Moda je najčešće u funkciji zavođenja, isticanja i stvaranja lepote. Kada u vaše živote uđe ljubav naučićete da se, kako kaže Halil Džubran, kroz lepotu voljene molite lepoti. Živeti u domenu lepog veliko je preimućstvo bez obzira kojim putem do nje dolazimo. Modi možemo da zahvalimo što nas podstiče i uvodi na jednostavan i svima prihvatljiv način u carstvo lepote.

 

Decenija o kojoj govorimo iskazala se kroz različite modne trendove sa specifičnošću koja je “tražila” da se odenemo tako da neizostavno budemo viđeni. Skromnost je potisnuta nametnutim ekstremizmom u odevanju. Jednovremeno opstaju različite modne tendenecije koje u sebi nose i spoj različitih stilova, ali i različtih kultura. Moda u punom smislu postaje artistički fenomen: modne kreacije izlažu se i u muzejima ili galerijama. Na ulicama je interesovanje za modne trendove očigledno, ljudi se oblače shodno svom izboru nekoliko različitih modnih tendencija.

Mediji putem reklama intezivno utiču na “nametanje” izgleda 80-ih godina. Istu ili i veću ulogu odigraće muzičke zvezde Madona, Majkl Džekson… ili odevanje glumaca u filmovina “Brilijantin”, “Flešdens”… seriji “Dinastija”…
80-e donose novu generaciju čuvenih i svima dobro poznatih manekenki kao što je Klaudija Šifer ili Noami Kembel.
Modna kuća Kristijan Dior okreće se kreacijama za široku – masovnu potrošnju.

 

Kreator Karl Lagerfeld radiće za modnu kuću “Šanel” i na jedinstven način spojiti staro i novo vreme. Od početka svog postojanja (tako i 80-ih godina) harmonija i sklad, samo naizgled jednostavni, ostali su specifičnost vezana za modnu kuću “ Šanel”.

Ovu deceniju obeležiće modni kreatori Kevin Klajn, Đorđo Armani, Ralf Loren, Žan Pol Gotier, Yohji Yamamoto, Thierry Mugler, Klod Montana, Iv Sen Loran …

Kelvin Klaj je još 60-ih osnovao svoju malu modnu kuću, ali je veliku slavu doživeo 80-ih. Prepoznatljiv je po korišćenju jednostavnih materijala i kreacija. Proslavila ga je džins odeća, ali i donji veš i parfemi za žene i muškarce.

Žan Pol Gotier kreira odevne predmete sa insistiranjem na seksu, vidljivom zavođenju, zadovoljstvu, novcu… Tako će 1985.godine kreirati haljinu sa grudima u obliku ananasa. Radio je modele za Madonu u kojima donje rublje (tradicionalni korset) postaje gornje u nešto izmenjenoj formi. 1984.godine kreira modu za muškarce “Boy toy” sa prugastom – mornarskom majicom . Na njegovim modnim revijama muškarci defiluju u suknjama… Uniseks postaje nobl.
Yohji Yamamoto će 1981.godine napraviti šou- modnu reviju u prostoru u okviru Luvra. Njegovi modeli su strogih, asimetričnih linija u crno – beloj kombinaciji.

Armani insistira na kvalitetu kako muške tako i ženske odeće. Koristi jednostavne linije u svojim kreacijama, a pravi ih od velura, alpske vune i kože. Parfeme proizvodi od 1982.godine.
Klod Montana proslaviće se po impozantnim naramenicama, agresivnim siluetama …

Na modu ove decenije uticale su mnoge zvezde ali najviše Madona sa svojim ekstremizmom i isticanjem seksualnosti. Ona se pojavljuje u kožnoj odeći, mrežastim čarapama, čipki, perlama, rukavicama bez prstiju, grejačma na rukama i nogama, pocepanim majicama, teksas jaknama, korsetu … sa mnoštvom narukvica, štrasom, šljokicama, razbarušenim frizurama… Veliki uticaj imala je serija “Dinastija” sa oblačenjem koje pripada bogatoj klasi. Imitiranje je zahvatilo široke mase bez obzira što je najčešće predstavljalo lažno predstavljanje.

Ženska odeća

Već početkom decenije široka ramena su u modi. Nose se velike naramenice čime se želi istaći moć i snaga žene. Figura žene je naglašena (silueta X ): struk je uzan, a ramena široka.
Poslovne žene nose kostime sa istaknutim naramenicama.

Princeza Dijana uvodi u modu velike, teške kragne, puf rukave i neoromantičarski izgled.
U modi je crni somot, viskoza, lepršavi materijali, til i (novina) materijali sa likrom. Boje su jarke.
Suknje i haljine su često sa karnerima od različito dezeniranih materijala ( tufne, pruge, jednobojni). Dužina sukanja je različita, a nose se i kraće suknje.

Mladi nose helanke sa trakom oko stopala, široke i duge džempere i majice, grejače ali i džins. Često se uz džins pantalone nosi samo bodi. Džins je bled, “ispran” ( popularna marka “Levis 501”).
Trend “balerina u diskoteci” neguje eleganciju sa volanima, čipkom, tilom i balon suknjama.
U modi su i kožne jakne.
Akcenat je na detaljima koji će uz ove odevne predmete doprineti lepšem izgledu.

 

Obuća

 

U modi su cipele sa špicastim vrhom i višom potpeticom (“stiletto”). Nose se i cipele sa nižom štiklom ili ravne cipele. Boje su raznovrsne. Nose se i cipele sa cvetnim dezenom. Moderne su kratke čizme.
Mladi će nositi patike, sada već čuvene “starke” kojima ne prestaje prestižno mesto u modi.

 

Frizure

 

Bez obzira da li je kosa kratka ili duža, kovrdžava ili ravna, u modi je tapiranje i izdizanje pramenova kosa na gore u manje ili više upadljivo oblikovanje. U modi su i šiške. Smeliji će farbati kosu intenzivnim nijansama koristeći i dve ili više nijansi. Mnogi će se ipak odlučiti za kratke stepenaste frizure ( popud princeze Dajane), uredno natapirane i oblikovane frizure sa uvijenom kosom (poput Katrin Denev), duži paž sa šiškama…Nose se trake u različitim bojama, konjiski rep na stranu sa gumicama u jarkim bojama.

 

Šminka

Oči se ističu nanošenjem debelog sloja kreona na donjoj ivici očiju, a na gornjim kapcima su svetlije nijanse senki. Najvažnije je upotrebiti crveni ruž za usne, mada se nose i druge nijanse. Koristi se i rumenilo koje je najčešće u boji karmina.

 

Nakit

U duhu želje da se bude primećen koristi se glomazan nakit: velike mindjuše, krupne niske bisera, lanci sa krupnim alkama, broševi…I nakit od zlata koji je takođe u modi velikih je dimenzija.

 

Parfemi

Žene će mirisati i danas primamljivim parfemima: “Poison” Kristijana Diora (1985.god.), “Must de Cartier” (1981.god.), “Obsesion” Kevina Klajna…”Beautiful” Ester Laude (1986.god.) …

 

Muška odeća

Muškarci nose odela koja podsećaju na 40-e. Umesto pet – šest dugmeta odela imaju četiri ( uticaj kreatora Armanija, Ane Klajn, Ralfa Lorana). Koristi se materijal na šire pruge u odnosu na 40-e. Naramenice su šire, reveri uži. Počinje da se nosi crna boja odela uz bele košulje.
U slobodno vreme nosi se džins ( posebno “Levis 501” ), havajske košulje, ručno štrikani džemperi, jakne od najlona ili kože, mokasine, patike ( “starke” a krajem decenije “najke”).
U modi su i pantalone sa mnogo džepova (“padobranke”)…
Poznati parfemi koji se lansiraju ove decenije su “Couros” Iv Sen Lorana, “Eternity” Kelvina Klajna …

 

 

Izlaziti i zabavljati se – moto je ove decenije. Shodno tome, šarolikim, ali obavezno upadljivim stilom odevanja, žene su spajale do tada nespojivo i koristile i svoju maštu da spajanjem različitih odevnih predmeta budu što originalnije. U toj zahuktaloj želji da se bude “neobičan” ili pak “elitan” često se preterivalo i to se zamera modi ove decenije. Ipak, nešto radosno “viri” iza ove neumorne upadljivosti i to je dovoljan razlog da se za zadovoljstvom osvrnemo na modu ove decenije.

P.S. Fotografije Feđe Klarića pokazuju kako je izgledala moda 80-ih u Jugoslaviji. Vidno je da smo u potpunosti pratili svetske modne tendencije.

 

Slavica Štulic

PODELI: