Rođena 3. oktobra 1938.godine, na dan Svete Tereze, pa je dobila dva imena – Ane i Tereza.

Ova Dubrovčanka vulkanskog temperamenta je svojevrsni fenomen – njena karijera traje neprekidno od 1959.godine do danas, bez padova. Završila je srednju muzičku školu i kao maturantkinja pobedila na takmičenju mladih muzičara u Ljubljani, što joj je otvorilo vrata Zagrebačke muzičke akademije.

Tada je počela njena pevačka karijera. Najpre je, pod uticajem San Rema, imitirala tada popularnu Milvu, ali je brzo pronašla sopstveni put. Učestvovala je na festivalima, svirala u simfonijskom orkestru Radio Zagreba i diplomirala na odseku za flautu.

Početkom 1965.godine počinje Terezin angažman u Parizu – nastupala je u kabareima, pojavila se na televiziji, snimala ploče…Godinu dana kasnije već je pevala u čuvenoj “Olimpiji” sa Žoržom Brasansom, Žakom Brelom, Džonijem Holidejom. A onda je snimila “Larinu pesmu” iz filma “Doktor Živago” i postala veoma popularna – krenula je na turneje po celoj Francuskoj. Posle Tereze, “Larina pesma” je imala čak 34 različite verzije snimljene na pločama i bila je apsolutni hit sezone.

Monako te 1966. godine bira Terezu za svog predstavnika na “Pesmi Evrovizije”. Desilo se da su glavni favoriti Domeniko Modunjo i Tereza zauzeli dva poslednja mesta! Krajem šezdesetih, iz Pariza, Tereza ide na gostovanja po SSSR-u, Kanadi, u Teheran, Bejrut…

Paralelno održava karijeru i u domovini – na Splitskom festivalu 1969. pobeđuje sa čuvenom pesmom “Nono, dobri moj nono”. 1972. ponovo na “Evroviziji”, predstavlja Jugoslaviju s pesmom “Muzika i ti” i ovoga puta osvaja deveto mesto.

Tereza je proglašena Vitezom Visokog odlikovanja za doprinose u kulturi (Chevalier des Arts et Lettres), koju dodeljuje predsednik Republike Francuske, a osvojila je i brojne nagrade za životno delo.
U mnoštvu njenih pesama, izdvojićemo nekoliko iz “starih dobrih vremena”:
1964 – “Nima Splita do Splita”, 1969 – “Nono, dobri moj nono”, 1974 -“Sunčane fontane”, 1975 – “Zaboravi ako možeš”, 1976 – “Sviraj mi, sviraj”, 1976 – “Stare ljubavi”, 1977 – “Sve se vraća, sve se plaća”, 1978 – “Sva su moja proljeća u meni”, 1979 – “Na Stradunu”, 1986 – “Moja posljednja i prva ljubavi”, “Prijatelji stari gdje ste”….

Nono, moj dobri nono – Tereza Kesovija tekst i video

Estrada

PODELI: