Još jedna diva jugoslovenske zabavne muzike, izuzetnih glasovnih mogućnosti, prisutna na sceni od šezdesetih godina. Radojka Šverko.

Uvek otmena, dostojanstvena, pojavi se, savršeno otpeva svoju pesmu, bilo da je pop, evergrin, džez ili rok-opera, i svako će reći – fenomenalno. Ona traje jednakim kvalitetom već godinama, a nikada nije imala široku popularnost, fantastične tiraže i rasprodate hale i turneje. Nikakvi skandali nisu se mogli čuti vezani za Radojku Šverko, uvek se činila distanciranom i tajnovitom.

Rođena je 1948.godine u Pazinu u Istri, odrasla u Buzetu. Brat i sestra su se takođe bavili muzikom, pa je Radojka rano počela da peva, učestvuje na amaterskim takmičenjima i nastupa sa orkestrom “Istrakord”.

1969.godine pozvali su je na međunarodni festival na Kanarskim ostrvima gde je uspešno nastupila i otpočela karijeru u Španiji. Imala je svoj šou program na televiziji. snimala ploče i učestvovala na festivalima. 1970.godine na svetskom festivalu pop muzike u Rio de Žaneiru je osvojila drugo mesto i proglašena za najbolju pevačicu.

Usledila su učešća na brojnim festivalima u svetu i u domovini. Pamti se učešće na “Splitu 70” sa pesmom “Kud plovi ovaj brod”, koja je njen prepoznatljivi hit. Krajem sedamdesetih preuzela je od Josipe ulogu Jane u operi “Gubec-beg” a kasnije u operi “Grička vještica” dobija ulogu Nere. Pevala je naslovnu ulogu u rok operi “Karolina Riječka”. Igrala je i u filmu Rajka Grlića “Bravo maestro”sa Radetom Šerbedžijom.
[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”DFD7EB8110880AC6″]

Danas živi u Rijeci, povremeno nastupa na festivalima, drži koncerte, a njen repertoar obuhvata i evergrin standarde, džez numere, kao i crkvenu muziku.

Kud plovi ovaj brod – Radojka Šverko tekst i video

Estrada