Osamdesete muzičke godine će biti upamćene po daljem razvoju pop i dance muzike, velikom uspehu thrash metal muzike koja se prvi put pojavljuje na top listama kao i polakom odumiranju klasične disco muzike koja je vec krajem sedamdesetih počela da gubi na popularnosti mada su se u toku osamdesetih počeli javljati novi muzički žanrovi u vidu post disco, italo disco i euro disco zvuka.

Bilo je izuzetno teško odabrati 200 pesama koje bi najbolje prezentovale osamdesete godine, mi smo za vas odabrali neke od hitova koje možete poslušati ovde:

 

listType=playlist&list=PL5113C824F18CC033&layout=gallery[/embedyt]

Večna rock muzika je još uvek uživala veliku popularnost čemu su doprineli i pojava new wave, soft rock i glam metal zvuka. Za osamdesete godine je vrlo karakteritična povećana upotreba sintesajzera, neoubičajenih eletronskih instrumenata koji su i i doveli do stvaranja synthopop muzike. Ove godine se vezuju sa stvaranje novih muzičkih žanrova kao što su electro, techno, freestyle i eurodance koji će zenit svoje popularnosti doživeti u toku devedesetih godina. Krajem dekade sve više se slusaju takozvani urban muzički žanrovi kao što su R&B, hip hop i rap čiji će se uspeh nastaviti i u toku sledeće dve decenije.

Pop muziku osamdesetih obeležio je Michael Jacskon koji započinje svoju vrlo uspešnu solo karijeru kao i pojava mega zvezde u vidu Madonne. Njihovi video muzički spotovi su non stop emitovani na MTV što je doprinelo njihovoj enormnoj popularnosti širom sveta. Michael Jackson 1982 godine objavljuje svoj album Thriller koji postaje najprodavaniji album svih vremena prodat u 110 miliona kopija širom sveta.

Pored već pomenute Madonne američku pop scenu osamdesetih je obeležila pojava mlađih zvezda koje se mogu svrstati u takozvani teenpop žanr, a to su : New Kids On The Block, Debbie Gibson, Tiffany, Tommy Page, New Edition, The Bangles kao i Olivija Newton – John koja u stvari potiče iz Australije. Urban pop su vrlo uspešno promovisale zvezde kao : Tina Turner, Lionel Richie, Michael Jackson, Whitney Houston i Deniece Williams. Sredina osamdesetih godina je vezana za pojavu Cindy Lauper koja postaje muzička ikona među mladima i čiji glas se smatra kao ‘ Voice of MTV Generation of the 80s ‘. Njena neobična pojava i drugačiji vizuelni image kao i dva prva albuma koja izdaje ‘ She’s So Unusual’ i ‘True Colors‘ napravile su od nje mega zvezdu tih godina, a njeni najpoznatiji hitovi su bili : ‘ Girls Just Want to Have Fun’ , ‘ Time After Time’, ‘ She Bop’, ‘ All Through The Night’, ‘ True Colors’ i ‘ Change of Heart’. Američke zvezde koje su tih godina zabeležile najveći uspeh širom sveta, pa samim tim I komercijalni uspeh su : Whitney Houston, Michael Jackson, Bruce Springsteen, Tina Turner, Bon Jovi i Janet Jackson.

Klasičan rock zvuk iz 60 tih se pomalo menja stvarajući takozvani alternative rock, većina uspešnih rock grupa iz sedamdesetih ne opstaje, jedino se neprevaziđeni Rolling Stones odupiru vremenu i povremeno objavljuju velikh hitove. Poznati američki alternativni bandovi tog vremena su bili R.E.M ( veliki uspeh sa prvim albumom Murmur 1983 ), The Feelies i Violent Femmes, dok kasnih osamdesetih godina slavu beleže i alternativne rock grupe kao : Boston’s , The Pixies, The Replacements i Sonic Youth.

U periodu od 1986 do 1989 nastaje opet povećani interes za hard rock muziku što dovodi i do pojave novog zvuka u vidu pop metala. Najpoznatiji predstavnici tog zvuka su bili : Queen ( povratak 1989 sa albumom ‘ The Miracle’ ), Deff Lepard, Bon Jovi, Twisted Sister, Poison, a svakako će se pamititi i uspešan povratak na scenu grupa : Guns N’Roses, Aerosmith i Alice Cooper. Scenu arena rocka obeležili su : Styx, Rush, Journey, ZZ Top, dok su na hard rock sceni dominirali Ozzy Osbourne, Judas Priest, Motorhead, a najpoznatiji predstavnici thrash metal zvuka su bili Metallica i Antrax.

Trend iz kasnih sedamdesetih sa pisanjem originalnih pesama koje su izvodili sami autori se nastavlja i podpada pod žanr soft rocka , a koji su najbolje reprezentovali : Michael Jackson, Bruce Springsteen, Tom Petty, Kate Bush, Patty Smith, Paul Collins i Rickie Lee Jones. Kasne osamdesete godine obeležila je pojava predivnih ženskih vokala na američkoj sceni koju je započela Suzanne Vega, a uspešno nastavile Tracy Champan i Nancy Griffith.
Ove godine će biti upamćene i po uspešnom comeback starih rock grupa, izdvajamo The Beach Boys sa hitom ‘ Kokomo’ , The Kinks sa ‘ Come Dancing ‘ i ‘ Do It Again’ , The Steve Miller Band sa ‘ Abracadabra’ kao i feonemalni album Bruce Springsteena ‘ Born in The USA’. Nažalost godine će biti upamćene i po razlazu grupe Led Zeppelin nakon smrti John Bohama 1980 godine, kao i nestanka sa contry rock scene Lynard Skynard’s nakon avionske nesreće 1977 godine.

Contemporary R&B zvuk koji je nastao krajem osamdesetih kada su muzičari postojećem disco zvuku dodavali ritam hip hopa, soul , blues i funka dostiže veliku popularnost za koju su zaslužni : Michael Jackson, Jermaine Jackson, Prince, The Whispers, Stevie Wonder, Kool & the Gang, Smokey Robinson, Diana Ross, Rick James, Richie Lionel i Marvin Gaye. Ove godine će biti upamćene i po uspešnom comebacku Tine Turner, po nekoliko velikih hitova među prvih top Whitney Houston i Janet Jackson čiji je album ‘Control’ iz 1986 godine ostavio neizbrisiv trag na razvoj R&B muzike kao i poznati hit ‘ Rhythm Nation ‘ sa albuma Jane Jackson’s Rhythm Nation 1814.
Svakako da je najznačanija figura osamdesetih Michael Jackson čiji i sledeci album Bad iz 1987 beleži enorman upseh i biva prodat u 30 miliona primeraka, decembra 1989 poznati američki muzički časopis Billboard ga proglašava za umetnika dekade I tako se Michael pridružuje Elvis Prisley, The Beatles i Elton Johnu koji su te nagrade dobili u toku prethodnih decenija.

Na evropskoj rock sceni post punk i dalje uživa popularnost zahvaljujući grupama Siouxsie and the Branshees i The Psychedlic Furs koja su i dalje vrlo aktvine, dok se nove grupe kao Bauhaus, Joy Division i New Order pojavljuju na muzičkoj sceni.
Uz veliku podršku moćnog MTV britanski new wave doživljava veliki uspeh širom sveta što se smatralo kao drugom britanskom invazijom na američko muzičko područje nakon The Beatles i Rolling Stones. Početak su obeležili A Flock of Seagulls sa hitom ‘ I Run ( So Far Away ) ‘ iz 1982 godine, a uspešno nastavili Duran Duran, Dire Straits ( ‘ Money For Nothing’ ) , Annie Lenox i Boy George.

Kao deo new wave muzike na evropskoj sceni se pojavljuje pravac new romantics čiji su začetnici bili u sedamdesetim godinama David Bowie i Roxy Music, a najpoznatiji predstavnici tog trenda su bili Duran Duran, Spandau Ballet, Visage, Ultravox, Culture Club i Adam and the Ants.

Heavy metal scenu takozvanu New Wave of British Heavy Metal su obeležili Judas Priest, Iron Maiden, Saxon i Motorhead koji je prvi heavy metal band koji napravio hit broj 1 za vrh top liste ‘ No Sleep ‘till Hammersmith’ .
Britansku pop scenu je početkom osamdesetih obeležila grupa Frankie Goes to Hollywood’s sa tri uzastopna hita na top listama dok se nisu raspali sredinom decenije, ali svakako da je najpoznatiji britanski pop band tog vremena bio Wham koji su izvodili čudnu mešavinu disco, soul, balada, pa čak I rap zvuka.

1988 godina biće upamćena po pojavi irske pevačice Enya koja je sa svojm prvim albumom Watermark doživela neverovatan uspeh jer je prodat u oko 11 miliona primeraka.
Svakako treba pomenuti i synth pop na britanskoj pop sceni koji se takodje smatra delom new wave talasa, a nastao je sa kombinovanjem pop dance muzike sa electronic rockom uz upotrebu synthesizera. Začetnici tog žanra su bili Jean Michel Jarre, Kraftewark i Tangerine Dream, dok su daljem uspehu tog zvuka doprineli : Soft Cell, Depeche Mode, New Order, The Human League, Eurythmics, Modern Talking i Bananarama.

Pop muzika dobija na popularnosti i u Latinskoj Americi gde se pojavljuju prvi uspešni izvođači i van lokalnih okvira kao što su : Menudo, Timbirche, Los Chicos, La Ley , Hombres G i mladi Luis Miguel.

Upravo krajem osamdesetih godina iz Latinske Amerike zahvaljujući doseljenicima u USA dopire i zvuk salsa muzike, najpoznatiji predstavnik takozvane salsa romantic muzike je bio Jose Alberto, dok su salsu uz primesu hip hop zvuka promovisali uspešno : Tito Nieves, Celia Cruz, Tito Puente i Luis Enrique.

Australijska muzička scena osamdsetih biće upamćena po internacionalnom uspehu rock grupe INXS i njihovim albumima ‘ Listen Like Thieves’ i ‘ Kick’ , dok su njihovi najpoznatihi hitovi ‘ Original Sin’, ‘ Need You Tonight’, ‘ Devil Inside’ i ‘ New Sensation’. Svakako da se mora zabeležiti I veliki uspeh Kylie Minogue i njenog velikoh hita ‘ Locomotion’ koji je bio nedeljama na vrhu top liste u Australiji, a takodje zabeležio i veliki uspeh u Evropi i Japanu.

PODELI: