Sofija Soja Jovanović je prva žena filmski reditelj u Jugoslaviji. Rođena je 1922.godine u beogradskoj intelektualnoj porodici, unuka je slikara Paje Jovanovića. Osnovnu i srednju školu završila je u francuskoj školi, a ratne godine provela je na studijama glume, na dramskom odseku Muzičke akademije u Beogradu.

Po oslobođenju počinje da se bavi režijom, najpre u pozorištu (Akademsko i Beogradsko dramsko), a zatim i na filmu. Snimila je osam igranih filmova, četiri po Nušićevim komadima: Sumnjivo lice (1953); Dr (1962); Put oko sveta (1964); Silom otac (1970). Diližansa snova (1960) snimljena po delima Jovana Sterije Popovića: po Laži i Paralaži, Kir-Janji i Pokondirenoj tikvi.

Njen film Pop Ćira i Pop Spira (1958), po Stevanu Sremcu, bio je prvi domaći film snimljen u koloru i osvojio je te godine sedam pulskih arena! Dečiji film Orlovi rano lete (1966) snimila je po romanu Branka Ćopića. Mnogo je radila i na televiziji; njene drame uvrštene su među 10 najboljih televizijskih drama (Daleko je Australija i Andra i Ljubica).

Njena drama Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo (1976) proglašena je najboljom TV dramom tokom 35 godina postojanja televizije. Soja je majstorski režirala ovu praktično duodramu sa izuzetnim glumcima Milenom Dravić i rano preminulim Slobodanom Đurićem.

Ostale su upamćene i njene serije Osma ofanziva i Pop Ćira I Pop Spira. Bila je strog ali veoma omiljen reditelj, glumci su je voleli i bila im je čast raditi sa prvom damom naše režije. O sebi je govorila da je “obična, korisna industrijska biljka”, poživela je osamdeset godina i stigla da režira 50 pozorišnih predstava, osam igranih i petnaest televizijskih filmova i drama, i još mnogo toga…

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”80441107F60EDA7F”]Film i pozorište

PODELI: