Sve šire otvaranje naše zemlje prema svetu nalazilo je svoj odraz i u kulturnom životu. Početkom druge polovine pedesetih godina naša publika je imala prilike da se neposredno upozna i uživa u izvedbama nekih od najčuvenijih svetskih scenskih ansambala.

Tako je u maju i junu 1956 godine u Beogradu , Zagrebu i Ljubljani gostovao moskovski Hudožostveni akademski teatar poznat i kao MHAT . Čuveni ansambl, koji je osnovao veliki teoretičar i praktičar pozorišta Kostantin Stanislavski, prikazao je u našoj zemlji ‘ Tri sestre ‘ od Čehova u predratnoj režiji Nemirovič – Dančenka sa Jelanskom, Tarasovom i Stepanovom u glavnim ulogama.

Nešto kasnije, iste godine, naši vodeći kulturni centri u zemlji , imali su priliku da vide još jedan izvanredan scenski spektakl , čuvenu Pekinšku operu.

Juna 1957 godine desio se novi susret sa velikanima svetske scene. U našoj zemlji je gostovao ansambl Šekspirovog memorijalnog teatra iz Stratforda na Ejvonu, predvođeni čuvenim rediteljem Piterom Brukom i slavnim , nezaboravnim glumačkim parom Vivijen Li – ser Lorens Olivije, koji su briljirali u predstavi ‘ Titus Andronikus ‘.

Na slici možete videti detalj sa prijema nakon predstave Šekspirovog memorijalnog teatra u Beogradu, gde predsednik Tito i Kardelj razgovaraju sa ser Lorensom Olivijeom.

Pozorište

PODELI: