
Misterij Bluesa ( Jugoton )
Blue Sunset ( Jugoton )
The Last Session ( Jugoton )
Plesni orkestar Radio- televizije Zagreb ( Jugoton )

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”CB8AA170898A71EA”]

Domaca Džez muzika

PODELI: