Dobre socijalno – ekonomske prilike iz šezdesetih nastavljaju da traju i 70-ih godina XX veka. Čoveku je zdrav i normalan život postao nešto što se podrazumeva, što mu pripada i što će trajati. U ovom kontekstu nije teško predpostaviti da se razmah slobodnog duha sa mnoštvom novih ideja još više ispoljio nego u prethodnoj deceniji. Kultura se zahuktala i značajno prodrla u sve segmente društva.

 

Moda, koja je jedan od kulturoloških fenomena, ispoljila se u izobilju modnih trendova koji su jedan pored drugog opstajali nepotiskujući jedan drugog (hipi, rok, pank, disko). Stoga možemo reći da je 70-ih godina bilo sve u modi, odnosno da je sloboda izbora odevnih predmeta toliko široka da nikoga nije sputavala i otvarala je mogućnost da čovek svojim stilom oblačenja iskaže svoju ličnost, svoju unutrašnju stvarnost i osećajnost. Ovo je pogodan trenutak da spomenemo jednu vedru i pronicljivu dosetku:

“Život je suviše kratak da biste se tužno oblačili.” (Lipovecki)

 

Zdravko Colic 1978Mnoge muzičke, filmske i ostale svetske zvezde pokazaće nam kakva se sve maštovitost može iskazati odevanjem i kakve sve doživljaje odevanje proizvodi. I pre 70-ih, a posebno u raznovrsnosti ove decenije, potvrđuje se uviđanje teoretičara da je moda događaj (Martin Kesel).

Ako se prisetimo i po modi najpopularnijih ličnosti poput Bianke Džegera, Anđelike Hjuston… Dejvida Bovija … Travolte u filmu “Groznica subotnje večeri”(1977.god.), grupe “Aba”… a u nas tada najpopularnijeg Zdravka Čolića sa svojom plesnom grupom “Lokice”…postaće nam jasno sa koliko je pažnje i draži moda osmišljavala naše živote.

Sva u ekstremima, ova decenija ima svoj slogan: smelost.

Stvara se potrošački mentalitet koji se podstiče sve većom upotrebom reklama kojima se direktno obraća potrošačima sa naznakom šta je u modi i šta se preporučuje u kupovini odevnih predmeta. Reklame su kreativne i sugestivne.

Hipi izgled nastavlja da bude u modi početkom 70-ih sa pantalonama “boot-cut”, psihodeličnim bojama majica i tunika…da bi sredinom decenije polako prestaljali da budu u žiži interesovanja.
1972.godine Diane Von Furstenberg kreira garderobu poznatu pod imenom “wrap-dress” ili na francuskom “cache-coeure”(“skriveno srce”) koja se može nositi u svim prilikima: haljina za kancelariju ali i večernje izlaske.

 

Druga polovina 70-ih donosi radikalne promene u odevanju pod uticajem modnog kreatora Iv Sen Lorana. On će 1976.godine kreirati kolekciju pod imenom “bogati seljak” (“rich peasant”). U modu uvodi kao značajan odevni predmet pulover sa blago spuštenim ramenima, suknju “froufrous”… Koristi puno detalja kojima se obogaćuju odevni predmeti kao što je npr. ogrlica od cveća izrađenog od svile, vez, cvetni motivi na materijalima…

Vivian sedamdesetihJedan mali butik u Londonu počeće da sa timom kreatora stiče veliku popularnost da bi polovinom 70-ih
jedan od kreatora Vivienne Westwood počela da kreira modele za “Sex Pistolse”. Vivienne će i sopstvenim izgledom ostati upamćena kao ekstremno specifična pojava. Ona je jedna od prvih koja promoviše pank izgled zajedno sa svojim partnerom Malcom Mclarenom.

Pank je suprotno od hipi pokreta anti-sistemski, pomalo nihilistički, sav u borbi i negiranju kanona, u muzici tekstovi pesama govore o realnim problemima društva kao što je npr. nezaposlenost, a i sama muzika ima svoj specifičan ritam i odabir instrumenata. Njihov izgled se ekstremno razlikuje i upečatljivo se primećije u društvu koje ima i sasvim drugačije modne trendove. Njihova pojavnost govori o njima samima na jasan I eksplicitan način (na majicma koje nose su mrlje od krvi, štampane šokantne poruke, ekseri se koriste poput nakita…).

U ovoj decenij otvaraju se modne kuće za masovnu potrošnju: Kenzo, Thierry Mugler… a mnoge kuće za visoku modu se zatvaraju.

Suknje , haljine, košulje i bluze

Suknje i haljine počinju da se produžuju. Ovih je godina kratka suknja do polovine butina, a nosi se i midi i maxi. Haljine su lepršave, različitih krojeva: dugačke sa velikim izrezom, kratke i provokativne, tu su i hipi i džipsi modeli… Košulje i bluze se umesto kragnama udešavaju kravatama ili mašnama. Moderne boje su pink, tirkiz, zelene nijanse, narandžasta, crvena, pozlaćena…živahne boje pune svetlosti.

 

Pantalone

Pantalone su sve češće zastupljene u odevanju. Posebno se ističu zvonaste pantalone, ali su se mogle nositi i klasičniji modeli a da to ne bude posmatrano kao démodé.

 

Cipele

Nose se različiti modeli cipela, čak i baletanke koje promovišu glumice Brižit Bardo i Odri Hepburn, žene koje su potpuno različite a što ukazuje da odevni predmet koji ličnost unosi nošenjem čini isti odevni predmet različitim – specifičnim. Najčešće cipele su sa višom i nižom platformom koje izdužuju siluetu.

Frizure

Nose se sve dužine kose i raznosvsne frizure.

 

Sminka i frizura sedamdesetih

Šminka

Sve više se obraća pažnja na negu lica te i promovišu odgovarajući kozmetički proizvodi. Koristi se tečni puder svetlijih nijansi, braonkasti kreoni, veštačke trepavice (“paukovi”). Poneko bi crtao pege na licu…mnogi su se vratili tendencijama karakterističnim za 50-e godine.

Donji veš

Ove decenije počinje da se ne nosi grudnjak.

Naočare

Nose se veće zaobljene naočare čime se ističu usne, ali i okrugle tzv. lenonke. Pojavljuju se i luksuzne – markirane naočare…

 

 

Moda za mlade

Mladi počinju da nose majice sa aplikacijama, umesto cipela patike od platna, džins pantalone i džins jakne koje se pojavljuju krajem decenije. Nose se i indijske košulje.
Zanimljivo je da je od početka upotrebe džins odeće 60-ih već sredinom 70-ih zabeležen porast proizvodnje i potrošnje za 300%.

 

Kupaći kostim

Osim dvodelnih – bikini kostima u modi je jednodelni kostim. Fara Fosit je popularizovala ovaj model kostima i možemo (je) videti kako lepo izgleda u prijatnoj-toploj crvenoj boji kostima.

Parefemi

Reklame sve više nameću izbor parfema kojih je sve više i koji se proizvode za masovnu potrošnju (pristupačne cene). Izdvojićemo pojavu zauvek poželjnih, privlačnih parfema: Šanel 19 i Diorela (K.Dior).

 

Torbe, nakit, pleteni prsluci:

 

Muška moda

Pod uticajem disko muzike muška odeća postaje ležernija, opuštenija. I dalje se na poslu, prijemima… nose odela. Ponovo se nose odela iz tri dela: sako, prsluk, pantalone. Reveri su veliki, dugmad se presvači tkaninom. Pantalone se šire, blago su zvonaste. Od materijala se koristi vuna, pliš, prevrnuta koža.
Nose se cipele sa platformom i visokom potpeticom.
U slobodno vreme muškarci se oblače ležernije, a novina je uska i kratka jakna (do kukova).
U modi su i velike naočare za sunce koje su slične modelima koje nose žene.
1973.godine pojavljuje se muški parfem “Paco Raban”. Muški parfemi ističu muževnost i u sebi nose jačinu. Pored ovog parfema pomenimo bar još jedan: Azzaro.

 

Kombinezoni za muškarce i žene

Još jedna od novina ove decenije su i jednodelni kombinezoni sa rajsfešlusom koji u potpunosti prate i prezentuju ljudsko telo.

 

 

Kombinezon sa rajsfeslusom zene i muskarci

 

 

Za nekoga su sedamdesete neko davno prošlo vreme, ali za mnoge od nas predstavljaće veliko zadovoljstvo da prizovemo u sećanje svoju mladalačku kreativnost. A mladi ako zavire u ova prošla vremena shvatiće kako je mladost umela da bude “buntovna” u miru i koliko današnjica nije u mogućnosti da iz sebe iznedri modu u kojoj nema tragova prošlosti.

Priču o modi sedamdesetih završićemo otografijom iz poznatog i mnogo puta repriziranog domaćeg filma “Lude godine”(1977.god.)

lude godine moda za mlade

 

 

Slavica Šlulić

 

 

PODELI: