Siniša Pavić rođen je 1933. godine u Sinju, a sa pet godina doseljava se u Beograd. Po zanimanju je sudija, završio je Pravni fakultet u Beogradu. 1963.godine objavio je svoj prvi roman, ljubavnu priču “Višnja na Tašmajdanu”.

Posle velikog uspeha, knjiga je pretočena u film, u režiji Stoleta Jankovića, sa petnaestogodišnjom Nedom Arnerić u glavnoj ulozi.
Njegov drugi roman „Vruć vetar“ (1980) adaptiran je za istoimenu TV seriju, koja je prikazivana i u Češkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Austriji, a u nekim zemljama proglašena je za najbolju TV seriju ikada prikazanu.Na TV Beograd prvi put se pojavio 1971. godine s poznatom serijom “Diplomci”. Scenarista je čuvenih serijala “Otpisani” (prvih trinaest epizoda), “Pozorište u kući” (dvadeset sedam epizoda), “Vruć vetar” i drugih.

Napisao je četrnaest istorijskih TV drama: “Poslednji čin”, “Vreme zločina”, “Čovek koji je bombardovao Beograd”, “Misija majora Atertona” i drugih, kao i dramskih serija “Španac” i “Banjica”. Pisao je i pozorišne predstave, romane i filmske scenarije. Autor je scenarija za filmove: „Višnja na Tašmajdanu“, „Otpisani“, „Avanture Borivoja Šurdilovića“, „Laf u srcu“, „Čudo neviđeno“, „Moljac“, „Nema problema“, „Poltron“, „Bolji život“, „Tajna porodičnog blaga“, filmski serijal „Tesna koža“.

Autor je najgledanijih TV serija u istoriji RTS. Od „Vrućeg vetra“ preko „Boljeg života“, „Srećnih ljudi“, „Porodičnog blaga“, „Stižu dolari“, do “Bele lađe” Siniša Pavić ispisuje hronike savremenog srpskog društva.

Film i pozorište

PODELI: