Stjepan Stanić poznat pod nadimkom Jimmy ili Džimi je bio jedan od najpopularnijih pevača šezdesetih – sedamdesetih godina u Jugoslaviji. Iako je možda popularniji kao pevač zabavnih melodija i vrstan zabavljač, ipak ostaje vezan na neki način za džez muziku.

Stjepan je rođen 1929 godine u Zagrebu , kao vrlo mlad dečak pokazao je interes za muziku. Najpre je svirao gitaru, a zatim je učio kontrabas u srednjoj muzičkoj školi u Zagrebu. Već tada se počeo interesovati za džez koji je počeo odmah svirati, dok je pevanje došlo kasnije. Naime sa pevanjem je počeo negde oko 1950 godine i to na plesnim večerima.

Uzori su mu bili kao instrumentalista Ray Brown, a kao vokalni solista Joe Williams. U početku je radio sa nekoliko manjih zagrebačkih džez grupa , a istakao se 1956 godine kada je na drugom koncertu Dizzyja Gilliespija u Zagrebu uspešno zamenio povređenog kontrabasistu Nelsona Boyda.

I Jimmy je poput mnogih naših džezista otišao da nastupa i da zaradi u SR Nemačku, Austriju i Skandinaviju, gde je susreo i upoznao Colemana Hawkinsa i Juliana Cannoballa.

Po povratku u zemlju neko vreme provodi u Beogradu gde nastupa u triju pijaniste Vladimira Vitasa. Kao vokalni solista uz ‘Jazz orkestar Radio – televizije Beograd’ nastupio je na Međunarodnom džez festivalu u Ljubljani 1968 godine, a godinu dana ranije na istom festivalu je pevao uz trio italijanskog pijaniste Franca D’Andreje kada je nastupao i na završnom jam – session.

Sa Duškom Gojkovićem je u Kelnu imao produkciju u programu dr Schultza – Koehna. Nastupao je u TV seriji zagrebačkog studija ‘ Jazz Scena ’ kao i na mnogim jam-session okupljanjima koji su bili organizovani u Zagrebu. Sa Boškom Petrovićem je sarađivao na projektu ‘ 4 lica jazza ‘, a u zagrebačkim klubovima ‘Jabuka’ i ‘Lapidarij’ je godinama nastupao sa svojim swing – sastavima.

Džimi je pevao u najmanje tri filma, od kojih je svakako najpoznatiji film ‘U raljama života’. Pevao je u legendarnoj dečjoj emisiji ‘Na slovo, na slovo’ . Njegov savršen bariton je dolazio do punog izražaja u izvođenju džez numera, mada je Stjepan odpevao i nekoliko hitova iz domena zabavne muzike. Njegovi najveći hitovi su bili : ‘Moja kobila Suzi’, ‘Jutro će promeniti sve’, ‘ Kaži zašto me ostavi’, ‘Dimnjačar‘, ‘Kauboj Džimi‘…

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”05203C18AC90EDF0″]

Prolazi sve – Stjepan Džimi Stanić tekst i video

Domaca Džez muzika