Stjepko Gut je srpski, svetski priznat džez muzičar. Osim kao vrstan i rafinirani trubač, Gut je poznat i kao kompozitor, aranžer, dirigent i muzički pedagog.

Rođen je 15 decembra 1950 godine u Rumi gde je završio osnovnu školu. Srednju muzičku školu ‘ Josip Slavenski ‘ završava u Beogradu, gde je nakon toga studirao na Muzičkoj akademiji. Posle beogradske Muzičke akademije školovanje nastavlja u Švajcarskoj , u Bernu na Akademiji za džez, koju uspešno završava 1975 godine. Dalje školovanje nastavlja u SAD na čuvenom Berkli konzervatorijumu, gde je 1980 godine završio specijalizaciju aranžiranja u klasi poznatog džez trubača Herba Pomeroya.

Gut je svestran muzičar koji uspešno svira na trubi, flugel horni i klaviru, a svakako da je svetsku slavu prvenstveno stekao svirajući na trubi. Njegov omiljeni muzički žanr u kome je i postigao najveće uspehe je klasičan džez, mada rado svira i etno džez, a okušao se svirajući i rock muziku.

<

Na poćetku karijere Gut je svirao u džez orkestru Radio Novog Sada i Big Bandu Radio Televizije Beograd, da bi kasnije kako mu Stjepko Gut i Big Band RTB je karijera napredovala svirao sa mnogim svetskim poznatim muzičarima. U periodu 1980 – 1981 godine bio je član prestižnog benda ‘All Star Big Band’ Lionela Hamptona i to kao jedini Evropljanin i jedan od dva belca koji su nastupali u sastavu.

Stjepko Gut je bio član sledećih big bendova : ‘ STB Big Band’ – Berlin ( 1988 ), ‘ MHS Big Band’ – Austrija koji vodi od 1983 godine i sa kojim je osvojio nagradu “ Best Austian Big Band “ u Beču 1993 godine. Tokom 1987 godine nastupao je sa bendom ‘ Stjepko Gut Jazz Quartet ‘, u periodu 1987 – 1990 godine svirao je u sastavu ‘ Jazz Power’ sa Charlie Antonilijem , kao i sa pijanistom Renatom Kikom 1987, 1988 i 1994 godine.

Uspešno je nastupao na mnogim džez festivalima širom sveta : Bern ( 1980 ), North See ( 1982 ), Rongsberg ( 1981 ), Havana ( 1987 ), Montreaux ( 1988 ), Beč ( 1993 ), New York ( 1996 ) itd.

Clark Terry live in BelgradeOd poznatih imena sa kojima je Gut sarađivao ističu se : Wins Benedeti, Clark Terry, Benny Bayli, Alwin Queen, Choras Parlan, Kenny Washington, Joe Newman, Duško Gojković i drugi.

Sarađivao je i sa izvođačima rock muzike , od čega su najpoznatiji njegovi radovi sa ‘Ribljom Čorbom ‘ ( klavir u numeri “Lutka sa naslovne strane “ ) i sa ‘Bajagom i Instruktorima’ ( truba na albumu “ Sa druge strane jastuka “ ).

Gut predaje na Akademiji za džez u Gracu od 1984 godine, a 2001 godine osnovao je ‘Balkan Jazz Centar’ u Beogradu, koji je organizovao niz koncerata i gostovanja vrhunskih džez muzičara u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Poslednjih godina sve više se interesuje za etno jazz i u okviru ovog žanra snimio je albume “ Skice sa Balkana “ i “ Afro – balkanske skice “ sa ‘Big Bandom Radio Televizije Srbije’.

Nedavno je premijerno izvedena njegova “ Srpska simfonijska džez svita “ , autorska kompozicija za simfonijski orkestar , hor i džez kvartet, bazirana na starim narodnim pesmama iz svih krajeva Srbije.

U toku dosadašnje vrlo uspešne karijere Stjepko je snimio veliki broj ploča i albuma, a sarađivao je između ostalih sa sledećim diskografskim kućama : ‘PGP RTB’, ‘Amos Records’, ‘Timeless Records’, ‘Verve’, ‘Wem Records’, ‘Nilva Records’.

Izbor diskogarfije :

Dusko Goykovich – -‘Trumpets & Rhythm Unit’- (1979)
‘ Markovic – Gut Sextet’ – (1980)
‘Sextet Gut – Markovic’- (1982)
‘Clark Terry Live In Belgrade With Sextet Gut – Markovic’- (1982)
‘Stjepko Gut & Big Band RTB’- (1986)
‘Stjepko Gut Jazz Quartet’- (1987)
‘Steve Gut & Mr. Clark Terry’ – (1995)
‘ Afro-Balkan Sketches’ – (2005)

[tubepress mode=”playlist” playlistValue=”33E05367498163BD”]

Domaca Džez muzika

PODELI: